Αρχική » » Νέα χαράτσια για τα ακίνητα

Νέα χαράτσια για τα ακίνητα


«Πράσινες» επιβαρύνσεις σε ιδιοκτήτες για πώληση ή μίσθωση
 
Δύο νέα, «πράσινα», χαράτσια, το κόστος των οποίων μπορεί φτάσει τα 450 ευρώ, περιμένουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων από τις αρχές του νέου χρόνου, επιβαρύνοντας κι άλλο την καταρρέουσα κτηματαγορά.

Πιο αναλυτικά, από την 1η Ιανουαρίου 2013 όποιος θέλει να πουλήσει ή να μισθώσει το ακίνητό του εμβαδού 50 τ.μ. και άνω υποχρεούται σε... επιθεώρηση συστημάτων θέρμανσης, καθώς και συστημάτων κλιματισμού.

Το μεν πιστοποιητικό ελέγχου κεντρικής θέρμανσης κοστίζει κατ’ ελάχιστον αυτή τη στιγμή περί τα 100-150 ευρώ, ενώ η έκδοση πιστοποιητικού ελέγχου των κλιματιστικών κινείται τουλάχιστον πέριξ των 200-300 ευρώ.

Συνυπολογίζοντας και το υποχρεωτικό Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης (ΠΕΑ), το κόστος του οποίου κινείται κατ' ελάχιστον περί τα 100-200 ευρώ για ένα σπίτι 100 τ.μ., το επιπλέον βάρος για έναν ιδιοκτήτη θα κινείται από του χρόνου μεταξύ 400 και 650 ευρώ. Η επιβάρυνση είναι μικρότερη στις περιπτώσεις πολυκατοικιών με κεντρική θέρμανση, καθώς το κόστος επιμερίζεται μεταξύ των ιδιοκτητών, κάτι που φυσικά δεν ισχύει στην περίπτωση των μονοκατοικιών.

Να σημειωθεί ότι η μη έκδοση των πιστοποιητικών αυτών, που αποτελούν εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την Κοινοτική Οδηγία περί ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, επισείει πρόστιμα από 1.000 έως 10.000 ευρώ, ενώ όλα τα συστήματα θέρμανσης και κλιματιστικών θα πρέπει να έχουν ελεγχθεί έως την 31/12/2015.

Προς όφελος των υπόχρεων λειτουργεί η απελευθέρωση των αμοιβών των ενεργειακών επιθεωρητών, κάτι που για την έκδοση του ΠΕΑ σημαίνει ότι ορίζονται ως ανώτατες τιμές ανά κατηγορία κτιρίου εκείνες που έως τώρα ίσχυαν περίπου ως κατώτατες:

- Για κτίρια εκτός κατοικίας 2,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, με ανώτατο όριο τα 10.000 ευρώ.
- Για κτίρια κατοικιών 2 ευρώ ανά τ.μ., με ανώτατο όριο 5.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι η έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης είναι υποχρεωτική για τους ιδιοκτήτες των κτιρίων σε περίπτωση αποπεράτωσης νέου ή ριζικής ανακαίνισης υπάρχοντος κτιρίου και πώλησης ή μίσθωσης σε νέο ενοικιαστή. Συγκεκριμένα από 9/1/2012 η υποχρέωση έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού δεκαετούς ισχύος ισχύει και για τις μισθώσεις επιμέρους τμημάτων κτιρίων (διαμερίσματα, γραφεία, καταστήματα κ.λπ.) εμβαδού άνω των 50 τ.μ., πλην αποθηκών και γκαράζ και ορισμένων κατηγοριών επαγγελματικών κτιρίων.
 
 ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-24/9/2012

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger