Αρχική » » Τελεσίγραφο Κούρδων στην Άγκυρα

Τελεσίγραφο Κούρδων στην Άγκυρα


Προειδοποιούν την Τουρκία να μην εισβάλει στη Βόρεια Συρία 

Εφιάλτες προκαλεί στην Άγκυρα το ενδεχόμενο δημιουργίας αυτόνομου Κουρδιστάν με την υποστήριξη της Συρίας. Οι φήμες για μυστική συμφωνία του Μπασάρ αλ Άσαντ με τους Κούρδους, ώστε να εμποδίσουν τις κινήσεις και τον εξοπλισμό των ανταρτών του Ελεύθερου Συριακού Στράτου, ακολουθούνται από... καθημερινές εξορμήσεις των μαχητών του ΡΚΚ στο Ντιγιαρμπακίρ και σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. 

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μίλησε καθαρό για κουρδικό ζήτημα «βόρειας Συρίας» και προς επίρρωση των φόβων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, διεμήνυσε πως η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε «τρομοκρατικές» οργανώσεις, όπως το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ή η Αλ Κάιντα, να αποκτήσουν παρουσία στη Συρία κοντά στην τουρκική μεθόριο. Ο Νταβούτογλου καταφέρθηκε τόσο εναντίον του ΡΚΚ όσο και κατά του PYD - κουρδικός βραχίονας της οργάνωσης στη Συρία. 

Η Άγκυρα φοβάται τη δημιουργία του αυτόνομου Κουρδιστάν και εκτοξεύει απειλές για πιθανή επίθεση σε περίπτωση που απειληθούν τα σύνορά της. Παράλληλα, μετακινεί μεγάλες μονάδες του στρατού προς την τουρκοσυριακή μεθόριο, τονίζο­ντας ότι με τον τρόπο αυτό θέλει να προστατεύσει τους 44.000 Σύριους πρόσφυγες που συνωστίζονται στην επαρχία Κιλίς. Τις τελευταίες ημέρες έχουν κλιμακωθεί και οι επιθέσεις των Κούρδων στη Νοτιοανατολική Τουρκία ενώ ο Κούρδος δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ, Οσμάν Μπαγντεμίρ, μίλησε ανοιχτά για αυτόνομο Κουρδιστάν. 

Η συριακή αντιπολίτευση, που αποτελείται κυρίως από σουνίτες μουσουλμάνους, υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος Ασαντ αποχώρησαν από τις περιοχές στα δυτικά των συνόρων Τουρκίας – Συρίας που ελέγχονται από Κούρδους. Οι αντάρτες του Ελεύθερου Συριακού Στράτου καλούν την Τουρκία να επέμβει αποτελεσματικά στις τελικές μάχες εναντίον του καθεστώτος ενώ ζητούν απ' όλες τις χώρες του αραβικού κόσμου να βοηθήσουν όσο μπορούν. 

Ο Αμπντέλ Μπάσετ Σάιντα, πρόεδρος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, επισκέφθη­κε πρόσφατα τα Εμιράτα και ζήτησε σύγχρονα όπλα ενόψει της μεγάλης μάχης του Χαλεπίου. Οι Κούρδοι, από την άλλη πλευρά, προειδοποιούν την Τουρκία να μην ει­σβάλει στη Βόρεια Συρία, όποιο πρόσχημα κι αν προβάλει. 

Φανατικοί μουσουλμάνοι 

Η επίθεση πριν από λίγες ημέρες στην καρδιά της Δαμασκού εναντίον του υπουργού Άμυνας και του υπεύθυνου των μυστικών υπηρεσιών από βομβιστή αυτοκτονίας που, όπως λέγεται, εργαζόταν ως σωματοφύλακας σε ανώτατο αξιωματούχο, ήταν η πιο σοβαρή ένδειξη ότι ομάδες της Αλ Κάιντα έχουν παρεισφρήσει στις μονάδες των Σύριων ανταρτών. 

Δημοσιεύματα στον αμερικανικό Τύπο κάνουν λόγο γιο ακραίους ισλαμιστές που ελέγχουν τους αντάρτες στο Χαλέπι, στην Ιντλίμπ της Βόρειας Συρίας και σε άλλες περιοχές και επιθυμούν να έχουν λόγο στη μετά Ασαντ εποχή. 

Η κυβέρνηση Ομπάμα -όπως και του Ισραήλ- εξαρχής εξέφραζε φόβους για την ενίσχυση του ισλαμικού στοιχείου στη Συρία και γι' αυτό δίσταζε να υποστηρίξει ανοιχτά το «χαρτί» των ανταρτών ή να ακολουθήσει τις εκκλήσεις όσων ζητούσαν τον εξοπλισμό τους. Το τελευταίο διάστημα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ φαίνεται να αλλάζει τη στρατηγική του έναντι της Συρίας χωρίς όμως να βιάζεται να αποδείξει εμπράκτως την υποστήριξη του στους μαχητές του Ελεύθερου Συριακού Στρατού. Η θέση της Ουάσιγκτον, επισήμως τουλάχιστον, είναι ότι δεν ανησυχεί για την παρουσία της Αλ Κάιντα στη Συρία αν και η περιοδεία του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λίον Πανέτα, στη Μέση Ανατολή, εν μέσω της κλιμάκωσης της κρίσης δείχνει ότι οι ανησυχίες δεν έχουν εξαλειφθεί. 

της Αλίκης Κοτζιά 
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-02/8/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger