Αρχική » » Μπαγίς, ο... μπαγαπόντης

Μπαγίς, ο... μπαγαπόντης


Οι Τούρκοι πιέζουν για την κατάργηση της βίζας.
Ο Μπαγίς, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι «πρέπει να εκλείψει η ντροπή των θεωρήσεων που επιβάλλονται στους πολίτες της Τουρκίας». 
O αρμόδιος της τουρκικής κυβέρνησης για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις βλέπει πρόοδο, όταν Ελλάδα και Frontex επισημαίνουν παραβιάσεις στις ήδη υπογραφείσες συμφωνίες. 

Η εμμονή της Τουρκίας για την άρση των θεωρήσεων για τους Τούρκους πολίτες που επισκέπτονται χώρες της Ε.Ε., προκειμένου να συναινέσει στην υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής λαθρομεταναστών, έχει παγώσει ουσιαστικά τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες...

Πριν από μερικούς μήνες υπήρξε μια κατ αρχήν συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας που δρομολογούσε τις διαδικασίες για την υπογραφή της συμφωνίας υπό προϋποθέσεις Μεταξύ άλλων, προβλέπονταν η αύξηση της επιτήρησης των τουρκικών συνόρων και η επαναφορά της βίζας για πολίτες πολλών χωρών της Αφρικής και της Ασίας. Σημειώνεται ότι η Τουρκία δεν ζητεί βίζα για ταξιδιώτες από χώρες της Αφρικής και της Ασίας, με συνέπεια την άνετη είσοδο τους στη χώρα. Έπειτα από λίγες ήμερες παραμονής στην Τουρκία, χιλιάδες από αυτούς αναζητούν ως λαθρομετανάστες καλύτερη τύχη προς την Ευρώπη. Μέσω του Έβρου ή του Αιγαίου. 

Συνέδεσε τα θέματα 

Ο αρμόδιος της τουρκικής κυβέρνησης για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Εγκεμέν Μπαγίς, με χθεσινές του δηλώσεις, επανέφερε το θέμα κατάργησης της βίζας για τους Τούρκους από την Ε.Ε., τονίζοντας ότι η κριτική της Ελλάδας προς την Τουρκία στο θέμα της λαθρομετανάστευσης πρέπει να έχει αποδέκτη τις Βρυξέλλες. Μιλώντας στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού», ο Μπαγκίς αναφέρθηκε στο θέμα της λαθρομετανάστευσης, συνδέοντας την υπογραφή της συμφωνίας επανεισδοχής εκ μέρους της Τουρκίας με τις θεωρή­σεις που υποχρεούνται να παίρ­νουν οι πολίτες της χώρας του για να ταξιδέψουν στην Ευρώπη. 

Αφορμή για να τεθεί το θέμα στη συνέντευξη του Μπαγίς προς το «Αναντολού» ήταν το πρόσφατο ναυάγιο στα ανοιχτό της Σμύρνης, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 62 λαθρομετανάστες. 

Σύμφωνα με τον Εγκεμέν Μπαγίς, έχουν μειωθεί τα περιστατικά αυτά στο Αιγαίο, αλλά αυξάνονται και πάλι, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή. Ο υπουργός είπε ότι «και οι ελληνικές Αρχές εκφράζουν, τώρα τελευταία, ικανοποίηση για την αποφασιστικότητα που επι­δεικνύει η Τουρκία». Ο Μπαγίς, βέ­βαια, ψεύδεται, διότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και μάλιστα η Τουρκία αρνείται απροσχημάτιστα να σεβαστεί και να εφαρμόσει τη συμφωνία επανεισδοχής λαθρομε­ταναστών που έχει υπογράψει με την Ελλάδα από το 2001. Επιπροσθέτως, ακόμη και η Frontex επιρ­ρίπτει ευθύνες στην Άγκυρα για την κατάσταση που προκαλείται στο Αιγαίο και τον Έβρο, ενώ οι ελληνικές Αρχές εκφράζουν βεβαιότητα ότι οι Τούρκοι σωματέμποροι συνεργάζονται με τουρκικές Αρχές για τη διακίνηση λαθρομεταναστών. 

Με προϋποθέσεις 

Ο κ. Μπαγίς δήλωσε, επίσης, ότι «πρέπει να εργαστούμε για να εξαλειφθούν οι λόγοι που οδηγούν στη λαθρομετανάστευση και, επίσης, να αυξηθεί η προσπάθεια της Τουρκίας και να αφιερώσει κονδύλιο, αλλά, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να εκλείψει η ντροπή των θεωρήσεων που επιβάλλονται στους πολίτες της Τουρκίας». 

Ένας επίσης λόγος που δεν έχει προχωρήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ Ε.Ε. - Τουρκίας είναι και η άρνηση της Άγκυρας να συνεργαστεί με οιονδήποτε τρόπο με την κυ­πριακή Προεδρία της Ε.Ε. Κατά συνέπεια, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, νεότερα για το κεφάλαιο αυ­τό θα έχουμε από το νέο έτος, παρά το γεγονός ότι η κρίση στη Μέση Ανατολή προκαλεί κύματα μεταναστών που ενδεχομένως σε λίγους μήνες θα ξεπερνούν τα 200.000 άτομα. 

Του Σωτήρη Σιδερή 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-12/9/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger