Αρχική » » Προτιμούν να τρώνε από Ελλάδα!

Προτιμούν να τρώνε από Ελλάδα!


Η χώρα μας βασικός προμηθευτής αγροτικών προϊόντων στην Ε.Ε.
Στα νωπά ψάρια είμαστε οι πρώτοι προμηθευτές της Ιταλίας, με ποσοστό συμμετοχής 38,5%. 

Η χώρα μας περιλαμβάνεται στους πέντε πρώτους προμηθευτές σε 26 χώρες, με ποσοστά συμμετοχής στις εισαγωγές τους που ξεπερνούν το 70%, σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή του Οικονομικού Πανεπιστημίου Ιωάννη Χαλικιά, για Λογαριασμό του ΚΕΕΜ, επί των 60 βασικότερων αγροτικών προϊόντων... 

Πρόκειται για μία από τις ση­μαντικότερες επιστημονικές απο­δείξεις ότι η Ελλάδα και μπορεί και παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα ποιότητος, ειδικά στον αγροτοδιατροφικό τομέα, καθώς η έρευνα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξα­γωγέων και του Κέντρου Εξαγωγι­κών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ) κατατάσσει τη χώρα μας στους κυριότερους προμηθευτές προϊόντων πρωτογενούς τομέα για τις χώρες της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι η Ελλάδα είναι ο Νο 1 προμη­θευτής 35 αγροτικών προϊόντων σε 14 χώρες, 2ος προμηθευτής 23 προϊόντων σε 17 χώρες, 3ος προμηθευτής 20 προϊόντων σε 13 χώρες, 4ος προμηθευτής 17 προ­ϊόντων σε 10 χώρες και 5ος προμηθευτής 12 προϊόντων επίσης σε 10 χώρες. 

Κορυφαίες επιδόσεις 

Όλες οι κατηγορίες αγροτικών προϊόντων παρουσιάζουν αύξηση των εξαγωγικών τους επιδόσεων κατά την περίοδο 1988-2010. Ειδι­κότερα, μεταξύ των κυριότερων (διψήφιων) κατηγοριών, τον μεγαλύτερο μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής εμφανίζουν τα προϊόντα: φρούτα και λαχανικά (+13.1 %), ψά­ρια, οστρακοειδή και μαλάκια (+11.2%), καπνός και προϊόντα κα­πνού (+9.1 %) και γαλακτοκομικά προϊόντα (+8,3%). Οι λοιπές κύ­ριες κατηγορίες σημείωσαν μέσο ρυθμό μεταβολής που κυμαίνεται από +0.3% (ζάχαρη και παρα­σκευάσματα από ζάχαρη και μέλι) έως +3.3% (δημητριακά και παρα­σκευάσματα). Τα στοιχεία της έρευνας του ΚΕΕΜ είναι πράγματι εντυπωσιακά, καθώς αποκαλύ­πτουν ότι στα περισσότερα προϊόν­τα (54 από το σύνολο των 60) η χώ­ρα μας περιλαμβάνεται στους 5 κυ­ριότερους προμηθευτές σε 26 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ. 

Ειδικότερα, για τα αγροτικά προϊόντα που το 2010 οι εξαγωγές τους ξεπέρασαν τα 50 εκατ. ευρώ, παρατηρούμε ότι στα νωπά ψάρια είμαστε οι πρώτοι προμηθευτές της Ιταλίας, με ποσοστό συμμετο­χής 38,5% στο σύνολο των εισα­γωγών της χώρας. 

Ακολουθούν τα λοιπά διατηρη­μένα λαχανικά (Αυστραλία 19,9%), βερίκοκα, κεράσια και ροδάκινα (Πολωνία 69%, Ιταλία 49.7%, Ηνωμένο Βασίλειο 39.4% και Γερ­μανία 28,1 %), καπνό χωρίς αφαί­ρεση μίσχων (Βουλγαρία 53,9% και Βέλγιο 34.3%), πορτοκάλια (Ρουμανία 72.9% και Ουγγαρία 51,3%), τσιγάρα (Βουλγαρία 34,8%), φρούτα με κουκούτσια, νωπά (Ρουμανία 37,4%), λοιπά παρασκευάσματα διατροφής (Κύ­προς 32%), ζάχαρη (Βουλγαρία 58,7%), κρασιά (Κύπρος 26,4%) και άλλα νωπά φρούτα (Ρουμανία 48,8%). 

Σημαντικές ανακατατάξεις σε σχέση με προηγούμενες δεκαετίες προκύπτουν στην ανάλυση του αν­ταγωνισμού που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα. Σήμε­ρα, η Ισπανία και η Ιταλία είναι οι κύριοι ανταγωνιστές της Ελλάδας και αντιπροσωπεύουν το 1/3 (34%) του συνολικού ανταγωνισμού που αντι­μετωπίζει η χώρα μας. Από τις 10 κυριότερες ανταγωνίστριες χώρες, οι 8 είναι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Ολλανδία, Γερμανία, Μ. Βρετανία, Ρουμανία και Ιρλανδία), που καταλαμβάνουν την 1 η, τη 2η, την 3η, την 4η, την 5η, την 7η, την 8η και τη 10η θέση αντίστοιχα. Παράλληλα, και η Τουρκία αναδεικνύεται σε έναν από τους βασικότερους ανταγωνιστές της Ελλάδας στα αγροτι­κά προϊόντα. Η γειτονική χώρα κα­ταλαμβάνει την 6η θέση, αντιπρο­σωπεύοντας το 4.6%, του συνολικού ανταγωνισμού. 

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-31/10/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger