Αρχική » » Το Μνημόνιο «αποψιλώνει» τα στελέχη των Ε.Δ.

Το Μνημόνιο «αποψιλώνει» τα στελέχη των Ε.Δ.


 Οι στρατιωτικοί εξωθούνται σε παραίτηση, λόγων των μισθολογικών περικοπών.
 Οι νέες μειώσεις αγγίζουν έως και το 40%, ενώ γίνονται μεγαλύτερες με το «μαχαίρι» σε δώρα και οδοιπορικά. 

«Τσουνάμι» μαζικών παραιτήσεων στελεχών αναμένεται να ξεσπάσει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και έως το τέλος του έτους στις Ένοπλες Δυνάμεις, ως αποτέλεσμα των νέων μειώσεων στα ειδικά μισθολόγια....
 
Ήδη, σύμφωνα με εξακριβωμένες πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει σχετι­κό έγγραφο τόσο προς την πολιτική ηγεσία όσο και προς τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες του υπουρ­γείου Εθνικής Άμυνας, εντός του οποίου περιγράφεται ακριβώς το εύρος των μισθολογικών μειώσε­ων στο Στράτευμα, ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας. 

Το εντυπωσιακό είναι, μάλιστα, ότι, σύμφωνα με το συγκεκριμένο έγγραφο, οι μειώσεις «δεν είναι διαπραγματεύσιμες», κάτι το οποίο σημαίνει πως οι σχετικές αποφά­σεις όχι μόνο είναι αμετάκλητες, αλλά δεν υπάρχει και καμία πιθα­νότητα αλλαγής τους, έστω και την ύστατη στιγμή. 

Κατά μέσο όρο 

Το υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται έτσι να εφαρμόζει μέ­χρι «κεραίας» τις επιταγές του 2ου Μνημονίου οι οποίες αφορούν στον χώρο των Ενόπλων Δυνάμε­ων, αδιαφορώντας για τις επιπτώ­σεις που ενδέχεται να προκύψουν σε έναν εξαιρετικά ευαίσθητο το­μέα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, παρά τις κινητοποιήσεις των ένστο­λων και τις προσπάθειες της πολιτι­κής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, τελικά κατά μέσο όρο οι μειώσεις στους μισθούς των στελεχών του Στρατεύματος θα κυμανθούν περίπου στο 12%, ποσοστό το οποίο ευθύς εξαρχής είχε συμφωνηθεί και αφορούσε στο ειδικά μισθολόγια. 

Οι νέες μειώσεις στους μι­σθούς του προσωπικού των Ε.Δ. θα επηρεάσουν και το ποσό των συντάξεων που λαμβάνουν οι απόστρατοι, αφού τα δύο μισθο­λόγια συνδέονται άμεσα μεταξύ τους. Ειδικότερα, όπως προβλέ­πεται: 

Από 0 έως και 1.000 ευρώ μεικτά η μείωση θα είναι 2%. Από 1.000 έως 1.500 ευρώ μει­κτά η μείωση θα είναι 10%. Από 1.500 έως 2.500 ευρώ μεικτά, η μείωση θα είναι 20%. Από 2.500 έως 4.000 ευρώ μεικτά η μείωση θα είναι 30%, ενώ από 4.000 ευ­ρώ και άνω η μείωση θα είναι 40%. 

Κουτσουρεμένοι… 

Να σημειώσουμε, πάντως, πως σε γενικές γραμμές οι μισθολογι­κές περικοπές στις Ε.Δ. γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, εάν σε αυτές προσθέσουμε και το κόψιμο των δώρων αλλά και των οδοιπορικών από το 2013. Οι συγκεκριμένες μειώσεις, μάλιστα, θα έχουν αναδρο­μική ισχύ από 1/8/2012, κάτι που σημαίνει ότι για τους επόμενους μήνες οι μισθοί στις Ε.Δ. θα είναι σημαντικά «κουτσουρεμένοι». 

Γιο τις νέες μειώσεις εκφρά­ζονται βάσιμοι φόβοι πως, πέρα από το εισόδημα των στελεχών, θα πλήξουν καίρια τόσο το κύρος και την επιχειρησιακή ετοιμότητα όσο και την πειθαρχία στις Ένοπλες Δυ­νάμεις. 

Όπως, μάλιστα, αναφέρουν χα­ρακτηριστικά κύκλοι του Πεντάγω­νου, με τις νέες περικοπές προκα­λείται μια ανάποδη μισθολογική πυραμίδα στο Στράτευμα, με τα στελέχη που φέρουν τον βαθμό του αντισυνταγματάρχη και άνω να πλήττονται περισσότερο. «Δεν εί­ναι δυνατόν ο λοχαγός να έχει 100 ευρώ διαφορά στον μισθό του με ένα ΕΠ.ΟΠ. Πως μπορεί κάποιος να διοικήσει υπό τέτοιες συνθήκες», αναρωτιούνται χαρακτηριστικά οι ίδιοι κύκλοι. 

Δικαίωμα θεμελίωσης σύνταξης 

«Τρέμουν» αλλαγή στην 25ετία 

Την ίδια στιγμή, ακόμη πιο έντονο κάνουν τον προβλημα­τισμό που υπάρχει ορισμένες άλλες παράμετροι που προκύ­πτουν μέσα από την υλοποί­ηση των δεσμεύσεων του Μνημονίου στις Ε.Δ. 

Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός στελεχών των Ε.Δ. που ανησυχεί για το ενδεχόμε­νο από 1/1/2013 να καταργη­θεί το δικαίωμα θεμελίωσης σύνταξης στα 25 έτη, με απο­τέλεσμα αρκετοί από όσους έχουν συμπληρώσει το παρα­πάνω όριο να μελετούν σοβαρά το ενδεχόμενο παραίτησης από το Στράτευμα. Πρόκειται για κάτι που ανησυχεί έντονα τους επιτελείς στο Πεντάγωνο, δεδομένου ότι υπάρχει ο κίν­δυνος από τη μια στιγμή στην άλλη να «αδειάσουν» ο» Ένο­πλες Δυνάμεις από ανώτερους αξιωματικούς, με ό,τι μπορεί αυτό να συνεπάγεται για την άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. 

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-30/10/2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger