Αρχική » » Η Τουρκία και ο γόρδιος δεσμός με τη Συρία!

Η Τουρκία και ο γόρδιος δεσμός με τη Συρία!


Η κρίση στη χώρα του Ασαντ, τα συμφέροντα της Ρωσίας στη ΝΑ Μεσόγειο και τα παιχνίδια της Άγκυρας στην ΑΟΖ Κύπρου. 

Στη συνάντηση των «Φίλων της Συρίας», η οποία έγινε στο Παρίσι στις 6 Ιουλίου και είναι η τρίτη που γίνεται μετά τη συνάντηση της Τυνησίας και της Κωνσταντινούπολης, συμμετείχαν εκπρόσωποι 107 χωρών. Τις ΗΠΑ, που σηκώνουν όλο το βάρος της επιχείρησης «εκδημοκρατισμού» της Συρίας, στηριζόμενες σε χώρες όπως η Σαουδική Αρα­βία, το Κατάρ και η Τουρκία, εκπροσώ­πησε η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον. Τώρα, πώς είναι δυνατόν να επιβάλει κανείς τη δημοκρατία σε...
μια χώρα με αυταρχικό καθεστώς, χρησιμοποιώ­ντας τις παραπάνω χώρες, που έχουν κα­θεστώτα πιο αντιδημοκρατικά και πολύ πιο εγκληματικά από αυτό του Ασαντ, εί­ναι ένα θέμα που εμπίπτει σε οποιαδήπο­τε άλλη σφαίρα πλην αυτής της λογικής. 

Γιατί τι σχέση μπορεί να έχει με την ιερή έννοια της δημοκρατίας το καθεστώς Σαούντ και πολύ περισσότερο η Τουρκία του Ερντογάν, που επιμένει να κρατεί σκλαβωμένους 20.000.000 Κούρ­δους, την ίδια στιγμή που ξεπερνά ακόμα και τους κεμαλικούς σε εχθροπάθεια και μισαλλοδοξία εναντίον των θυμάτων της γενοκτονίας που διέπραξαν οι Τούρκοι. Και αναφερόμαστε στη λυσσαλέα υπε­ράσπιση από πλευράς της κυβέρνησης του ΑΚΡ της βδελυρής πράξης της γενοκτονίας των χριστιανών της Ανα­τολής -Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων-, που διέπραξαν οι Τούρκοι, και στις φασιστικού τύπου αντιδράσεις του ίδιου του Ερντογάν και της κυβένησης του εναντίον όποιας χώρας επιχειρεί να αναγνωρίσει αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. 

Την Τουρκία, λοιπόν, των γε­νοκτονιών, που αντί να κινη­θεί προς την κατεύθυνση πολιτικής λύσης του Κουρδι­κού και αναγνώρισης της γενοκτονίας που διέπραξαν οι Τούρκοι εναντίον των χριστιανών της Ανατολής, κόπτεται ως δύναμη εκδημοκρατισμού της περιοχής (sic), εκπροσώπησε ο υπουργός Εξωτερι­κών, καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου. 

Η κυρία Κλίντον, αναφερόμενη στη στάση και την υποστήριξη που παρέχουν η Ρωσία και η Κίνα στη Συρία, είπε ότι οι χώρες αυτές θα πρέπει να πληρώσουν τίμημα γι' αυτό. Συγκεκριμένα, η κυρία Κλίντον είπε: «Σας το λέω ανοιχτά. Η Ρωσία και η Κίνα θεωρούν ότι δεν πλή­ρωσαν κανένα τίμημα για τη στήριξη που παρέχουν στο καθεστώς Ασαντ. Για να αλλάξει αυτό, θα πρέπει όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη συνάντηση αυτή να κινητοποιηθούν άμεσα και να τις κάνουν να πληρώσουν το τίμημα. Γιατί αυτές οι δυο χώρες μάς φράσσουν τον δρόμο». Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ είπε και άλλα για το θέμα, όμως ας αρκεστούμε σ' αυτά, στο τίμημα που πρέπει να πληρώ­σει κυρίως η Ρωσία. 

Στην ομιλία που έκανε ο γεννήτωρ του δόγματος της εξωτερικής πολιτικής του στρατηγικού βάθους και του νεοοθωμανισμού, καθηγητής Αχμέτ Νταβού­τογλου, ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα την αύξηση της πίεσης στο καθεστώς Ασαντ και τον σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία. Ο κ. Νταβούτο­γλου, αφού σημείωσε ότι η κυβέρνηση της Συρίας έχει χάσει τη νομιμότητά της, αναφέρθηκε κι αυτός με τη σειρά του στην ανάγκη άσκησης πίεσης και απο­μόνωσης των χωρών που υποστηρίζουν το καθεστώς Ασαντ. Με άλλα λόγια, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ζήτησε την άσκηση πίεσης και την απο­μόνωση της Ρωσίας! 

Αμέσως μετά τις δηλώσεις Νταβού­τογλου, η Ρωσία έβγαλε στην επιφά­νεια το θέμα της καταλληλότητας των οπωροκηπευτικών που εισάγονται από την Τουρκία, στα οποία, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων Rosselkhoznadzor, εντοπίστηκαν συνολι­κά 33 περιπτώσεις προσβολής φρούτων και λαχανικών από τον άσπρο σκόρο (Hyphantria cunea) και τον θρίπα της Καλιφόρνιας (Frankliniella occidentalis). Θα μου πείτε, τι σχέση έχουν οι δηλώσεις Νταβού­τογλου για απομόνωση της Ρωσίας με τον αμερικανικής καταγωγής θρίπα της Κα­λιφόρνιας! Φαίνεται ότι έχει, και μάλιστα μεγάλη, την οποία σχέση μάλιστα θα επιχειρήσει να διερευνήσει ο Ταγίπ Ερντογάν στο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στη Μόσχα στις 18 Ιουλίου, το οποίο, σημειωτέον, δεν ήταν προγραμματισμένο. 

Το έχουμε ξαναγράψει από αυτήν εδώ τη στήλη ότι το -με ή χωρίς εισαγω­γικά- οικονομικό θαύμα της Τουρκίας οφείλεται κυρίως στο εξαιρετικής αρτι­ότητας στρατηγικό σχέδιο αύξησης των εξαγωγών της, το οποίο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της κυβέρνησης και του τουρκικού κράτους. 

Το εν λόγω σχέδιο αποδεικνύεται πιο αποτελεσματικό από το ελληνικό στην εκρηκτική αύξηση του τουρισμού και του τουριστικού συναλλάγματος, που και αυτό είναι αποτέλεσμα στρατηγικού σχεδιασμού, στα τεράστια κεφάλαια τα οποία εισρέουν στην Τουρκία από τον τουρκικό κατασκευαστικό τομέα που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό, στα αραβικά κεφάλαια που εισρέουν με φρενήρεις ρυθμούς στην ισλαμική Τουρκία, στο μαύρο χρήμα που διακι­νείται από τις τουρκικές τράπεζες επ' ωφελεία του Ιράν και στα έσοδα δισεκατομμυρίων που εισρέουν ετησίως στην τουρκική αγορά από το εμπόριο ναρκωτικών και τη διακίνηση μεταναστών-κυρίως προς τη χώρα μας. 

Οι τρεις από τους πέντε στρατηγικούς τομείς που οδήγησαν στο τουρκικό οικονομικό θαύμα σχετίζονται σε αρκετά μεγάλο βαθμό με τη Ρωσία. Η Τουρκία την τελευταία δεκαετία έδωσε τεράστιο βάρος στη ρωσική αγορά, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι εξαγωγές της Τουρκίας προς τη Ρωσία, η οποία τον μήνα Απρί­λιο έλαβε τον τίτλο της τέταρτης αγοράς της τουρκικής εξαγωγικής δραστηριό­τητας μετά τη Γερμανία, το Ιράκ και την Αγγλία, με 545.500.000 δολάρια τον μήνα αυτόν. Επίσης, ως αποτέλεσμα πολιτικού σχεδιασμού και πετυχημένης διπλωματίας, η τουρκική τουριστική αγορά δέχε­ται εκατομμύρια Ρώσους τουρίστες, ενώ ο τουρκικός κατασκευαστικός τομέας έχει αναλάβει δουλειές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Ρωσία. 

Είναι αλήθεια ότι ο πακτωλός χρη­μάτων που ρέει στην τουρκική αγορά από τη Ρωσία οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες που κατέβαλε ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν όλα αυτά τα χρόνια, ο οποί­ος μιλούσε σχεδόν κάθε ημέρα με τον Βλαντιμίρ Πούτιν για να προωθήσει τα οικονομικά συμφέροντα της χώρας του, τη στιγμή που οι Έλληνες ομόλογοι του πλήρωναν τίμημα για απόπειρες σύσφι­ξης των ελληνορωσικών σχέσεων στον ενεργειακό τομέα ή απέφευγαν, όπως ο διάβολος το λιβάνι, οτιδήποτε ρωσικό, για να μη μας κολλήσει κι εμάς κανένας θρίπας, αυτή τη φορά της... Κριμαίας! 

Στην έκτακτη επίσκεψη του ο Ερντογάν στη Μόσχα είναι προφανές ότι θα προσπαθή­σει να «επισκευάσει» τη ζη­μιά που έκανε η δήλωση Νταβούτογλσυ στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Το ζήτημα όμως είναι ότι η κρίση στη Συρία συνεχίζεται, η Ρωσία φαίνεται αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα στρατηγικά της συμφέροντα στη Ν.Α Μεσόγειο και οι ΗΠΑ φαίνονται επίσης αποφασισμένες να επιβάλουν τα σχέδιά τους στη Συρία και όχι μόνο. 

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, η Τουρκία, που έκανε σοβαρά λάθη στον χειρισμό της υπόθεσης της κατάρριψης του RF-4Ε από τη συριακή αντιαεροπο­ρική άμυνα, φαίνεται αποφασισμένη να «προστατέψει τα συμφέροντά της στην ΑΟΖ της Κύπρου και τη Ν.Α Με­σόγειο», σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. 

Το πώς και το γιατί στο κυριακάτικο άρθρο μας. 

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-13/7/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger