Αρχική » » Σε νέες... βάσεις ο στρατός

Σε νέες... βάσεις ο στρατός


Σημαντικές αλλαγές θα γίνουν, κυρίως, στον Στρατό Ξηράς και λιγότερο στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία.
Κυβέρνηση και ΥΕΘΑ είναι αποφασισμένοι για την υλοποίηση της Νέας Δομής Δυνάμεων. 
15.000 είναι το έλλειμμα ατό­μων του στρα­τού ξηράς, και αυτό οφείλεται στη μη πρόσληψη επαγγελματιών οπλιτών τα τελευταία 2,5 χρόνια. 

Λιγότερες μονάδες, αλλά με μεγαλύτερη πληρότητα σε προσωπικό και ισχύ πυρός, γεγονός που θα τούς προσδίδει περισσότερη ευελιξία και δυνατότητα εκτέλεσης ελιγμών και ταχείας μεταφοράς από την ηπειρωτική Ελλάδα στην αντίστοιχη νησιωτική, είναι η βασική φιλοσοφία της Νέας Δομής Δυνάμεων (Ν.Δ.Δ) των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία αυτή τη στιγμή βρίσκεται πρώτη φορά τόσο κοντά στην υλοποίηση της...

Λόγω της φύσεως τους, οι σημαντικές αυτές αλλαγές αφορούν κυρίως τον Στρατό Ξηράς και λιγότερο το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία, που επί της ουσίας έχουν σταθερούς «μείζονες σχηματισμούς» ας τους ονομάσουμε έτσι καταχρηστικώς, δηλαδή αεροπορικές βάσεις και ναυστάθμους, και επομένως επηρεάζονται πολύ λιγότερο από τη Ν.Δ.Δ. Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι, ενώ στον Σ.Ξ. το «λιγότερες μονάδες» πρακτικά σημαίνει κλείσιμο στρατοπέδων, στην Π.Α. και στο Π.Ν. αυτό δεν συνεπάγεται κάτι τέτοιο, λόγω των προαναφερθέντων, αλλά την αναστολή λειτουργίας πολεμικών μοιρών, την απόσυρση παλαιότερων τύπων μαχητικών αεροσκαφών, καθώς και τον παροπλισμό παλαιότερων μονάδων (= πλοίων) του Στόλου. 

ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ. Να επισημάνουμε ότι σήμερα στον Σ.Ξ. υπηρετούν περίπου 80.000 άτομα, ενώ κανονικά η «οροφή» του θα έπρεπε να είναι 95.000. Υπάρχει δηλαδή ένα έλλειμμα της τάξεως των 15.000 ατόμων, που οφείλεται κυρίως στο γεγονός της εξαιρετικά μειωμένης αποδόσεως των κλάσεων στρατευσίμων σε σχέση με τις αντίστοιχες προ 25ετίας, στη μη πρόσληψη Επαγγελματιών Οπλιτών τα τελευταία 2,5 χρόνια, και γενικώς η κατάσταση αυτή μάλλον θα επιδεινωθεί λόγω Μνημονίου. Αντίστοιχα, στο Π.Ν. υπηρετούν σήμερα περίπου 23.500 άτομα όλων των κατηγοριών και στην Π.Α περί τα 20.000. Όμως εκεί η κατάσταση δεν είναι τόσο άσχημη όσο στον Σ.Ξ., κυρίως λόγω της φύσεως των προαναφερθέντων Κλάδων, που στηρίζονται κατά βάση στα μόνιμα στελέχη και πολύ λιγότερο πλέον στους στρατεύσιμους. 

Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ. Αυτή η Ν.Δ.Δ πρώτη φορά τα τελευταία χρονιά έχει καταστεί απολύτως κατανοητό τόσο από την πολιτικά ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμύνης, όσο και από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, ότι πρέπει επιτέλους να εφαρμοστεί και να μη γίνουν πλέον δεκτές οι «πολιτικάντικες» αιτιάσεις και πιέσεις «τοπικών» υπουργών, βουλευτών και πολιτευτών ή παντοειδών άλλων «εντόπιων παραγόντων». Στο πλαίσιο αυτό, ήδη ο υπουργός Εθνικής Αμύνης, Πάνος Παναγιωτόπουλος, σε στενή συνεργασία με τους υφυπουργούς, στρατηγό ε.α Παναγιώτη Καράμπελα και ναύαρχο ε.α. Δημήτρη Ελευσινιώτη, και με τη στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, με επικεφαλής τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Μιχάλη Κωσταράκο, έχει ανακοινώσει το κλείσιμο 55 στρατοπέδων, από τα οποία τα 10 έχουν παραχωρηθεί ή πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ελληνική Αστυνομία, προκείμενου αυτή να τα μετατρέψει σε χώρους προσωρινής διαμονής λαθρομεταναστών υπό την ευθύνη της. μέχρις ότου αυτοί να επαναπροωθηθούν στις πατρίδες τους. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο αυτό έχει αποφασιστεί ο περιορισμός των Κέντρων Εκπαιδεύσεως Νεοσύλλεκτων (ΚΕΝ) των τριών Κλάδων, από 22 που ήταν σε μόλις 8 σε όλη την Ελλάδα, με το παράδοξο μέχρι πριν από λίγο καιρό φαινόμενο στο ΚΕΝ της Π.Α. στην Τρίπολη να εκπαιδεύονται τόσο οι νεοσύλλεκτοι ναύτες όσο και οι νεοσύλλεκτοι του Σ.Ξ., που θα πήγαιναν στο 11ο Σύνταγμα Πεζικού Τριπόλεως, το οποίο λειτουργούσε ως ΚΕΝ και επίσης καταργείται. 

Όλα αυτά, και κυρίως, ως προαναφέρθηκε, το κλείσιμο των στρατοπέδων, που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τις τοπικές κοινωνίες, κυβέρνηση και ΥΕΘΑ είναι αποφασισμένοι αυτή τη φορά να τα «περάσουν» από τους τοπικούς βουλευτές, χωρίς να σκεφτούν το -λεγόμενο- «πολιτικό κόστος», όπως γινόταν τις άλλες φορές. 

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ
(Εφ.ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-06/10/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger