Αρχική » » Συμβουλές για φθηνό πετρέλαιο

Συμβουλές για φθηνό πετρέλαιο


Οδηγίες από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων για οικονομία στα καύσιμα. 

Μόλις 18 στα 100 αστικά νοικοκυριά που ζουν σε πολυκατοικίες θα μπορέσουν να λάβουν την επιστροφή του φόρου πετρελαίου θέρμανσης, καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, καθώς οι εισοδηματικές και περιουσιακές προϋποθέσεις (οικογενειακή ακίνητη περιουσία μόλις έως 120.000 ευρώ) αποκλείουν τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών...
Επιπλέον, σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, επιστροφή του φόρου ενδεχομένως θα γίνει και προς διάφορους «μπαταχτσήδες» (είτε από πρόθεση είτε από ανάγκη), ενώ δεν θα συμπεριληφθούν πολλοί από εκείνους που πράγματι θα επιβαρυνθούν από την εξομοίωση της τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης. Στη συνέχεια ακολουθεί μια σειρά απαντήσεων της ΠΟΜΙΔΑ σε συχνές ερωτήσεις που υποβάλλονται στην ομοσπονδία και έχουν να κάνουν με το πετρέλαιο θέρμανσης. 

Μπορώ να αποσυνδεθώ μονομερώς από το σύστημα κεντρικής θέρμανσης (κοινό ή με αυτονομία) και να μη συμμετέχω στις δαπάνες για θέρμανση; 

Μόνον αν πρόκειται να θερμανθείτε με φυσικό αέριο και σας το επιτρέψει η απόλυτη πλειοψηφία (501 χιλιοστά) της Γενικής Συνέλευσης της πολυκατοικίας σας. Σε κάθε άλλη περίπτωση αυτό είναι αδύνατο, δεν υπάρχει νόμος ή κανονισμός πολυκατοικίας που να το επιτρέπει, ούτε μπορεί να το επιτύχει κανείς δικαστικά. 

Μπορώ να πληρώνω μειωμένο ποσοστό συμμετοχής, αν κλείσω τα σώματα του (κοινού) καλοριφέρ; 

Πολλοί κανονισμοί πολυκατοικιών προβλέπουν περιορισμό της χρέωσης στο 30%-40% του αναλογούντος ποσοστού για τα διαμερίσματα που είναι αποδεδειγμένα κενά και μη χρησιμοποιούμενα, με προηγούμενη ειδοποίηση του διαχειριστή και σφράγισμα των θερμαντικών σωμάτων. Αυτό ισχύει μόνον αν προβλέπεται ρητά από τον κανονισμό της δικιάς σας πολυκατοικίας. 

Μπορώ να απαλλαγώ εντελώς από την καταβολή του πάγιου ποσοστού συμμετοχής μου στην κεντρική θέρμανση με αυτονομία; 

Όχι, η μηχανολογική μελέτη δεσμεύει όλους τους συνιδιοκτήτες και ουδείς μπορεί να απαλλαγεί. 

Είμαι διαχειριστής και πέρυσι προσπαθούσα επί μήνες να εισπράξω από τους ενοίκους τα κοινόχρηστα για να εξοφλήσω τα τιμολόγια αγοράς πετρελαίου. Για να προλάβω εφέτος τα χειρότερα, μπορώ να προτείνω στη γενική συνέλευση τη διακοπή της λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης; 

Όχι, διότι όσοι διαφωνούν θα προσβάλουν και θα ακυρώσουν μια τέτοια απόφαση ως παράνομη. Αυτό που μπορείτε και στην ουσία επιβάλλεται να κάνετε είναι να στείλετε λογαριασμούς κοινοχρήστων με προκαταβολική είσπραξη του αντιτίμου του πετρελαίου, υπολογισμένου βάσει της τελευταίας κατανάλωσης, το οποίο θα παραγγείλετε αφού πρώτα εισπράξετε τα χρήματα από όλους. 

Πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε οικονομία στη δαπάνη θέρμανσης της πολυκατοικίας μας; 

Στην κεντρική θέρμανση με αυτονομία, με περιορισμό των ωρών δυνατότητας λειτουργίας της, βάσει απόφασης της γενικής συνέλευσης. Σε κάθε περίπτωση, εξοικονόμηση δαπάνης μπορεί να υπάρξει με τη θερμομόνωση του κτιρίου, την αλλαγή κουφωμάτων, την εγκατάσταση συστήματος αντιστάθμισης στον λέβητα, τη χρήση φυσικού αερίου ή σύγχρονων μεθόδων θέρμανσης, όπως αντλίες θερμότητας υψηλής ενεργειακής κλάσης, εφόσον υπάρχει η σχετική οικονομική δυνατότητα και η απαιτούμενη από τον κανονισμό πλειοψηφία συνιδιοκτητών. 

Άνοιξαν οι πύλες του TAXISNET για το επίδομα Θέρμανσης. 

ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΉ εφαρμογή που θα επιτρέψει την επιστροφή φόρου (θα είναι της τάξεως των 28 λεπτών ανά λίτρο) για αγορές πετρελαίου θέρμανσης ενεργοποίησε η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων. Με την εφαρμογή που βρίσκεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.1.gsis.gr/gsisapps/oilbft/login/login.htm οι διαχειριστές, εγγεγραμμένοι χρήστες του TAXISNET, μπορούν να δημιουργήσουν το «ηλεκτρονικό προφίλ» της πολυκατοικίας τους. Κατά την είσοδο στην εφαρμογή, ο διαχειριστής πρέπει να επιλέξει το «Διαχείριση Χιλιοστών Θέρμανσης» και αυτόματα μεταφέρεται στην επόμενη σελίδα όπου, πληκτρολογώντας τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ, εμφανίζονται η διεύθυνση στην οποία βρίσκεται η πολυκατοικία, η πόλη και ο ταχυδρομικός κωδικός. 

Ο χρήστης-διαχειριστής ακολούθως συμπληρώνει τον αριθμό των διαμερισμάτων και στην επόμενη σελίδα αντιστοιχεί σε κάθε διαμέρισμα το ονοματεπώνυμο του ενοικιαστή- ιδιοκτήτη, τον όροφο και τα χιλιοστά επιβάρυνσης επί των κοινοχρήστων. Με τη συμπλήρωση αυτών των πεδίων,  δημιουργείται η «καρτέλα» της κάθε πολυκατοικίας. Την ερχόμενη εβδομάδα, εξάλλου, αναμένεται να ενεργοποιηθεί και η εφαρμογή για την υποβολή αίτησης επιστροφής φόρου σε όσους είναι δικαιούχοι βάσει των κριτηρίων. 

Οι καταναλωτές πετρελαίου θέρμανσης θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους για τη χορήγηση του επιδόματος. Στην αίτηση θα πρέπει να αναγράφονται ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, Α.Φ.Μ και αριθμός τραπεζικού λογαριασμού, στον οποίο θα γίνει η σταδιακή πίστωση του ποσού του επιδόματος. 

ΣΤ. ΚΡΑΛΟΓΛΟΥ 
(Εφ.Δημοκρατία-19/10/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger