Αρχική » » Έρχεται έκτακτο ΚΥΣΕΑ για αλλαγές στην ηγεσία των Ε.Δ.

Έρχεται έκτακτο ΚΥΣΕΑ για αλλαγές στην ηγεσία των Ε.Δ.


• Ραγδαίες εξελίξεις μετά τη συνέντευξη του αντιναύαρχου Χρηστίδη χωρίς την άδεια του υπουργείου. 
 Έντονη η δυσαρέσκεια του Πάνου Παναγιωτόπουλου για τη δημόσια τοποθέτηση του αντιναυάρχου του Πολεμικού Ναυτικού, αλλά και ανησυχία υπό τον φόβο μιας νέας παραίτησης. 

Τον δρόμο για τη διεξαγωγή έκτακτου ΚΥΣΕΑ μέσα στον Δεκέμβριο -το οποίο θα αποφασίσει για ευρείες αλλαγές στη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων- άνοιξε η απόφαση του Α/ΓΕΝ αντιναυάρχου Κοσμά Χρηστίδη να παραχωρήσει συνέντευξη στην Κυριακάτικη εφημερίδα «Real News», χωρίς προηγούμενη άδεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας...
 
Αν και επί του παρόντος οι δύο πλευρές εμφανίζονται διατεθειμένες να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, εν­τούτοις κύκλοι του Πενταγώνου θεωρούν ότι η συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ του Α/ΓΕΝ και του ΥΕΘΑ Πάνου Παναγιωτόπουλου γίνεται εξαιρετικά δύσκολη μεν, αναγκαία, δε, έστω και για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα. 

Εκατέρωθεν λόγοι 

Η κάθε πλευρά άλλωστε έχει τους δικούς της φόβους και ανησυχίες. Ο μεν κ. Παναγιωτόπουλος δεν θα ήθελε για κανέναν λόγο να εξωθήσει το πράγματα στα άκρα υπό τον φόβο μιας νέας παραίτησης μέσα σε μόλις τέσσερις μήνες -έχει προ­ηγηθεί η παραίτηση του Α/ΓΕΣ Ζαζιά τον περασμένο Ιούλιο- γεγονός που θα του προκαλούσε μείζον πολιτικό θέμα. Επίσης, από την άλλη πλευρά υπάρχουν και οι εν εξελίξει διαπραγματεύσεις μεταξύ της χώρας μας με την Ε.Ε. για τη δόση των 31,5 δισ. ευρώ, γεγονός που δεν επιτρέπει στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρω­θυπουργό Αντώνη Σαμαρά, να στρέ­ψουν το ενδιαφέρον τους σε λιγότε­ρο σημαντικά ζητήματα που αφορούν αποκλειστικά στο εσωτερικό της χώ­ρας. Ο δε αντιναύαρχος Κοσμάς Χρηστίδης εμφανίζεται να έχει υπερκεράσει τις αρμοδιότητές του παραβαίνοντας τη σχετική νομοθεσία, αφού με βάση σχετικό Προεδρικό Διάταγμα οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων απαγορεύεται να παραχωρούν συνεντεύξεις χωρίς προηγου­μένως να έχουν εξασφαλίσει την άδεια της πολιτικής ηγεσίας του Πεν­ταγώνου. 

Παράλληλα, όμως, ο Α/ΓΕΝ μοιάζει και αυτός με τη σειρά του να έχει εγκλωβιστεί στις επιλογές του, δεδομένου ότι η κίνηση μιας ηρωικής εξόδου από το Πολεμικό Ναυτικό μέσω μιας παραίτησης ενδέ­χεται να αποβεί σε βάρος του, αφού δεν είναι λίγοι εκείνοι που θα σπεύ­σουν να τον κατηγορήσουν ότι παραχώρησε συνέντευξη όχι διότι ενδιαφέρεται για τις Ε.Δ, αλλά για να εκμεταλλευθεί την κατάσταση προκειμέ­νου να ηρωοποιηθεί ο ίδιος. 

Το παρασκήνιο 

Η κυβέρνηση ανησυχούσε για το ενδεχόμενο δηλώσεων από ανώτατους αξιωματικούς. Ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος είχε μιλή­σει με τον κ. Χρηστίδη. Παρά τις προ­σπάθειες και τα επιχειρήματα που διατύπωσε ο κ. Κωσταράκος δεν κατάφερε να πείσει τον Α/ΓΕΝ να αλλάξει γνώμη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τις επόμενες ημέρες οι σχέσεις μετα­ξύ Α/ΓΕΝ και Πάνου Παναγιωτόπουλου να μπουν στον «πάγο» μέχρι και το βράδυ του Σαββάτου. Έχοντας από νωρίς κλειστεί στο γραφείο του στον 4ο όροφο του υπουργείου Εθνι­κής Άμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος περίμενε τις κυριακάτικες εκδόσεις των εφημερίδων. Εκεί διάβασε τις ευ­θείες βολές που έριξε ο κ. Χρηστίδης εναντίον της κυβέρνησης για τις περι­κοπές και τις μειώσεις στα κονδύλια των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρά την έκδηλη δυσαρέσκεια του. ο κ Παναγιωτόπουλος δεν θέλησε να ρίξει άλ­λο «λάδι στη φωτιά». 

Αργά το βράδυ της ίδιος ημέρας κάλεσε στο γραφείο του τον κ. Χρηστίδη με τον οποίο είχαν μια συνομι­λία που, σύμφωνα με πληροφορίες, κράτησε περισσότερο από μιάμιση ώρα. Κατά τη διάρκεια της συνάντη­σης ο Α/ΓΕΝ, αφού έδωσε τις απα­ραίτητες εξηγήσεις για την απόφασή του να τοποθετηθεί δημοσίως γιο θέ­ματα των Ε.Δ., δέχτηκε τις επικρίσεις του πολιτικού του προϊσταμένου επει­δή ο ίδιος δεν γνώριζε τίποτα για ης κι­νήσεις του. 

Η συγκεκριμένη συζήτηση συνε­χίστηκε και χθες το πρωί, επίσης στο γραφείο του κ. Παναγιωτόπουλου. Ήταν μάλιστα περίπου 11 η ώρα όταν οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν να βγά­νουν σχεδόν αγκαζέ, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξουν πως το επεισόδιο θα έπρεπε να θεωρείται λήξαν. Σε ό,τι αφορά τη συνέντευξή του, ο κ. Χρηστίδης στάθηκε ιδιαίτε­ρα στις μεγάλες μειώσεις που υπέστησαν οι μισθοί των στρατιωτικών, κάνοντας λόγο για «δυσβάστακτες και δυσανάλογες περικοπές στις ΕΑ». 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-26/11/2012)

«Παραιτηθείτε το γρηγορότερο» 

Προς κ. Κοσμά Χρηστίδη, Αντιναύαρχο, αρχηγό ΓΕΝ 

Ενταύθα Κύριε Ναύαρχε, 

Η χώρα μας, αν δεν το γνωρίζετε, είναι σε εμπόλεμη κατάσταση τα τρία τελευταία χρόνια. Σε έναν πόλεμο, που ο εχθρός δεν είναι ορατός αλλά μπορεί να καταστρέψει χιλιάδες Έλ­ληνες πολίτες και να υποτάξει την Ελλάδα για πολλές γενιές. Σε αυτόν τον πόλεμο μας έβαλαν οι πολιτικοί αυτοί που διόρισαν και εσάς, ως αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι οι πρώην πολιτικοί προϊστάμενοι σας, που δεν σεβάστηκαν το Έθνος και δεν τήρησαν τις παραδόσεις. Δεν άσκησαν βίο φιλόπατρι, έντιμο, έμπονο και ασκητικό. Δεν κατανόησαν πο­τέ το εθνικό συμφέρον. Το μόνο που γνώριζαν ήταν να διορίζουν ημετέ­ρους, που δεν τους ήθελαν ειλικρι­νείς, συνεπείς, συνετούς και αποφα­σιστικούς. Γι' αυτό και η πατρίδα μας ήρθε σε αυτήν την κατάσταση που, όμως, ομολογείτε «νέες μειώσεις θα επηρεάσουν την επιχειρησιακή ικανότητα του Π.Ν.». 

Και επειδή, όπως λέτε, η «τιμή του Όπλου ανήκει στον Αρχηγό του», άρα, καθοριστικό κριτήριο στην απόφαση του είναι και τα ερωτήματα: «Τι επιβάλ­λει το χρέος έναντι του Π.Ν. και των στελεχών του; Παραίτηση ή παραμο­νή;». «Πιστεύει ο Αρχηγός ότι με την επιλογή παραίτησης ή μη θα συνεχίσει την προσφορά του στο Π.Ν. και η προσφορά του θα είναι μεγαλύτερη με την παραίτησή του; Το δίλημμα είναι υπαρκτό και η απόφαση γνωστή». 

Και επειδή, κ. Ναύαρχε, είστε ανα­ποφάσιστος, γι' αυτό παραιτηθείτε το γρηγορότερο. Γιατί, όπως είπε ο Ελευ­θέριος Βενιζέλος πριν από 100 χρόνια προς τον Ναύαρχο Κουντουριώτη, «η Πατρίς αξιοί από υμάς όχι απλώς να αποθάνετε υπέρ Αυτής, αυτό θα ήταν το ολιγότερο, αξιοί να νικήσετε». 

ΣΠΥΡΟΣ ΤΡΙΨΑΣ
Εκδότης, Διευθυντής «Ε» 

1 σχόλια:

  1. Αν ο Παναγιωτόπουλος είναι δυσαρεστημένος γιατί δεν τον ενημέρωσε ο Α/ΓΕΝ τότε οι στρατιωτικοί τί πρέπει να είναι απο τον Παναγιωτόπουλο; Όχι γιατί δεν τους ενημέρωσε ότι θα έμπαινε συνεταίρος στην τσέπη τους αλλά γιατί μπήκε. Σε λίγο θα έχει και την απαίτηση να τον προσκυνούν και να αναπέμπουν δεήσεις γιατί κατάφερε να τους κόψει μόνο το 1/3 των αποδοχών τους. Γιατί κατάφερε ο Α/ΓΕΕΘΑ να παίρνει λιγότερα απο την καθαρίστρια στη βουλή. Καλά θα είναι ο λεβέντης ο Παναγιωτόπουλος να αντιληφθεί ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα βρεί ούτε μια ψήφο στρατιωτικού , αντίθετα θα χάσει και τις άλλες. Και μην πει κανένας ότι δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά γιατί τότε είναι ανίκανος να πείσει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό οικονομικών για τις προτεραιότητες που πρέπει να υπάρξουν στη Χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger