Αρχική » » Πεινάει ο Στρατός! Στο «άρθρο... 99» και οι Ένοπλες Δυνάμεις

Πεινάει ο Στρατός! Στο «άρθρο... 99» και οι Ένοπλες Δυνάμεις


 Εκρηκτικό μείγμα λιτότητας οδηγεί σε «επιχειρησιακή ύφεση» και απειλεί να τινάξει στον αέρα, εκτός από το ηθικό, και το αξιόμαχο. 

Σε κατάσταση νευρικής κρίσης βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας. Οι σαρωτικές περικοπές τα τε­λευταία δυόμισι χρόνια στους μισθούς των στελεχών, καθώς και στις λειτουργικές δαπάνες του στρατεύματος, που και στις δυο περιπτώσεις αγγίζουν το 50%, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα, που απειλεί να τινάξει στον αέρα, πέρα από το ηθικό, και το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων....
 

Η εξέλιξη αυτή, απόρροια των απαιτήσεων της τρόικας και των μνημονιακών πολιτι­κών που ακολουθούν οι κυβερ­νήσεις των τελευταίων ετών, νομοτελειακά οδηγεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας σε επιχειρησιακή ύφεση και ανασχεδιασμό της στρατηγικής τους, στη βάση των νέων οικονομικών δεδομένων. Είναι γεγονός ότι την κατάσταση αυ­τή γνωρίζουν πολύ καλά τόσο η πολιτική όσο και η στρατιωτική ηγεσία. 

Τα ισοδύναμα 

Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν και τα ισοδύνα­μα που βρέθηκαν, δεν κατάφε­ραν να πείσουν τους δανειστές μας ότι δεν πρέπει να υπάρξουν άλλες περικοπές στις Ένοπλες Δυνάμεις. 

Την ίδια στιγμή τραγική εί­ναι πλέον και η οικονομική κα­τάσταση των στελεχών του στρατεύματος και φυσικά και των αποστράτων. Στελέχη των Ενό­πλων Δυνάμεων σε όλη την επικράτεια, ειδικά εκείνα με οικο­γένεια και παιδιά, αντιμετωπί­ζουν καθημερινά το ενδεχόμε­νο της... πτώχευσης. 

Πληροφορίες αναφέ­ρουν ότι τα αρμόδια Γενικά Επι­τελεία, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργεί­ου, επεξεργάζονται σχέδια που θα μπορέσουν να απαλύνουν σε κάποιο βαθμό τη σημερινή τρα­γική κατάσταση που αντιμετω­πίζουν τα στελέχη. 

Ενδεικτικές της κατάστασης που αντιμετωπίζει το προσωπι­κό των Ενόπλων Δυνάμεων εί­ναι οι σχεδόν καθημερινές ανα­φορές που φτάνουν στα ανώτε­ρα κλιμάκια, αλλά και στα επιτε­λικά γραφεία των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων, στις οποί­ες καταγράφονται φωνές αγωνίας των στελεχών και για την επι­βίωση τους. 

Την ίδια στιγμή έντονο προ­βληματισμό για τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων προκαλεί ο προϋπολογισμός του υπουργείου, όπως αυτός περιγράφεται στην ειση­γητική έκθεση του κεντρικού αμυντικού προϋπολογισμού για το 2013. 

Ο κεντρικός προϋπολογισμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, που αφορά τα λειτουρ­γικά έξοδα των Ενόπλων Δυνά­μεων, για το έτος 2013 θα ανέλ­θει στο ποσό των 2,6 δισ. ευρώ, μειωμένος κατά 14,3% σε σχέση με το 2012, ο οποίος κινείται στα 3,1 δισ. ευρώ. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθεί και ένα επιπλέον δισεκατομμύριο ευρώ, που αφο­ρούσε την αποπληρωμή εξοπλι­στικών προγραμμάτων των προ­ηγούμενων ετών. 

Το 2013 

Συνολικά το 2013 ο αμυντικός προϋπολογισμός θα κινηθεί στα 3,8 δισ. μαζί με το 1,2 δισ. ευρώ, που προβλέπεται για την απο­πληρωμή παλαιότερων υποχρεώσεων. 

Με λίγα λόγια, πρόκειται για έναν προϋπολογισμό ο οποίος δεν έχει ίχνος πρόβλεψης για ποσά τα οποία δεσμεύονται για την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων με νέες προμήθειες οπλικών συστημάτων. 

Όλες οι πιστώσεις του κε­ντρικού προϋπολογισμού του υπουργείου καλύπτουν στη συντριπτική τους πλειονότη­τα ανελαστικές δαπάνες, όπως η μισθοδοσία του προσωπικού και τα λειτουργικά έξοδα. 

Το υποτιθέμενο σκέλος των εξοπλιστικών δαπανών που αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του υπουργείου Οικο­νομικών αφορά αποκλειστικά και μόνο τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την υλοποίηση παλαιότερων προγραμμάτων προμηθειών, ενώ πλέον η προ­μήθεια αμυντικού υλικού εστι­άζεται μόνο στις προμήθειες ανταλλακτικών και λοιπών υλι­κών συντήρησης εξοπλισμού, πλέον των καυσίμων! 

Εκτός του ότι ο προϋπολογι­σμός φέρει και τις μειώσεις των μισθολογικών αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνά­μεων, αποδοχές που τους οδη­γούν σε καθεστώς πραγματικής εξαθλίωσης και πείνας, οδηγεί και τη συνολική δυναμική των Ενόπλων Δυνάμεων σε μαρα­σμό και απαξία. 

Η εξέλιξη αυτή, που προ­βληματίζει πολύ σοβαρά τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πά­νο Παναγιωτόπουλο, ο οποί­ος αναζητάει εναλλακτικές λύ­σεις, έρχεται σε μια χρονική στιγμή που οι τουρκικές ένο­πλες δυνάμεις βρίσκονται σε μια άνευ προηγουμένου εξο­πλιστική φρενίτιδα, με εξοπλι­στικά προγράμματα που μετά βίας μπορεί κάποιος να παρα­κολουθήσει εξαιτίας του αριθ­μού και της συχνότητάς τους, ενώ και οι γεωπολιτικές εξελί­ξεις στην ευρύτερη περιοχή με την κρίση στη Συρία καθιστούν τα πράγματα δύσκολα. 

Μειώσεις στους μισθούς έως και 53% 

 Αξιωματικοί με οικογένεια και παιδιά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης 

ΧΑΡΤΙ και μολύβι έχουν πάρει τις τε­λευταίες ημέρες οι στρατιωτικοί υπο­λογίζοντας πόσα θα χάσουν από τις νέ­ες περί κοπές που προωθούνται στα ειδικά μισθολόγια. 

Η κατάργηση των πλασματικών βαθμών στο μισθολόγιο των στρατιωτικών και η χορήγηση μισθού με βάση τον βαθμό που φέρουν δεν μειώνουν μόνο τον βα­σικό μισθό αλλά και τις συντάξεις και το χρονοεπίδομα, που υπολογίζεται επί του βασικού μισθού. 

Η μείωση στους μισθούς από το 2009 έως και σήμερα είναι δραματική και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνά­ει ακόμα και το 50%. Έως σήμερα στην πλειονότητά τους στελέχη των Ενό­πλων Δυνάμεων λάμβαναν μισθό από δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερο του βαθμού τους. 

Για παράδειγμα, ένας στρατιωτικός με τον βαθμό του συνταγματάρχη θα χά­σει 560 ευρώ τον μήνα (350 ευρώ από τον μισθό και 210 ευρώ από το χρονοεπίδομα), φτάνοντας δηλαδή τα 1.295 ευ­ρώ. Ο ταγματάρχης χάνει 362 ευρώ (226 ευρώ από μισθό και 136 ευρώ από χρο­νοεπίδομα). Ο υπολοχαγός εξ υπαξιωματικών χάνει 274 ευρώ τον μήνα. Ακό­μη θα μειωθεί και το επίδομα εξομάλυν­σης, που συναρτάται με τη μισθολογική προαγωγή Αυτό σημαίνει επιπλέον μειώσεις σε όλους τους βαθμούς από 53 ευ­ρώ έως 163 ευρώ. 

Με την εφαρμογή των μέτρων οι μειώσεις στους μισθούς θα φτάσουν το 53% σε σχέση με το 2009, ενώ μεγάλο πλήγμα θα υποστεί και το Μετοχικό Τα­μείο Στρατού, λόγω της μείωσης των ει­σφορών. 

Όπως αναφέρουν στελέχη των Ενό­πλων Δυνάμεων, η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά βρήκε τα εύκολα θύμα­τα για να κάνει τις γενναίες περικοπές που ζητούν οι δανειστές. Στις τάξεις των στρατιωτικών επικρατεί αναστάτωση και πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι δεν θα μπορούν πλέον να πληρώσουν ούτε το ενοίκιο που είναι αναγκα­σμένοι να πληρώνουν λόγω των πολλών μεταθέσεων. 

(Κυριακάτικη Δημοκρατία -18/11/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger