Αρχική » » Τρία «αγκάθια» για το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων

Τρία «αγκάθια» για το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων


• Δύσκολη η λήψη «ισοδύναμων μέτρων» λόγω των πιέσεων της Τρόικας. 
• Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως οι μειώσεις αφορούν και όσους εμπίπτουν στα ειδικά μισθολόγια, όπως γιατροί δικαστές, διπλωματικοί κ.ά. 

Μπορεί ο κ. Παναγιωτόπουλος να δήλωσε χθες, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ότι θα γίνουν τα πάντα «ώστε τα ειδικά μισθολόγια, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και αυτό των στρατιωτικών, να μην περικοπούν περαιτέρω», εντούτοις, όμως, ...
διαφορετικές φαίνεται πως είναι οι απόψεις που διατυπώνουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τους οποίους οι μειώσεις θα πραγματοποιηθούν «κατά 99,9%». 

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, οι μειώσεις, που δεν αφορούν μόνο τους στρατιωτικούς και όλους όσοι υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας, αλλά και άλλους που εμπίπτουν στα ειδικά μισθολόγια, όπως γιατροί, δικαστές, διπλωματικοί, κ.ά.. θα έχουν αποφασιστεί το αργότερο έως τις αρχές Σεπτεμ­βρίου, ενώ η ισχύς τους θα είναι αναδρομικά από 1ης Ιουλίου. 

Τα αγκάθια που, όπως αναφέρεται, καθιστούν σχεδόν ανέφικτο το ενδεχόμενο να αποφευχθούν οι νέες περικοπές στο μισθολόγιο των στρατιωτικών είναι τρία. 

Κατ' αρχάς, ακόμη και εάν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κατορθώσει και καταλήξει στη λήψη « ισοδύναμων μέτρων» προκειμένου να εξοικονομηθούν τα αντίστοιχα κονδύλια, ανάλογα μέτρα θα πρέ­πει επίσης να λάβει και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, αφού οι μι­σθοδοσίες του προσωπικού και των δύο υπουργείων βρίσκονται σε άμεση συνάρτηση μεταξύ τους. 

Δεύτερον, η Τρόικα πιέζει για τη λήψη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων μείωσης στο μισθο­λόγιο του Δημοσίου, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εξοικονόμησης ποσών τα οποία δεν κάνουν τίποτε παραπέρα από το να μεταθέτουν το πρόβλημα για την επόμενη διετία. 

Τρίτον, στο υπουργείο Οικονομικών, οι ίδιοι κύκλοι περιγράφουν ως περίπου αδύνατον να διαχωριστεί το καθεστώς που διέπει τα ειδι­κά μισθολόγια και ένα μέρος από αυτά να τύχει ευνοϊκής ρύθμισης και κάποιο άλλο όχι. 

Τετ α τετ με Σαμαρά 

Την ίδιο στιγμή, το γεγονός ότι ο χρόνος περνάει χωρίς επί της ουσίας να γίνεται τίποτα στο θέμα που αφορά στις επικείμενες περικοπές στο μισθολόγιο τους, έχει προκαλέσει έντονη αναταραχή στο στράτευμα, γεγονός που εν μέρει εξηγεί και τις συνεχείς επισκέψεις του υπουρ­γού Εθνικής Άμυνας Πάνου Παναγιωτόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι η χθεσινή συνάντησή του με τον κ. Σαμαρά, αν και δεν ήταν προγραμματισμένη, δεν βοήθησε σημαντικά στο να προκύψουν νέα δεδομένα γύρω από τα θέματα που αφορούν στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, για τα οποία ο υπουργός, για μια ακόμη φορά, περιορίστηκε κατά τις δηλώσεις του να εκφράσει απλώς τη συμπαράσταση του. «Και σε αυτήν τη συνάντηση εξετάσαμε όλα τα θέματα της δικής μου αρμοδιότητας, θέματα που αφορούν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θέματα που αφορούν στις δαπάνες για εξοπλιστικά προγράμματα, στα ειδικά μισθολόγια του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, τις προτεραιότητες, τις ανάγ­κες που υπάρχουν. Είναι απόφαση από την αρχή του ίδιου του πρωθυπουργού πως πρέπει να δοθεί η μάχη έως το τέλος και αυτή η μάχη να είναι επιτυ­χής, για να μην υπάρξουν άλλες περικοπές μισθών στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος, προσθέτοντας πως τόσο ο ίδιος όσο και ο πρωθυπουργός, αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμμερίζονται την αναγκαιότητα να μην υπάρξουν άλλες περικοπές σε όσους υπηρε­τούν στις Ελληνικές Ένοπλες Δυ­νάμεις. 

«Η αποστολή τους είναι πολύ βαριά. Τη φέρνουν εις πέρας κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι περικοπές που έχουν υποστεί στους μισθούς τους είναι πολύ μεγάλες, όπως και ο υπόλοιπος, βεβαίως, ελληνικός λαός. Είναι 37% αυτές οι περικοπές. Άρα πρέπει να υπερασπίσουμε την αξιοπρέπεια των οικογενειών τους και να κάνουμε την καθημερινότητά τους όσο γίνεται λιγότερο δύσκολη», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 

Του Γιώργου Διονυσόπουλου
(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-17/7/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger