Αρχική » » Περικοπές... δύο ταχυτήτων στα ειδικά μισθολόγια

Περικοπές... δύο ταχυτήτων στα ειδικά μισθολόγια


 Μικρότερες μειώσεις για τους μάχιμους ένστολους. 
 Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ έχει σύσκεψη με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη για το σχέδιο μείω­σης στις αποδοχές των ένστολων και των δικαστικών, διπλωματικών, αρχιερέ­ων, καθηγητών ΑΕΙ-ΤΕΙ και γιατρών του ΕΣΥ. 
 Τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν παρου­σιάσει οι κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος δεν έχουν γίνει αποδεκτά από την τρόικα. 

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι μειώσεις στις αποδοχές των ένστολων (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες λιμενικοί) θα είναι κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που θα υποστούν δικαστικοί, διπλωματικοί, αρχιε­ρείς καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ και γιατροί του ΕΣΥ, όπου θα φθάνουν έως και το... 20%. Για τους «μάχιμους» εξετάζεται το ενδεχόμενο οι μειώσεις αποδοχών να είναι 5%-6%. 

Σχέδιο για περικοπές... δύο ταχυτήτων στα ειδικά μισθολόγια, εξετάζει τώρα η κυβέρνηση. Σύμφωνα με αυτό, οι μειώσεις στις αποδοχές των ένστολων (στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί) θα είναι κατά πολύ χαμηλότερες σε σχέση με αυτές που θα υποστούν δικαστικοί, διπλωματικοί υπάλληλοι, αρχιερείς, καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ και γιατροί του ΕΣΥ, όπου θα φθάνουν έως και το 20%. 

Για τους «μάχιμους» ένστολους εξετάζεται το ενδεχόμενο οι μειώσεις αποδοχών να είναι μονοψήφιες μεταξύ 5% και 6%. 

Το σχέδιο αυτό συζητείται σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών όπου ο Γιάννης Στουρνάρας έχει σύσκεψη με τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και Προστασίας του Πολίτη Νίκο Δένδια. 

Στο οικονομικό επιτελείο παραδέχονται ότι οι αποδοχές των ένστολων είναι οι χαμηλότερες μεταξύ των ειδικών μισθολογίων και αναφέρουν ως παράδειγμα τις μέσες ετήσιες αποδοχές των δικαστικών που φθάνουν τις 65.000 ευρώ. 

Από την άλλη όμως τονίζουν πως μέχρι τώρα τα ισοδύναμα μέτρα που έχουν παρουσιάσει οι κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος δεν έχουν γίνει αποδεκτά από την τρόικα. 

Όπως έλεγε χθες το απόγευμα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, «όλα είναι ανοιχτά στο μέτωπο των ειδικών μισθολογίων» και, αν δεν βρεθεί άμεσα η χρυσή τομή, θα ζητηθεί από τους δυο υπουργούς να παραστούν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Όπως γίνεται αντιληπτό, οι περικοπές έχουν ανάψει «φωτιές» στην κυβέρνηση και δεν αποκλείεται η αντίδραση άλλων υπουργών σε περίπτωση που προχωρήσει το σχέδιο για ηπιότερες μειώσεις στους ένστολους. 

Πάντως για το συνολικό κονδύλι των ειδικών μισθολογίων, που «αγγίζει» τα 6 δισ. ευρώ, οι μειώσεις σε μέσα επίπεδα θα είναι 12% προκειμένου να προκύψει και η προσδοκώμενη δημοσιονομική προσαρμογή. Κι αυτό άσχετα αν σε κάποιες κατηγορίες το «ψαλίδι» είναι 5% και σε κάποιες άλλες έως και 20%. 

Τα επιδόματα 

Οι μειώσεις των συνολικών αποδοχών θα προκύψουν, σε κάθε περίπτωση, μέσω περικοπών ή και καταργήσεων ειδικών επιδομάτων, ενώ είναι πιθανό να μπει τέλος στις ευνοϊκές ρυθμίσεις περί μισθολογικών προαγωγών που ισχύουν για τους ένστολους και τους δικαστικούς λειτουργούς. 

Εξάλλου, ανοιχτό είναι ακόμη το πότε θα τεθεί σε ισχύ το νέο μισθολο­γικό καθεστώς, καθώς η τρόικα πιέζει οι περικοπές να επιβληθούν αναδρο­μικά από την 1η Ιουλίου 2012, όπως δηλαδή προβλέπεται στο Μνημόνιο. 

ΠΡΟΒΛΕΠΟΝΤΑΝ ΣΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ 

Νωρίτερα οι περικοπές αποδοχών στο Δημόσιο 

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να εφαρμοστούν νωρίτερα περικοπές αποδοχών που προβλέπονταν στο ενιαίο μισθο­λόγιο κα είχαν σπάσει σε δόσεις έως το 2014 εξετάζει στην παρούσα φάση το οικονομικό επιτελείο. Ειδικότερα σύμφωνα με τις ρυθμί­σεις του ενιαίου μισθολογίου, που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου 2011, οι συνολικές αποδοχές μερίδας εργαζόμενων σε υπουρ­γεία νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, ΟΤΑ προβλέ­πεται ότι θα έχουν μειωθεί σωρευτικά έως και 52% μέ­χρι την Ιη Νοεμβρίου του 2014. 

Σε 4 δόσεις 

Γιο όσες περιπτώσεις προ­κύπτει μείωση αποδοχών πάνω από 25% και μέχρι 52%, προβλέπεται μείωση σε 4 δόσεις. Η πρώτη δόση 25% από την 1-11-2011 (έχει επιβληθεί), το 1/3 του ποσο­στού που απομένει από την 1-11-2012, το άλλο 1/3 της μείωσης από την 1-11-2013 και το υπόλοιπο 1/3 την 1-11-2014. Αυτό που εξετάζεται πλέον είναι οι περικοπές να γίνουν γρηγορότερα από φέτος τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2013. Επίσης δεν πρέπει να απο­κλειστεί το ενδεχόμενο μεί­ωσης ή και κατάργησης του επιδόματος παραμεθορίων περιοχών. Θα πρέπει να το­νιστεί πως η τρόικα ασκεί πι­έσεις για τη μείωση της μι­σθολογικής δαπάνης στο Δημόσιο και γι' αυτό το υπουργείο Οικονομικών έχει συμπεριλάβει στο πακέτο των 11.5 δισ. ευρώ την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων - Πάσχα και του επιδόματος αδείας, αλλά και νέο γύρο περικοπών στις αποδοχές των υπαλλήλων σε ΔΕΚΟ και Νομικά Πρόσω­πα Ιδιωτικού Δικαίου με την εφαρμογή στους οργανι­σμούς αυτούς του ενιαίου μισθολογίου. 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ 
(ΕΦ.ΕΘΝΟΣ-27/8/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger