Αρχική » » Οι θεσμικοί πονοκέφαλοι

Οι θεσμικοί πονοκέφαλοι


• Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει αντιδράσεις, οι οποίες απειλούν την κρατική λειτουργία. 
 Βραδυφλεγής «βόμβα» είναι οι δήμοι, την ώρα που ο αρχηγός ΓΕΝ έκανε... ανταρτοπόλεμο για τις μειώσεις μισθών στο στράτευμα, ενώ στο πάζλ υπάρχουν και τα σκάνδαλα στην ΕΛ.ΑΣ.
 Το Μαξίμου εξέτασε ακόμα και την περίπτωση αποστρατείας του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, αντιναύαρχου Κοσμά Χρηστίδη. 

Μπορεί το «ατύχημα» της ευρωπαϊκής δόσης να αποφεύχθηκε, αλλά οι πονοκέφαλοι για το Μαξίμου δεν έχουν τέλος. Ο πρωθυπουργός και οι στενοί του συνεργάτες κάθε ημέρα που περνάει αντιλαμβάνονται τις τεράστιες δυσκολίες που έχει η κυβέρνηση μπροστά της, προκειμένου να εφαρμόσουν το πακέτο των επώδυνων μέτρων που ψηφίστηκαν προσφάτως στη Βουλή...
Η λαϊκή οργή, η οποία δεν αντικατοπτρίζεται μόνο στα δημοσκοπικά ευρήματα και σε κάποιες πορείες που οργανώνουν οι συνδικαλιστικοί φορείς, είναι η μία όψη της καθολικής κοινωνικής αντίδρασης Η άλλη όψη ακουμπά στους θεσμούς και στον κρατικό μηχανισμό, απειλώντας ευθέως τη θεσμική και τη κρατική λειτουργία με παράλυση. 

Η «βόμβα» των δήμων 

Η αναστολή των αντιδράσεων των δήμων και η απουσία της προβολής τους από τα ΜΜΕ για μερικά 24ωρα, εξαιτίας του θρίλερ του Eurogroup και της Συνόδου, δεν σημαίνει ότι έχει απενεργοποιηθεί η... βόμβα των Ο.Τ.Α στα θεμέλια της κυβέρνησης και της συνοχής της. 

Η απαιτούμενη υλοποίηση του μέτρου των απολύσεων μέσω διαθεσιμότητας χιλιάδων υπαλλήλων από τους δήμους και τις δημόσιες υπηρεσίες, τις επόμενες ημέρες, θα πυροδοτήσει εκ νέου ποικίλες αντιδράσεις, προκαλώντας αλυσιδωτές συνέπειες στο κοινωνικό σύνολο (δημοτικοί παιδικοί σταθμοί, αποκομιδή απορριμμάτων), αλλά και στην κρατική μηχανή (λευκή απεργία και καθυστερήσεις) και τη λειτουργία του κράτους. 

Και μπορεί, βεβαίως, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να διαμηνύει ότι ακόμη και αν δεν δοθούν οι λίστες με τους υπαλλήλους οι οποίοι εμπίπτουν στις διατάξεις για τη διαθεσιμότητα θα προχωρήσει κανονικά στην εφαρμογή του μέτρου, αλλά τα προβλήματα και η πολυήμερη ταλαιπωρία του κοινωνικού συνόλου δεν είναι κάτι που η κυβέρνηση περνάει en passant. 

Οι πρόσφατες καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και αφορούν σε μαρτυρίες για βασανισμό αλλοδαπών κρατουμένων και επίδειξη ρατσιστικής συμπεριφοράς από άνδρες της ΕΛ.ΑΣ, καθώς και για την ύπαρξη θυλάκων της «Χρυσής Αυγής» εντός των Σωμάτων Ασφαλείας προκαλούν πονοκέφαλο στο κτίριο της οδού Κατεχάκη, αλλά και στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Είτε όλα αυτά αληθεύουν είτε όχι, έχουν διαμορφώσει ένα σκηνικό απαξίωσης και υπολειτουργίας του ευαίσθητου ρόλου της Αστυνομίας, κάτι που, επίσης, δυσκολεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει εντός και εκτός συνόρων ότι οι νόμοι εφαρμόζονται στη χώρα μας. 

Την ίδια ώρα, η οικονομική κρίση και η φτώχεια φαίνεται να... γεννούν έξαρση της εγκληματικότητας,  ενώ η λαθρομετανάστευση,  παρά τις επιχειρήσεις του «Ξένιου Διός», καλά κρατούν, με αποτέλεσμα οι πολίτες να βρίσκονται απροστάτευτοι, στο έλεος κάθε κακοποιού στοιχείου, ενώ το αστυνομικό δελτίο μεγαλώνει καθημερινά. 

Αναβρασμός 

«Συναγερμός» σήμανε στο Μάξιμου το Σάββατο το μεσημέρι, όταν έγινε γνωστό ότι ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού  αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης, είχε παραχωρήσει συνέντευξη στην εφημερίδα «Real News», με την οποία εξέφραζε την κάθετη αντίθεση του για τις πρόσφατες περικοπές που επιβλήθηκαν στους άνδρες των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Μπορεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος να ζήτησε εξηγήσεις από τον αρχηγό Ναυτικού και στο Μαξί­μου να σκέφτηκαν σε πρώτη φάση την αποστρατεία Χρηστίδη, αλλά σε κάθε περίπτωση το νέο κρούσμα (είχε προηγηθεί η θορυβώδης αποστρατεία Ζαζιά) έφερε και πάλι στο προσκήνιο το γεγονός ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε αναβρασμό και η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά αρμονικές σχέσεις διατηρεί με την ηγεσία τους. 

Η πρωτοβουλία του Α/ΓΕΝ να εκφράσει δημόσια τις αντιρρήσεις του για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, και μάλιστα παραχωρώντας, αν και εν ενεργεία αρχηγός, συνέντευξη (πρωτοφανές), προκάλεσε ισχυρό πονοκέφαλο στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, αφού η βαρυσήμαντη παρέμβαση ενός ανώτατου αξιωματικού δημιούργησε αίσθηση στον πολιτικό κόσμο. 

Η κόντρα με τη Δικαιοσύνη 

Την ίδια ώρα αναστάτωση επικρατεί και στον νευραλγικό χώρο της Δικαιοσύνης, με τους δικαστικούς να αντιδρούν έντονα για τις περικοπές στους μισθούς τους και να εξακολουθούν να απέχουν από τα καθήκοντά τους, πολλαπλασιάζοντας τα ήδη διογκωμένα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης. 

Το γεγονός ότι οι δικαστικοί βρίσκονται σε θέσεις μάχης απέναντι στην κυβέρνηση προβληματίζει έντονα το επιτελείο του Μάξιμου, αφού η κυβέρνηση έχει μπροστά της πληθώρα δύσκολων νομοσχεδίων,  το οποία πρόκειται να τύχουν της εγκρίσεως του ΣτΕ, ενώ και οι προσφυγές χιλιάδων θιγόμενων πολιτών αναμένεται να περάσουν το κατώφλι των δικαστηρίων με άγνωστη την έκβασή τους. 

Αλλά και οι απειλές που εκτοξεύονται εκατέρωθεν στο πολιτικό σκηνικό για σκανδαλώδεις ρυθμίσεις, για λαθεμένες πολιτικές και για υποθέσεις όπως αυτές με τις διάφορες λίστες, συνθέτουν σκηνικό '89, κάτι που μοιραία οδηγεί και πάλι στην πόρτα της Δικαιοσύνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. 

Στη Βουλή η «λίστα Λαγκάρντ» 

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Νίκος Παντελής διαβίβασε στη Βουλή, μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη, τη δικογραφία για τη «λίστα Λαγκάρντ», προκειμένου να ερευνηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, τότε, κυβερνητικών μελών, που παρέλαβαν και διαχειρίσθηκαν την επίμαχη λίστα με τη μορφή CD. Παράλληλα, διαβιβάσθηκε και σχετικό « USB στικ» που περιέχει τα ονόματα της λίστας. 

ΤΟΥ ΚΩΣΤΗ ΠΑΡΡΑ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-27/11/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger