Αρχική » » Εκρηκτικό κλίμα για τις περικοπές στους μισθούς των στρατιωτικών. Το καλό και το κακό σενάριο.

Εκρηκτικό κλίμα για τις περικοπές στους μισθούς των στρατιωτικών. Το καλό και το κακό σενάριο.


■ Τρία σενάρια, προκειμένου να περιορίσει τις αντιδράσεις των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που, όπως εκτιμάται, θα προκύψουν από τις νέες περικοπές στις αποδοχές τους, μελετά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
■ Εξετάζεται μείωση από 6% έως 8% επί του μισθού, ενώ ένα δεύτερο ενδεχόμενο αφορά σε μείωση στα επιδόματα. 
■ Η λήψη «ισοδύναμων μέτρων» είναι ένα από τα σενάρια για την αποφυγή μειώσεων στο Μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Οι προσδοκίες που έντεχνα εί­χε καλλιεργήσει προεκλογικά το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προς τους ένστολους -σε συνδυα­σμό με τις συνεχείς αναφορές του νέου υπουργού Εθνικής Άμυ­νας Πάνου Παναγιωτόπουλου στην ανάγκη υπεράσπισης της αξιοπρέπειας αλλά και της διευ­κόλυνσης της καθημερινής απο­στολής προς τα μέλη των Ε.Δ.- έχουν προκαλέσει ένα «εκρηκτι­κό κλίμα» μέσα στο Στράτευμα, το προσωπικό του οποίου θεωρεί ότι, εάν...
τελικά προχωρήσει η κυ­βέρνηση στο ψαλίδισμα του μι­σθού τους κατά 12%, θα είναι σαν να τους κοροϊδεύει και να τους προδίδει. 

Επίσκεψη 

Σχετικά μηνύματα έχουν ήδη φτάσει στο γραφείο του κ. Παναγιωτόπουλου, με αποτέλεσμα τις τελευταίες ημέρες να αναζητεί εναγωνίως εναλλακτικές λύσεις, προκειμένου να πειραχθεί όσο το δυνατόν λιγότερο το υπάρχον Μι­σθολόγιο στις Ένοπλες Δυνάμεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, άλ­λωστε, και η προχθεσινή έκτακτη επίσκεψη του κ. Παναγιωτόπουλου στο Μέγαρο Μαξίμου, στη διάρκεια της οποίας παρέθεσε το πρόβλημα στον κ. Σαμαρά και ζή­τησε εντολές ως προς το τι τελικά θα πρέπει να πράξει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιτελείο του υπουργού Εθνικής Άμυνας εξετάζει τρία ενδεχόμε­να, το καθένα εκ των οποίων ανα­μένεται ότι θα έχει και διαφορετι­κές συνέπειες στο ήδη «πετσο­κομμένο» εισόδημα των στελεχών του Στρατεύματος. 

Εναλλακτικές λύσεις 

Πρόκειται για ένα «καλό» και δύο «άσχημα» σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των σχε­τικών διαβουλεύσεων στο ΥΠΕΘΑ. Το καλό σενάριο είναι, βεβαί­ως, εκείνο που αφορά στη λήψη «ισοδύναμων μέτρων» τα οποία θα εξοικονομήσουν για το Δημό­σιο τα χρήματα που θα προέκυπταν από τη μείωση κατά 12% στους μισθούς του στρατιωτικού προσωπικού. Στη συγκεκριμένη περίπτωση -κάτι που συγκεντρώ­νει αρκετές πιθανότητες υλοποί­ησης-τα χρήματα θα εξοικονο­μούνταν από αντίστοιχη μείωση που θα γίνονταν στο εξοπλιστικό πρόγραμμα των Ε.Δ. Από χθες, όμως, έχουν αρχίσει να κερδί­ζουν έδαφος δύο ακόμη σενάρια: Το πρώτο θέλει τις μειώσεις να γί­νονται επί του μισθού και να κυ­μαίνονται, ανάλογα με το ύψος του, από 6% έως 8%. 

Αρκετά, δηλαδή, χαμηλότερα από το 12%. Το συγκεκριμένο σε­νάριο τελεί υπό την οπτική ότι η μείωση κατά 12% αποτελεί τον μέσο όρο των μειώσεων που θα γίνουν συνολικά στα ειδικά μισθο­λόγια. 

Ως εκ τούτου, υπάρχουν ειδι­κά μισθολόγια που επειδή είναι αρκετά υψηλά, π.χ. γιατροί, και η μείωση σε αυτά θα είναι πάνω από το συγκεκριμένο ποσοστό, με αποτέλεσμα τη διαφορά να την καρπωθούν άλλοι κλάδοι που αμείβονται χαμηλότερα, όπως, στην προκειμένη περίπτωση, ο κλάδος των στρατιωτικών. 

Κόστος 

Το τρίτο σενάριο αφορά επί­σης σε μισθολογικές μειώσεις, μόνο που στη συγκεκριμένη περί­πτωση οι περικοπές δεν θα πραγ­ματοποιηθούν επί του συνόλου του μισθού αλλά επί των επιδομά­των που λαμβάνουν οι στρατιωτι­κοί. Ειδικότερα, το εν λόγω σενά­ριο θέλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οι­κονομικών, να προχωρεί σε μει­ώσεις από 12% έως 15% ξεχωρι­στά σε κάθε επίδομα το οποίο εί­ναι ενταγμένο στον βασικό μισθό και επιβαρύνει το μισθολογικό κό­στος του Δημοσίου. 

Πρόκειται για ένα σενάριο που, όπως εκτιμάται από κύκλους του Πενταγώνου, συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες ως προς την υιοθέτησή του από την κυβέρ­νηση, καθώς θεωρείται ότι διευ­κολύνει την επικοινωνιακή διαχεί­ριση του θέματος, στη βάση ότι οι περικοπές δεν αφορούν στον μι­σθό των στρατιωτικών, αλλά στα επιδόματα που αυτοί λαμβάνουν. 

Άσκηση της Τουρκίας στα «οικόπεδα» της Κυπριακής ΑΟΖ 

Τουρκοϊσραηλινές κόντρες στην Κύπρο 

Μια τουρκοϊσραηλινή κόντρα στην ΑΟΖ της Κύπρου θα δούμε σήμερα και αύριο, με την Τουρ­κία να έχει δεσμεύσει για αεροναυτική άσκηση περιοχές της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομι­κής Ζώνης και συγκεκριμένα στα «οικόπεδα» 8,9 και 12. Την ίδια ώρα, άσκηση πραγματοποιούν σε κοντινή περιοχή με τους Τούρκους και οι Ισραηλι­νοί. Από σήμερα η περιοχή νοτίως της Κύπρου θα μοιάζει με «πολεμικό» τοπίο, καθώς θα βρίσκεται σε εξέλιξη σκηνικό ασκήσεων από τις δυο αυτές χώρες. Σημειώνεται πως το Τελ Αβίβ έχει ζητήσει - όπως πράττει πάντα- την άδεια της Κυπριακής Δη­μοκρατίας, σε αντίθεση με την Άγκυρα, που σκο­πίμως παρακάμπτει τη Λευκωσία. 

Η Τουρκία ξεκινά τη... φάμπρικα των ασκήσε­ων με στόχο να συντηρήσει κλίμα έντασης και να προκαλεί προβλήματα στην Κυπριακή Προεδρία της Ε.Ε. Είναι σαφές ότι η Άγκυρα με την άσκηση αυτήν, εντός των κυπριακών «οικοπέδων», επιχει­ρεί να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπρια­κής Δημοκρατίας στην περιοχή και να δοκιμάσει τις αντοχές της Λευκωσίας, θέλει, δε, να στείλει και μήνυμα για το θέμα των ερευνών της Λευκω­σίας για εξόρυξη φυσικού αερίου. 

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα παρακολουθεί τις τουρκικές κινήσεις και αναμένεται να προχωρή­σει σε καταγγελία εναντίον της Τουρκίας στην Ε.Ε. και στα Ηνωμένα Έθνη. Το Ισραήλ έχει δε­σμεύσει περιοχές στα όρια του εναέριου χώρου Λευκωσίας. 

Του Γιώργου Διονυσόπουλου
(ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-12/7/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger