Αρχική » » Μειώσεις 2% - 27% στα ειδικά μισθολόγια.

Μειώσεις 2% - 27% στα ειδικά μισθολόγια.


Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών. 
Στο διπλωματικό σώμα οι μειώσεις κυ­μαίνονται από 5% έως και 15%. 

Στην... πρέσα μπαίνουν οι αποδοχές των υπαλλήλων του Δημοσίου, οι οποίοι αμείβονται με το καθεστώς των ειδικών μισθολογίων. Οι μισθοί και τα επι­δόματα 200.000 και πλέον ένστολων (στρα­τιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες) ιατρών του ΕΣΥ, δικαστικών, πανεπιστημια­κών, διπλωματών και αρχιερέων, μειώνονται από 2% έως και 27%, σύμφωνα με την ερμη­νευτική του πολυνομοσχεδίου εγκύκλιο που εξέδωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών...
 

Αξίζει να σημειωθεί πως περικοπές στους βασικούς μισθούς επηρεάζουν και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων. 

Επίσης οι μειώσεις απο­δοχών έχουν αναδρομική ισχύ από την 1η Αυγούστου 2012 και οι υπάλληλοι θα κληθούν μέσα στο 2013 να επιστρέψουν μέσω της παρακράτησης τα επιπλέον ποσά που λαμβάνουν εντός του τελευταίου πενταμήνου του τρέχοντος έτους. 

Αυτό σημαίνει πως μέσα στο επόμενο έτος θα υποστούν διπλό «ψαλίδισμα» στο εισόδημά τους. Θα... τρέχουν οι μειώσεις και θα τους γίνονται οι κρατήσεις των αναδρομι­κών. 

Εξάλλου, για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, όπως βέβαια και για τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα, ισχύει η κατάργηση των δώρων Χριστουγέν­νων, Πάσχα και του επιδόματος αδείας. 

Ειδικότερα, όπως προβλέπεται στο πολυ­νομοσχέδιο, οι μεγαλύτερες μειώσεις αφο­ρούν στους ανώτατους δικαστικούς, οι οποί­οι από τον βασικό τους μισθό χάνουν 1.111 ευρώ τον μήνα ή 27%. Στη βάση της μισθολογικής πυραμίδας οι ειρηνοδίκες χάνουν 119 ευρώ τον μήνα ή 8%. 

Επιπλέον περικόπτονται από 8,2% έως και 28,6% τα επιδόματα που λαμβάνουν για δη­μιουργία - ενημέρωση βιβλιοθήκης, αλλά και η πάγια μηνιαία αποζημίωση παραμονής στην έδρα (από 644,4 ευρώ στα 460 ευρώ μέχρι τον βαθμό του πρωτοδίκη και από 769,12 στα 560 ευρώ για τους υψηλόβαθμους δικαστικούς). 

Για τους πανεπιστημιακούς οι απώλειες στον βασικό μισθό κυμαίνονται από 118 έως και 316 ευρώ τον μήνα (μείωση έως και 17,8%). 

Παράλληλα μειώνονται τα επιδόματα διδακτικής προετοιμασίας, δημιουργίας βιβλι­οθήκης και το ερευνητικό. Εδώ οι απώλειες φθάνουν μέχρι και τα 85 ευρώ τον μήνα για τους καθηγητές. 

Οι γιατροί του ΕΣΥ 

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τους ιατρούς του ΕΣΥ. Οι περικοπές στον βασικό μισθό ξεκινούν από τα 20 ευρώ τον μήνα για τους ειδικευόμενους και φθάνουν τα 474 ευρώ τον μήνα για τους διευθυντές. Μεγάλες είναι οι απώλειες (από 30 έως και 45%) στο ωρομίσθιο των εφημεριών. 

Στους ένστολους οι βασικοί μισθοί μειώ­νονται από 2,5% έως και 20%. Τα ποσοστά απωλειών που παρουσιάζονται στον σχετικό πίνακα είναι τα ίδια ανά βαθμό για στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες. Επίσης «κουρεύονται» όλα τα επι­δόματα (εξομάλυνσης, ειδικής απασχόλησης, ευθύνης διοίκησης, αυξημένης επιχειρησιακής ετοιμότητας και ειδικών συνθηκών). 


Στους διπλωμάτες οι μειώσεις κυμαίνονται από 5% έως και 15%. Οι βασικοί μισθοί ξεκι­νούν από τα 1.061 για τους ακολούθους πρεσβείας και Εμπορικών - Οικονομικών Υποθέσεων και φθάνουν μέχρι τα 1.899 για τους πρέσβεις. 

Τέλος ανάλογες περικοπές προβλέπονται για τους ιατροδικαστές, το διδακτικό προσω­πικό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας αλλά και τους ερευνητές των Ινστιτούτων. 

ΑΡΧΙΕΡΕΙΣ 

ΜΕΙΩΣΕΙΣ και στις αποδοχές των αρχιε­ρέων της Εκκλησίας της Ελλάδος προβλέπονται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικο­νομικών. Πλέον, οι νέες αποδοχές προσδιο­ρίζονται με βάση υπο­λογισμού τον μηνιαίο μισθό του τιτουλάριου επισκόπου και βοηθού επισκόπου, ο οποίος στην εγκύκλιο καθορίζεται στα 1.089 ευρώ. Ο μισθός για τους μητροπολίτες και τους τιτουλάριους μητροπολίτες περιορίζεται στα 1.274 ευρώ τον μήνα και για τον Αρχιεπί­σκοπο στα 1.437 ευρώ. Το επίδομα αποκλειστικού ειδικού λειτουργήματος ανέρχε­ται πλέον σε 165 ευρώ τον μήνα. Η αποζημίω­ση εξόδων παράστασης καθορίζεται στα 100 € για τον Αρχιεπί­σκοπο και στα 50 € για τους εν ενεργεία μη­τροπολίτες. 

ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ 

• Οι δύο τελευταίες δόσεις των αναδρομικών έπειτα από 4 μήνες 

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΜΗΝΕΣ πίσω πάει η καταβολή των δύο τελευ­ταίων δόσεων των αναδρομι­κών που οφείλει το Δημόσιο στους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, όπως είχαν καθορι­σθεί με τον νόμο 3620 του 2007. 

Συγκεκριμένα, όπως αναφέ­ρεται στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, οι καταβολές θα πραγματοποιη­θούν ωδ εξής: 

Η τέταρτη δόση, που κανο­νικά θα έπρεπε να είχε δοθεί στους δικαστικούς από την 1η Νοεμβρίου του 2012, θα κατα­βληθεί τον Μάρτιο του 2013. 

Η πέμπτη δόση θα δοθεί τον Μάρτιο του 2014 αντί του Νο­εμβρίου του 2013 όπως αρχι­κά προβλεπόταν. 

Επίσης η 5η δόση για τους συνταξιούχους δικαστικούς λει­τουργούς και μέλη του Νομι­κού Συμβουλίου του Κράτους θα καταβληθεί τον Νοέμβριο του 2014, δηλαδή με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου του εν λόγω έτους αντί με τη σύντα­ξη του μηνός Νοεμβρίου 2013. 

Οι αποζημιώσεις εξόδων παράστασης στους δικαστές που φέρουν βαθμό προέδρου, αντιπροέδρου και συμβούλου επικρατείας ή αντίστοιχους καθορίζονται: 

Πρόεδρος Συμβουλίου της Επικρατείας και αντίστοιχοι 242 ευρώ.
Αντιπρόεδρος ΣτΕ και αντί­στοιχοι 161 ευρώ. 
Σύμβουλος Επικρατείας και αντίστοιχοι 121 ευρώ. 

Οι παραπάνω αποζημιώσεις δεν παρέχονται σε δικαστι­κούς λειτουργούς που δεν φέρουν τους παραπάνω βαθμούς, ανεξαρτήτως της τυχόν μισθολογικής τους εξομοίωσης προς αυτούς. Επίσης στην εγκύκλιο επιση­μαίνεται πως το ανώτατο όριο αποδοχών δικαστικών διαμορ­φώνεται αναδρομικά από 1ης Αυγούστου 2012 στα 6.138,8 ευρώ. 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ 2013 

Παρακράτηση αναδρομικών σε δόσεις.
Οι δόσεις θα ξεκινούν α­πό τα 100 ευρώ τον μήνα και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερ­νούν και τα 450 ευρώ. 

ΜΕ ΤΟ καλημέρα του 2013 θα ξεκινήσει και η παρακρά­τηση των αναδρομικών για τους εν ενεργεία υπαλλήλους και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, καθώς σύμφωνα με το πο­λυνομοσχέδιο οι περικοπές ισχύουν από την 1 η Αυγού­στου 2012. 

Έτσι σε... δόσεις, οι οποίες μπορεί να φθάσουν και τις 12, θα κληθούν να... επι­στρέψουν μέσω παρακράτησης μέρος των μισθών και των συντάξεων που έλαβαν το τελευταίο πεντάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Οι δόσεις θα ξεκινούν από τα 100 ευρώ τον μήνα και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνούν και τα 450 ευρώ. Η κάθε δόση δεν μπορεί να είναι υψηλό­τερη από τον μισθό του προσεχούς Ιανουαρίου. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο, οι παρα­κρατήσεις από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξη θα γίνουν ως εξής: 

Για ποσά μέχρι 100 €, εφά­παξ 

Για ποσά μέχρι 250 €, σε 2 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

Για ποσά μέχρι 500 €, σε 3 ισόποσες μηνιαίες δόσεις. 

Μέχρι 750 €, σε 4 δόσεις. 

Έως 1.000 €, σε 5 δόσεις. 

Έως 1.500 €, σε 6 δόσεις. 

Μέχρι 2.000 €, σε 7 δό­σεις. 

Έως 2.500 €, σε 8 δόσεις. 

Έως 3.000 €, σε 9 δόσεις. 

Έως 4.000 €, σε 10 δό­σεις. 

Έως 5.000 €, σε 11 δό­σεις. 

Για ποσά άνω των 5.000 €, σε 12 ισόποσες μηνιαίες δό­σεις έως τον Δεκέμβριο του 2013. 

Πιο αναλυτικά, για παράδειγμα ένας επίκουρος καθηγητής από τις περικοπές στον βασικό μισθό και στα επιδόματα χάνει 237 ευρώ τον μήνα. Στο διάστημα Αυ­γούστου- Δεκεμβρίου έλα­βε 1.185 ευρώ, τα οποία θα πρέπει πλέον να επιστρα­φούν μέσω παρακράτησης σε έξι ισόποσες δόσεις των 197,5 ευρώ η κάθε μία. 

Ένας πρωτοδίκης από τις μειώσεις χάνει 578 ευρώ τον μήνα, άρα πρέπει να., επι­στρέψει 2.890 ευρώ, τα οποία αναλογούν σε αναδρομικά πέντε μηνών. 

Η παρακράτηση των 2.890 ευρώ θα γίνει σε εννέα ισό­ποσες δόσεις των 321 ευρώ ανά μήνα. 

Στους ανώτατους δικαστικούς οι κρατήσεις των αναδρομικών προσεγγίζουν ή ξεπερνούν τα 5.000 και ως εκ τούτου η κάθε δόση μπορεί να φθάσει ή να υπερβεί τα 450 ευρώ τον μήνα 

Στην περίπτωση που υπάλληλος ή στρατιωτικός αποχώρησε από την υπηρε­σία λόγω συνταξιοδότησης και έχει εισπράξει αποδοχές στις οποίες δεν έχει εφαρ­μοσθεί η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του νόμου μείωση, τα σχετικά αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά θα παρακρατηθούν συμψηφιστικά από τη σύνταξη του ή σε πε­ρίπτωση μεταβίβασης αυτής από τη σύνταξη των μελών της οικογένειάς του. 

Η παρακράτηση γίνεται με πράξη του αρμόδιου δι­ευθυντή Συντάξεων, ύστερα από σχετική βεβαίωση του εκκαθαριστή αποδοχών, για το ποσό που καταβλήθηκε. Στην περίπτωση που υπάλ­ληλος ή στρατιωτικός αποχώρησε από την υπηρεσία για οποιονδήποτε λόγο, πλην της περίπτωσης της συνταξιοδότησης, και έχει εισπράξει αποδοχές στις οποίες δεν έχει εφαρμοσθεί η προβλεπόμενη από τις δι­ατάξεις του νόμου μείωση, τα σχετικά αχρεωστήτως κα­ταβληθέντα ποσά θα πρέπει να επιστραφούν εφάπαξ.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ
(ΕΘΝΟΣ-23/11/2012)





0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger