Αρχική » » Άνοιξε η όρεξη των Ισραηλινών. Στο τραπέζι μπαίνει η εξοπλιστική «πίτα» των ελληνικών Ε.Δ.

Άνοιξε η όρεξη των Ισραηλινών. Στο τραπέζι μπαίνει η εξοπλιστική «πίτα» των ελληνικών Ε.Δ.


 Συνάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου με τον γενικό διευθυντή Εξαγωγών Άμυνας και Αμυντικής Συνεργασίας του Ισραήλ. 

Μερίδιο από τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων διεκδικεί το Τελ Αβίβ, εκμεταλλευόμενο την «άνοιξη» στις ελληνοϊσραηλινές σχέσεις, προκειμένου αφενός να αυξήσει το μερίδιό του από την πίτα των εξοπλιστικών προγραμμάτων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και αφετέρου να ...
βολιδοσκοπήσει τους όρους και τις προϋποθέσεις εισόδου ισραηλινών κεφαλαίων στις αμυντικές μας βιομηχανίες. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, άλλωστε, και η σημερινή συνάντηση που θα έχουν λίγο μετά το μεσημέρι στο Πεντάγωνο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος με τον γενικό διευ­θυντή Εξαγωγών Άμυνας και Αμυντικής Συνεργασίας του Ισ­ραήλ (SIBAT) κύριο Shmaya Avieli και τον πρέσβη του Ισραήλ στην Ελλάδα, Arye Mekel. Πρόκειται για μια συνάντηση που έχει μεγάλη σημασία, δεδομένης και της επικείμενης επίσκεψης του κ Παναγιωτόπουλου στο Ισραήλ, μέσα στον επόμενο μήνα, στη διάρκεια της οποίας θα αναζητηθούν τρόποι και ενδεχομένως να υπογραφούν συμφωνίες για την ακόμη στενότερη αμυντική συνεργασία των δυο χωρών. 

Η χώρα μας, έξαλλου, εδώ και έναν περίπου χρόνο έχει κάνει «άνοιγμα» προς την αμυντική βιομηχανία του Ισραήλ, αποφασίζοντας την προμήθεια ενός σημαντικού αριθμού (περίπου 400) συστημάτων-βομβών SPICE, για τα F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας. Η σχετική, διακρατική, συμφωνία με το Ισραήλ προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συμπαραγωγή των βομβών σε ποσο­στό 20% από ελληνικές αμυντικές βιομηχανίες. Πρόκειται για μια προμήθεια η οποία πέρασε τόσο από το ΚΥΣΕΑ τον Σεπτέμβριο του 2011 επί υπουργίας Πάνου Μπεγλίτη όσο και από την Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής κατά τον περασμένο Φεβρουάριο, μέσα σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας. 

Με βάση τις συγκεκριμένες αποφάσεις, ο ελληνικός λαός καλείται σήμερα, μεσούσης της οικο­νομικής κρίσης, να «βγάλει από την τσέπη του» περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ για να στηρίξει την ισραηλινή αμυντική βιομηχανία, ενώ την ίδια στιγμή υπό αμφισβήτηση παραμένει το γεγονός εάν και κατά πόσο τα αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι πιστοποιημένα για τη χρήση αυτών των βλημάτων. 

Αύξηση κόστους 

Σύμφωνα με τον υποπτέραρχο ε.α. και διευθυντή εκπροσώπησης των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Νίκο Θεοχάρη, «η πιστοποίηση των F-16 για να μπορούν να φέρουν αυτού του τύπου τα όπλα αναμένεται να αυξήσει περαιτέρω το κόστος της συγκεκριμένης προμήθειας, ενώ υπάρχουν ερωτήματα εάν και κατά πόσον υφίσταται στην πραγματικότητα σχετική αίτηση ενδιαφέροντος από την πλευρά της Πολε­μικής Αεροπορίας ή επρόκειτο για μια προμήθεια που έγινε αποκλειστικά με πολιτικά κριτήρια, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν οι φίλοι μας οι ισραηλινοί». 

Του Γιώργου Διονυσόπουλου 
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-29/8/2012) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger