Αρχική » » ΕΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΜΙΤ

ΕΙΔΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΩΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ Η ΜΙΤ


ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΣΕ ΞΕΝΕΣ ΧΩΡΕΣ.
Μετά το διαγωνισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη, άτομα με επιχειρησιακή εμπειρία και πολεμική δράση θα ενταχθούν στη ΜΙΤ. 
Η ΜΙΤ σταματάει (;) τη συνεργασία με παρακρατικά στοιχεία και προσπαθεί να αναπτύξει τις αναγκαίες επιχειρησιακές «δυνατότητες» μέσα από την ίδια την υπηρεσία. 

Διαγωνισμό μεταξύ των ανδρών των δυνάμεων ανορθόδοξου πολέμου προκήρυξε η ΜΙΤ, με σκοπό την πρόσληψη ανδρών οι οποίοι, όπως προκύπτει από τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα στελεχώσουν ειδικό τμήμα που θα ασχολείται με δολοφονίες και δολιοφθορές εκτός της χώρας... 

Σύμφωνα με τη νέα δομή της ΜΙΤ, η οποία διαθέτει πλέον τέσσερις Κλάδους (Α' Πληροφορίες Εσωτερικού, Β' Πληροφορίες Εξωτερικού  Γ΄ Επιχειρήσεων και Δ' Διοικητική Μέριμνα/Προσωπικό), με καθέναν εκ των οποίων να διοικείται από δικό της υπαρχηγό, εκτιμάται ότι το τμήμα αυτό θα υπαχθεί στον Γ΄ Κλάδο (Επιχειρήσεις), κάτι που προκύπτει από τις αποστολές του συγκεκριμένου Κλάδου (βλ. σχετικό το πρόσφατο βιβλίο του συντάκτη του παρόντος Η μυστική δράση των Τούρκων στην Ελλάδα και η σύγχρονη ΜΙΤ, εκδόσεις Ινφογνώμων, Δεκέμβριος 2011). 

Οι πληροφορίες για το διαγωνισμό αναφέρουν ότι μεταξύ 2 και 4 Οκτωβρίου θα εξετάζονταν οι αιτήσεις που υπεβλήθησαν στη ΜΙΤ ηλεκτρονικώς στην ιστοσελίδα της «Ανακοινώσεις» και (ευκαιρίες για) « Καριέρα/Πρόγραμμα Εξετάσεων» (Kariyer vellanlar / Sinav Programi), για την πρόσληψη μη καθοριζόμενου αριθμού στελεχών. Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώτη επιλογή των υποψηφίων στελεχών της ΜΙΤ θα γίνει με βάση το βιογραφικό τους οι δε επιλεγέντες θα ενημερωθούν στη συνέχεια με ειδική ειδοποίηση έκαστος -όχι μέσω ταχυδρομείου - για το χρόνο και τις λοιπές λεπτομέρειες για τη συμμετοχή στο διαγωνισμό. Με τον ίδιο τρόπο, εκτός ταχυδρομείου, θα ενημερωθούν και όσοι δεν επελέγησαν στη φάση αυτή (επιλογή μέσω βιογραφικού). 

Σύμφωνα με τον Τούρκο δημοσιογράφο Μουράτ Τσελίκ, η πρόσκληση της ΜIΤ εξεδόθη τον περασμένο Σεπτέμβριο και αφορούσε στην πρόσληψη αξιωματικών και υπαξιωματικών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Bordo bereli) με ηλικία μέχρι 30 ετών εκ των νυν υπηρετούντων στις δυνάμεις αυτές οι οποίοι, σε περίπτωση επιλογής τους θα μεταταχθούν στη ΜΙΤ και θα υπηρετούν ως μόνιμα πολιτικά στελέχη. 

Αλλαγή στη ΜΙΤ 

Κατά τον Τσελίκ, η πρόσληψη των ατόμων αυτών αποτελεί ένα ακόμη βήμα στις αλλαγές που προωθεί ο νέος αρχηγός της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, με σκοπό το πέρασμα της τουρκικής υπηρεσίας σε μια νέα εποχή. Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά την επιλογή του ως αρχηγού (με βαθμό υφυπουργού) της ΜΙΤ, ο Φιντάν καθόρισε νέα κριτήρια για την πρόσληψη πολιτικών στελεχών της υπηρεσίας -όλοι πτυχιούχοι ανώτατων σχολών και με γνώσεις ξένων γλωσσών, ιδίως χωρών ενδιαφέροντος-, με τα οποία θα αντικαθίστανται τα παλαιά στελέχη της ΜΙΤ που αποχωρούν σταδιακώς από την υπηρεσία. 

Όπως θα φανεί παρακάτω τα κριτήρια αυτά δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που ορίσθηκαν για τους άνδρες των Bordo bereli, οι οποίοι θα προσληφθούν από τη ΜΙΤ, εξ ου και προκύπτει μεταξύ άλλων, και η σχεδιαζόμενη αποστολή και χρησιμοποίηση τους από την τουρκική μυστική υπηρεσία. Κατά τον Τσελίκ, οι άνδρες αυτοί, που θα προέρχονται όλοι από τις δυνάμεις ανορθοδόξου πολέμου του Γενικού Επιτελείου -κάτι αντί­στοιχο με το δικό μας ΕΤΑ (Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών)-, θα έχουν τα εξής προσόντα/ εκπαίδευση: Ανορθόδοξο πόλεμο / ανταρτοπόλεμο,  αλεξιπτωτιστές βατραχάνθρωποι με ειδικότητα την υποβρύχια άμυνα ή επίθεση (SAS-SAΤ), συλλογή πληροφοριών, χρήση εκρηκτικών, εκπαίδευση σε κάθε είδους βολές και σε ρόλο ελεύθερου σκοπευτού, επιχειρησιακό σχεδιασμό, φυσική κατάσταση για διαβίωση υπό σκληρές συνθήκες και ψυχολογικές επιχειρήσεις (Σ.Σ.: τα προσόντα αυτά που αναφέρει ο Τσελίκ είναι μάλλον δικά του, γιατί όλα αυτά αποτελούν στάνταρ περιοχές ειδικεύσεως των τουρκικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων, κάτι που ισχύει άλλωστε για όσες χώρες ακολουθούν το γνωστό πλαίσιο των αντίστοιχων αμερικανικών δυνάμεων). 

Κατά τον ίδιο, οι επιτυχόντες, που θα ενταχθούν κανονικά στη ΜΙΤ ως στελέχη της, θα εκπαιδευτούν στη συλλογή πληροφοριών πριν αναλάβουν καθήκοντα και-κατά την εκτίμησή μας- στη μυστική δράση. Με τον τρόπο αυτό, επισημαίνει ο ίδιος, άτομα με επιχειρησιακή εμπειρία και πολεμική δράση θα ενταχθούν στη ΜΙΤ. Το γιατί το επιβεβαιώνει ο ίδιος εμμέσως αλλά σαφώς αναφέροντας το «υποθετικό» παράδειγμα -υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος- ότι αν, π.χ, χρειασθεί σήμερα να σταλεί στη Συρία μία ομάδα, ποιοι θα τα κατάφερναν καλύτερα το σημερινό πολιτικό προσωπικό της ΜΙΤ ή μια ομάδα αποτελούμενη από τους άνδρες που θα προσλάβει η ΜΙΤ; 

«Ειδικές επιχειρήσεις» 

Αυτό, βέβαια που αναφέρεται τώρα δεν είναι τίποτε καινούριο. Στο παρελθόν, ιδίως την περίοδο που ο αρχηγός της ΜΙΤ προερχόταν από το Στρατό (μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '90 περίπου), η τουρκική μυστική υπηρεσία είχε τη δυνατότητα να δανείζεται από τις Ένοπλες Δυνάμεις στελέχη, αν και συχνότερη ήταν η χρήση παρακρατικών ομάδων των Γκρίζων Λύκων και της τουρκικής μαφίας, οι οποίες εκτέλεσαν μεγάλο αριθμό «ειδικών επιχειρήσεων», όπως συστηματικές δολοφονίες αντικαθεστωτικών, Κούρδων, Αρμενίων (ΑΣΑΛΑ), με το γνωστό Αρμένιο αγωνιστή Αγκοπιάν να εκτελείται μάλιστα, στην Ελλάδα (Φάληρο) ή το δικό μας Θεόφιλο Γεωργιάδη αργότερα στην Κύπρο και άλλους ων ουκ έστιν αριθμός. Στις αλά τούρκα ειδικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται, φυσικά, και οι αλλεπάλληλοι εμπρησμοί των ελληνικών δασών στο νησιά και σε άλλες περιοχές της χώρας τη δεκαετία του '90. 

Το μειονέκτημα όμως ήταν ότι οι Γκρίζοι Λύκοι και κυρίως οι συνεργαζόμενοι με τη ΜΙΤ Τούρκοι μαφιόζοι αποθρασύνθηκαν εξαιτίας των εν λόγω υπηρεσιών τους προς τη «μητέρα-πατρίδα» και έγιναν ανεξέλεγκτοι μέσα και στην ίδια την Τουρκία. Το αποτέλεσμα ήταν λίγο μετά οι στρατιωτικοί να οργανώσουν σειρά δολοφονιών των αρχηγών της μαφίας, προκειμένου να ελέγξουν την κατάσταση και να περάσουν μήνυμα ότι τα πράγματα άλλαξαν. 

Η ΜΙΤ, με αφετηρία την αρχηγία Σενκάλ Ατόσαγκουν (11/2/1998-11/6/2005), σταμάτησε πλήρως τη συνεργασία με παρακρατικά στοιχεία και προσπάθησε να αναπτύξει τις αναγκαίες δυνατότητες μέσα από την ίδια την υπηρεσία χωρίς όμως επιτυχία αν και η εκπαίδευση στελεχών της ΜΙΤ προς το σκοπό αυτό προέβλεπε ότι η πρώτη ομάδα θα έπρεπε να έχει ολοκληρώσει την εκπαίδευση της μέχρι το 1998. Το 1999, στην επιχείρηση μεταφοράς του Οτσαλάν από την Κένυα, οι υποτιθέμενοι εκπαιδευμένοι άνδρες της ΜΙΤ δεν έκαναν τίποτε περισσότερο παρά να περιμένουν μέσα στο τουρκικό αεροσκάφος στο οποίο τους παρέδωσαν τον Κούρδο ηγέτη οι συνεργαζόμενες αμερικανικές και ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες. 

Η μοναδική ίσως άλλη περίπτωση που ανεμείχθη το όνομα της ΜΙΤ ήταν το Φεβρουάριο του 2004 (επί ηγεσίας ακόμη Ατόσαγκουν), όταν έγινε επιχείρηση με σκοπό τη μαζική δολοφονία της κουρδικής ηγεσίας -Μπαρζανί και Ταλαμπανί και των υψηλόβαθμων στελεχών τους που τους συνόδευαν-, σε εορτή της μουσουλμανικής Ημέρας της Θυσίας και για την οριστική απαλλαγή τους από τον Σαντάμ Χουσεΐν, στην πόλη Αρμπίλ. Επρόκειτο για βομβιστική επίθεση τεράστιας εκτάσεως με αποτέλεσμα το θάνατο 70 ατόμων και τον τραυματισμό άλλων 200. Ο Ταλαμπανί κατηγόρησε επισήμως την Τουρκία και τη ΜΙΤ, αλλά, κατά την άποψή μας η επιχείρηση αυτή εκτελέσθηκε μάλλον από Bordo bereli που διετέθησαν για το σκοπό αυτό στη ΜΙΤ. 

Τώρα ο Χακάν Φιντάν [Σ.Σ: ο άνθρωπος δεν είναι ερασιτέχνης γιατί έχει υπηρετήσει για αρκετά χρόνια στις πληροφορίες ως υπαξιωματικός του τουρκικού στρατού και έχει κάνει δύο διατριβές σε θέματα υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του) στην ουσία κάνει αυτά που θα περίμενε κανείς από έναν επαγγελματία: Αντιμετωπίζει με ιδιαίτερο επαγγελματισμό ένα ακόμη πρόβλημα στη λειτουργία της υπηρεσίας του και το επιλύει κατά τον πλέον πρόσφορο και αποτελεσματικό τρόπο. 

Για να το πούμε πιο απλά, μετά από λίγο καιρό οι δολοφονίες αντιπάλων της Τουρκίας στο εξωτερικό δεν θα γίνονται πλέον άτσαλα και «Οικεί και ως έτυχε», αλλά επί οργανωμένης και καθαρά επαγγελματικής βάσεως. Με άλλα λόγια η Τουρκία εκσυγχρονίζεται ακόμη και στις δολοφονίες και τις δολιοφθορές σε ξένες χώρες… 

ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΗΛΙΑΔΗ 
π. ΕΠΙΚΑΙΡΑ (11-18/10/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger