Αρχική » » Χρεοκοπημένη αλλά «αρματωμένη» η Ελλάδα.

Χρεοκοπημένη αλλά «αρματωμένη» η Ελλάδα.


Έκθεση μας κατατάσσει στην πρώτη θέση του ΝΑΤΟ στον δείκτη στρατιωτικοποίησης. 
Στην παγκόσμια κατάταξη καταλαμβάνουμε τη 14π θέση και η Κύπρος την 6η, ενώ μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ η Ελλάδα έχει την πρωτιά! 
Η υψηλή θέση που καταλαμβάνουμε στον δείκτη GMI δεν έχει να κάνει τόσο με τις αμυντικές δαπάνες όσο με τα ελάχιστα κονδύλια που διαθέτουμε σε άλλους καίριους τομείς, όπως η Υγεία! 

Μεταξύ των πιο στρατιωτικοποιημένων χωρών του πλανήτη συμπεριλαμβάνονται η Ελλάδα και η Κύπρος, καταλαμβάνοντας τη 14η και την 6η θέση αντίστοιχα στον Παγκόσμιο Δείκτη Στρατιωτικοποίησης (Global Militarization Index-GMI), που δημοσίευσε στις αρχές της εβδομάδας το Διεθνές Κέντρο Ανασυγκρότησης, το οποίο εδρεύει στη Βόννη (Bonn International Centre for Conversion-BICC)...
Η χώρα μας, την οποία η έκ­θεση χαρακτηρίζει, μάλιστα, χρεοκοπημένη, εμφανίζεται να κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ όλων των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ στον δείκτη GMI, με την Τουρκία να ακολουθεί στην 24η θέση και μία ακόμη γειτονική μας χώρα, τη Βουλγαρία, να έπεται στην 25η θέση. 

Η δημιουργία του Δείκτη GMI, ο οποίος καλύπτει στατιστι­κές για το 2011, κατατάσσοντας συνολικό 135 χώρες, βασίζεται στην εξέταση μιας σειράς μετα­βλητών. Ορισμένες από αυτές αφορούν στη σύγκριση του αμυντικού προϋπολογισμού μιας χώρας σε σχέση με το Ακα­θάριστο Εθνικό Προϊόν της, το ποσοστό επί του ΑΕΠ που δαπανά στην Υγεία, τον αριθμό του προσωπικού που απασχολείται σε παραστρατιωτικές και στρατιωτικές δυνάμεις, με εξαίρεση την Αστυνομία, καθώς και την αναλογία του όγκου σε βαρύ οπλισμό που διαθέτει σε σχέση με τον πληθυσμό της. Έτσι, η πλέον στρατιωτικοποιημένη χώ­ρα του πλανήτη είναι το Ισραήλ, με τις χώρες που γειτνιάζουν με αυτό να ακολουθούν. 

Ο συγκεκριμένος δείκτης έρ­χεται να επιβεβαιώσει και τυπικά ότι η Μέση Ανατολή αποτελεί την πλέον «θερμή» εστία έντασης του πλανήτη, με τα κράτη της περιοχής να συγκεντρώνουν, συγ­κριτικά, εξαιρετικά μεγάλη δύνα­μη πυρός. Ενδεικτικά, σύμφωνα με το Διεθνές Κέντρο Ανασυγ­κρότησης, όλες οι χώρες που την αποτελούν βρίσκονται μεταξύ των 40 πρώτων. Έξι από αυτές -Ισραήλ, Συρία (θέση 4η), Ιορδα­νία (θέση 5η), Κουβέιτ (θέση 7η), Μπαχρέιν (θέση 9η) και Σαουδι­κή Αραβία (θέση 10η)- συμπερι­λαμβάνονται στην πρώτη δεκά­δα, ενώ ακολουθούν το Ομάν (θέση 11η), το Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (θέση 13η), ο Λίβανος (θέση 17η) και αρκετά πιο πίσω το Ιράκ (θέση 26η) και η Αίγυπτος (θέση 28η). 

Ισορροπία 

Για την Ελλάδα, το γεγονός ότι καταλαμβάνει ιδιαίτερα υψη­λή θέση στον Δείκτη GMI δεν έχει να κάνει τόσο με τις αμυντικές δαπάνες όσο με τα ελάχιστα κονδύλια που διαθέτει συγκριτι­κά σε άλλους καίριους τομείς για την ανθρώπινη ανάπτυξη, όπως η Υγεία. Διαφορετικά είναι τα πράγματα για την Κύπρο, η οποία, εξαιτίας της τουρκικής ει­σβολής το 1974, συγκεντρώνει σημαντικές στρατιωτικές δυνά­μεις, δαπανώντας ταυτόχρονα μεγάλα ποσά προς ενίσχυση της ασφάλειάς της. Το μικρό της μέ­γεθος σε συνδυασμό με τις συνεχείς τουρκικές απειλές, με αφορμή και την πρόσφατη ανα­κάλυψη κοιτασμάτων υδρογο­νανθράκων εντός της ΑΟΖ, απο­τελεί έναν από τους πλέον ση­μαντικούς παράγοντες που η Κύπρος βρίσκεται στην 6η θέση. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με το BICC, ο μικρός βαθμός στρατιωτικοποίησης ενέχει ρίσκα, αφού ενδέχεται τα κράτη να μην μπορούν να εγγυηθούν την τήρηση της εσωτερικής τους τάξης ή ακόμη και της εδαφικής τους ακεραιότητας. 

Να σημειώσουμε πως ο Δεί­κτης Παγκόσμιας Στρατιωτικοποίησης (GMI) δημιουργήθηκε το 1996 και ενημερώνεται κάθε χρόνο, σε μια προσπάθεια να εκτιμηθεί η ισορροπία μεταξύ στρατιωτικοποίησης και ανθρώ­πινης ανάπτυξης -σε συνδυασμό ιδίως με τον τομέα της Υγείας-, αντλώντας στοιχεία και από διάφορους παγκόσμιους οργανι­σμούς, όπως το ΔΝΤ, ο Παγκό­σμιος Οργανισμός Υγείας και το Ινστιτούτο Έρευνας για την Ει­ρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI). 

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-17/11/2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger