Αρχική » » «Συμμαχίες» και «λυκοφιλίες»

«Συμμαχίες» και «λυκοφιλίες»


Οι σχέσεις του Αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ δεν είναι οι καλύτερες και είναι γνωστό στην Ουάσιγκτον πως οι συναντήσεις τους αφήνουν πάντα στο τέλος «πικρή γεύση». 

Η έκτακτη αποστολή του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τόμας Ντάνιλον, στο Τελ Αβίβ βάζει υποψίες στους αναλυτές στην Ουάσι­γκτον ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ διανύει το τελευταίο στάδιο προετοιμασίας πριν από τη μεγάλη επίθεση εναντίον του Ιράν, που, σύμφωνα με την πλειονότητα των αναλυτών, θα μπορούσε να...
αλλάζει -αρνητικά ή θετικά- τη Μέση Ανατολή και γενικά την περιοχή, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού, η Κύπρος, αλλά και η Τουρκία 

0 Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα, και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «δεν βλέπουν με το ίδιο μάτι» το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αν και ο στόχος τους είναι ο ίδιος. 
Ο πρώτος πιστεύει ότι οι κυ­ρώσεις και τα μέτρα εναντίον της Τεχεράνης θα πετύχουν σύντομα τα επιθυμητά αποτελέσματα, ενώ ο δεύτερος -που υποστηρίζεται και από την αντιπολίτευση- έχει αποφασίσει ότι η απάντηση εναντίον του Ιράν πρέπει να είναι η απόλυτη καταστροφή των εγκαταστάσεων. 
Ο πρόεδρος Ομπάμα θα μπορούσε, εάν η Αμερική δεν διένυε προεκλογική χρονιά να υπο­στηρίζει το Ισραήλ σε αυτή του την απόφαση, η οποία θα αυξήσει στον υπέρτατο βαθμό τα πάθη και τα μίση στη Μέση Ανατολή. Η πλειονότητα όμως των συνεργατών του πιστεύει πως ένα ισραηλινό χτύπημα εναντίον της Τεχεράνης και, μάλιστα χωρίς την προηγούμενη γνώση και ενημέρωση της Ουάσιγκτον θα αποδειχτεί «μάννα εξ ουρανού» για τον υποψήφιο των Ρεπουμπλι­κάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, που θεωρείται στενός φίλος του κ. Νετανιάχου, με τον οποίο ανήκαν στην ίδια «αδελφότητα» όταν φοιτούσαν σε αμερικανικό πανεπιστήμιο. Κι αυτή η πληροφορία που διαρρέεται στο επιτελείο του κ. Ομπαμα έχει ιδιαίτερη σημασία. Η σχέση του Αμερικανού προέδρου με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ δεν είναι η καλύτερη και είναι γνωστό στην Ουάσιγκτον πως οι συναντήσεις τους αφήνουν πάντα στο τέλος «πικρή γεύση». Κατά την τελευταία επίσκεψη του κ. Νετανιάχου στο Λευκό Οίκο λέγεται πως αντιδρώντας στην κριτική του Αμερικανού προέδρου για το θέμα του Ιράν, εκνευρισμένος απάντησε ότι «θα πληροφορηθείτε [Σ.Σ: για την επίθεση εναντίον του Ιράν] από το CΝΝ». Εάν η πληροφορία έχει έστω και μικρή δόση αλήθειας θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε ότι το πιθανό ισραηλινό χτύπημα θα «ταρακουνήσει» τη διε­θνή κοινότητα και για πρώτη φορά δεν θα έχει την έγκριση των ΗΠΑ μια ενέργεια του Ισραήλ. 

Στην υπόθεση «χτύπημα στο Ιράν» εμπλέκονται εμμέσως η Ελλάδα και η Τουρκία. Η Λευκω­σία αποτελεί πλέον στρατηγικό σύμμαχο του Ισ­ραήλ, ενώ η Αθήνα προσφέρει αεροδιαδρόμους για τις ασκήσεις της ισραηλινής αεροπορίας που διεξάγονται καθημερινά με τη γνωστή πορεία: Τελ Αβίβ - Πάφος - Ηράκλειο Κρήτης. Η αλήθεια είναι ότι η στρατηγική συνεργασία με το Ισραήλ ωφέλησε την Κύπρο σε όλα τα επίπεδα. Τα ίδια οφέλη θα μπορούσε να έχει και η Ελλάδα, εάν η πολιτική ηγεσία της τολμήσει να ξεπεράσει τα ψευτοϊδεολογικά ταμπού του παρελθόντος 

Το Ισραήλ δεν χρειάζεται βοήθεια για το χτύπημα εναντίον του Ιράν εάν και όποτε το απο­φασίσει. Και δεν (μπλέκει τους συμμάχους του στις αποφάσεις που λαμβάνονται συλλογικά και ενωτικά απ' όλα τα κόμματα της χώρας. Το όποιο χτύπημα θα αλλάξει συσχετισμούς και ισορροπίες. Η Αθήνα και η Λευκωσία είναι καιρός να δράσουν με βάση μόνο τα στρατηγικά και οικο­νομικά συμφέροντά τους. 

του Μιχάλη Ιγνάτιου 
Ουάσιγκτον 
(ΕΠΙΚΑΙΡΑ-20/7/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger