Αρχική » » Περνάει ο Στρατός (τον σκόπελο)

Περνάει ο Στρατός (τον σκόπελο)


Περικοπές στα Εξοπλιστικά 160.000.000 € αντί για μειώσεις στα μισθολόγια, η λύση Παναγιωτόπουλου. 

Τα ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα μπορέσουν να πείσουν την τρόικα να συμφωνήσει για να μην υπάρξουν νέες περικοπές ύψους 10%-12% στο μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, βρήκε και ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος. 
Σύμφωνα με όσα ...
είπε ο πολιτικός προϊστάμενος των Ενόπλων Δυνάμεων από τη Λάρισα, και για να μην πληγεί περαιτέρω το εισόδημα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, η κυβέρνηση αποφάσισε την περικοπή κατά 160.000.000 ευρώ των εξοπλιστικών προγραμμάτων για τα έτη 2012 και 2013. 
Ειδικότερα, τη διαβεβαίωση προς τους ένστολους ότι δεν πρόκειται να τούς περικοπεί το ειδικό μισθολόγιο κατά 10%-12% γιατί εξευρέθησαν ισάριθμα κονδύλια από εξοπλιστικές πηγές για να περικοπούν, ανακοίνωσε ο κ Παναγιωτόπουλος. 

«Δεν πάει άλλο» 

Ο υπουργός, αφού επισήμανε ότι ο μισθός των στρατιωτικών έχει ήδη περικοπεί κατά 37%, τόνισε με έμφαση ότι «έχω ξεκαθαρίσει ότι άλλες περικοπές στις απολαβές και στους μισθούς των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν στις Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι πρακτικά δυνατό να γίνουν. Ήδη οι περικοπές που έχουν γίνει είναι πολύ μεγάλες και η καθημερινότητα τους έχει γίνει τρομερά δύσκολη». Και πρόσθεσε: «Για να μην υπάρξουν οι περικοπές που προβλέπονται από το ειδικό μισθολόγιο, περικοπές μεταξύ 10% και 12%, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και εγώ προσωπικά σκύψαμε πάνω από προϋπολογισμούς και από συμβάσεις και καταφέραμε να περικόψουμε τέτοια ποσά, τα οποία συγκροτούν τα λεγόμενα αριθμητικά ισοδύναμα, ώστε, αντί για περικοπές 10% έως 12% στα ειδικά μισθολόγια, που δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να γίνουν, να γίνουν άλλες περικοπές οε εξοπλιστικά προγράμματα». 
Στο πλαίσιο αυτό, και χωρίς να μειωθεί στο ελάχιστο η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, θα περικοπούν από τα εξοπλιστικά προγράμματα των ετών 2012 και 2013, που στα χαρτιά τουλάχιστον φτάνουν το 1.5 δισ. ευρώ, 160.000.000 ευρώ, τα οποία κατανέμονται 40.000.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο και 120.000.000 ευρώ τον δεύτερο χρόνο. «Είναι περικοπές από εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας που μπορούν να γίνουν, για να αποφύγουμε τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, που για εμάς θα είναι καταστροφή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ Παναγιωτόπουλος. 

Θα παραμείνει στους εννέα μήνες η θητεία 

«Οι νέοι μας τα τελευταία χρόνια έχουν τραβήξει πολλά» 

ΤΕΛΟΣ στα σενάρια γιο αύξηση της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες έβαλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, παρά το γεγονός ότι οι στρατηγοί συνεχίζουν να πιέζουν για το αντίθετο. 
Η απόφαση αυτή του πολιτικού προϊστάμενου των Ενόπλων Δυνάμεων συνδέεται με την οικονομική κατάσταση της χώρας και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες των στρατευσίμων. «Οι νέοι μας έχουν υποφέρει τα τελευταία χρόνια τα πάνδεινα, δεν θα τους φορτώσουμε τώρα και τρεις μήνες επιπλέον θητεία» ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος απαντώντας σε ερώτηση της ηλεκτρονικής εφημερίδας to vima.gr. 
Υπενθυμίζεται ότι το πάγιο αίτημα της στρατιωτικής ηγεσίας στο θέμα της αύξησης, κατά τρεις μήνες, της στρατιωτικής θητείας επανήλθε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, αλλά τότε συμφωνήθηκε ότι την απόφαση και το κόστος θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση που θα προέλθει από τις εκλογές. 
Η κυβέρνηση ωστόσο που στηρίζεται από τα τρία κόμματα αποφάσισε να μην ανακινήσει θέμα αύξησης της θητείας. Κάθε φορά ωστόσο που ανακινείται το θέμα σημειώνονται οξύτατες αντιδράσεις από τις νεολαίες όλων των κομμάτων, κάνοντας τους αρμοδίους να το ξανασκεφτούν. 
Κατά τον υπουργό μια αύξηση της θητείας θα πρέπει να γίνει με μεθοδευμένο, καλά μελετημένο τρόπο «και όχι επιπόλαια». όπως είπε χαρακτηριστικά, με στόχο να δώσει παράλληλα και ορισμένα κίνητρα στους κληρωτούς. Το θέμα όμως είναι ότι, όπως έχουν αφήσει να διαρρεύσει τα επιτελεία, υπάρχει ήδη η σχετική μελέτη, η οποία, καθώς φαίνεται, οδεύει προς το ψυγείο. 
Οι στρατιωτικοί στις εισηγήσεις τους επικαλούνται την ανάγκη για επαρκή στελέχωση των στρατιωτικών μονάδων, αλλά και την οικονομική κρίση, αφού περιορίζεται ο αριθμός των επαγγελματιών στρατιωτών. Παρά ταύτα, όπως αναφέρουν, και εάν ακόμα παραμείνει η θητεία στους εννέα μήνες, το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων δεν πρόκειται να θιγεί. 
Εκείνο ωστόσο που έχει σημασία είναι ότι το «πάγωμα» της απόφασης για την αύξηση της θητείας οφείλεται σε ένα μεγάλο μέρος και στην οικονομική κρίση, αφού για τρεις μήνες επιπλέον θητεία απαιτούνται πολλές δαπάνες. 

(Εφ. Δημοκρατία-01/8/2012)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger