Αρχική » » Τουρκία-Συρία στα όπλα με απαγόρευση πτήσεων

Τουρκία-Συρία στα όπλα με απαγόρευση πτήσεων


Ο ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη όπου παρευρισκόταν, και ο γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαράμπι, κατηγόρησε για αδράνεια το Σ.A του ΟΗΕ. «Αυτή είναι μια στάση που ενθαρρύνει τον Ασαντ να σκοτώνει δεκάδες ή εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.
Κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
■ Ο Αχμέτ Νταβούτογλου επανέλαβε ότι η Τουρκία θα προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εάν δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο στα σύνορα των δύο χωρών. 

Η Δαμασκός έκλεισε τον εναέριο χώρο της σε όλες τις τουρκικές πολιτικές πτήσεις, σε αντίποινα για τον αναγκαστικό έλεγχο του αεροσκάφους της Syrian Air. Με το ίδιο νόμισμα απάντησε η Άγκυρα. «Κατηγορώ» Ερντογάν εναντίον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για αδράνεια στο συριακό μέτωπο... 

Ολοένα και πιο σκληρά μέτρα λαμβάνουν Συρία και Τουρκία φέρνοντας στο κόκκινο τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, την ώρα που ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ασκεί σφοδρή κριτική στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αδράνεια στο θέμα της κρίσης στη Συρία ζητώντας άμεση ανάληψη δράσης. 

Στην τελευταία απόφαση της Δαμασκού να απαγορεύσει όλες τις τουρκικές πολιτικές πτήσεις πάνω από τον εναέριο χώρο της, η Άγκυρα απάντησε λαμβάνοντας το ίδιο ακριβώς μέτρο. 

Όπως έγινε γνωστό,  η κυβέρνηση του Μπασάρ Αλ Ασαντ έλαβε την απόφαση να προxωρήσει σε αυτό το μέτρο ως αντίποινα για το περιστατικό με την αναγκαστική προσγείωση (για την οποία χρησιμοποιήθηκαν τουρκικά μαχητικά) ενός πολιτικού συριακού αεροσκάφους της Syrian Air για έλεγχο από τις τουρκικές αρχές, ύστερα από τον οποίο, σύμφωνα με την Άγκυρα, κατασχέθηκε στρατιωτικό υλικό που προερχόταν από τη Ρωσία και προοριζόταν για το υπουργείο Άμυνας της Συρίας. 

Σημειώνεται ότι Κρεμλίνο και Ασαντ αρνήθηκαν ότι εντός του αεροσκάφους υπήρχε στρατιωτικό υλικό για πολεμικές επιχειρήσεις, ενώ η ρωσική πλευρά υποστήριξε ότι το αεροπλάνο μετέφερε υλικό για ραντάρ. 

Ανακοινώσεις 

Στην ανακοίνωση της Δαμασκού το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με δική του ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο τουρκικός εναέριος χώρος κλείνει για τα πολιτικά αεροπλάνα της Συρίας, ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνιζε η ανακοίνωση: «Τα πολεμικά αεροπλάνα έχουν απαγορευτεί de facto εδώ και πολύ καιρό». 

Επιπλέον, ο Τούρκος ΥΠ.ΕΞ, Αχμέτ Νταβούτογλου, επανέλαβε σε σκληρό τόνο ότι η Τουρκία θα προχωρήσει άμεσα σε αντίποινα εάν δημιουργηθεί οποιοδήποτε επεισόδιο στα σύνορα των δύο χωρών, υπενθυμίζοντας έτσι ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει λάβει το «πράσινο φως» από τη Βουλή για επιχειρήσεις εντός της Συρίας για διάστημα ενός χρόνου. 

Σκληρές δηλώσεις έκανε και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χθες κατηγορώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αδράνεια  Συγκεκριμένα, μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο συμμετείχαν άνθρωποι της διεθνούς κοινότητας, μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ Ελαράμπι, ο Τούρκος πρωθυπουργός ανέφερε: «Το Σ.Α του ΟΗΕ δεν έχει επέμβει στην ανθρωπιστική τραγωδία που εξελίσσεται στη Συρία τους τελευταίους 20 μήνες, παρά τις προσπάθειες μας. Αυτή είναι μια στάση που ενθαρρύνει τον Ασαντ να σκοτώνει δεκάδες ή εκατοντάδες ανθρώπους κάθε μέρα. Αν περιμένουμε ένα ή δύο μόνιμα μέλη του Σ.Α., το μέλλον της Συρίας κινδυνεύει». 

ΑΠΟ ΑΣΑΝΤ 
Βόμβες διασποράς 

ΒΟΜΒΕΣ διασποράς χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις του Μπασάρ Αλ Ασαντ εναντίον των ανταρτών, ανέφερε σε ανακοίνωσή του, χθες, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HPW). Οι βόμβες διασποράς έχουν απαγορευτεί με συνθήκη (έγινε διεθνής νομοθεσία το 2010), την οποία Συρία, μαζί με τη Ρωσία, την Κίνα και τις ΗΠΑ δεν έχουν υπογράψει.  Χρήση, σύμφωνα με το HPW, έγινε κοντά σtiς πόλεις Μααράτ, Ταμανέα, Ταφτανάζ και Αλ Ταχ, ενώ έχουν χρησιμοποιηθεί επίσης στη Χομς, στο Χαλέπι, στη Λατάκια και κοντά στη Δαμασκό. 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
(ΕΘΝΟΣ – 15/10/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger