Αρχική » » «Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος!» το μήνυμα από Πεντάγωνο στον Σταϊκούρα!

«Ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος!» το μήνυμα από Πεντάγωνο στον Σταϊκούρα!


ΣΤΟ ΣΤΌΧΑΣΤΡΟ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκονται οι Ένοπλες Δυνά­μεις. Στον αγώνα που έχει ξεκινή­σει για να μπορέσει να περικόψει δημόσιες δαπάνες, έτσι ώστε να δημιουργήσει ισοδύναμα και να απαλλάξει τους πολίτες από χα­ράτσια όπως αυτό της ΔΕΗ, φαίνεται ότι το στράτευμα αποτελεί την πρώτη... στόχευση. 

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσε­ται και η επίσκεψη του αναπλη­ρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα το Σάββατο στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο και τη στρατιωτική ηγεσία συζή­τησαν όλα το οικονομικά δεδο­μένα που συνδέονται με τις Ένοπλες Δυνάμεις, είτε είναι οι οικονομικές είτε οι εξοπλιστικές δαπάνες. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πλη­ροφορίες της «δημοκρατίας», το χαμόγελο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών «έσβη­σε» γρήγορα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μετά την υπο­δοχή που του επιφύλαξαν πολι­τική και στρατιωτική ηγεσία. Κα αυτό γιατί πολύ γρήγορα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κατάλαβε ότι «το ταμείο εί­ναι-πολύ-μείον». 

Οι αριθμοί και τα στοιχεία που του παρουσίασαν δεν άφηναν αμφιβολία: Οι Ένοπλες Δυ­νάμεις λειτουργούν στο «κόκ­κινο» με «πατέντες». Δεν ήταν μυστικό. Ακόμη και ο υπηρεσιακός υπουργός Εθνικής Άμυνας Φραγκούλης Φράγκος αποχω­ρώντας από τη θέση του είπε δη­μοσίως ότι «χρειαζόμαστε όχι νέ­ους εξοπλισμούς, αλλά καύσιμα κα πυρομαχικά», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν εξαντλή­σει προ πολλού τις δυνατότητες να συνεχίσουν τις περικοπές. Άλλωστε τα τελευταία τρία χρό­νια οι λειτουργικές δαπάνες των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν περι­κοπεί κατά περίπου 40%, δημι­ουργώντας σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία τους. 

Έτσι, ο κ. Σταϊκούρας όχι μό­νο δεν βρήκε -χώρο- για να ζη­τήσει, αλλά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας του έθεσε και το ζήτημα των στρατιωτικών νοσοκομείων, τα οποία εμφανίζονται να χρω­στάνε -αφού βέβαια και σ΄αυτά χρωστάνε- και δεν έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση που είχε γίνει για τα «πολιτικά» νοσοκομεία. 

Εξοπλισμοί 

Υπενθυμίζεται σχετικά με τις εξοπλιστικές δαπάνες ότι σύμ­φωνα με την έκθεση που υπέ­βαλε τον Απρίλιο του 2012 ο διοικητής της Τραπέζης της Ελ­λάδος για το έτος 2011 απο­τυπώνονται τα χρήματα που διατέθηκαν ανά έτος για την προμήθεια εξοπλισμών το τε­λευταία τρία χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά για εξοπλιστικά προγράμματα το 2009 δαπανήθηκαν 2.175.000.000 ευρώ (αφορά πληρωμή παλαιοτέ­ρων προγραμμάτων), το 2010 ξοδεύτηκαν 1.017.000.000 ευρώ (μείωση 50%, καθώς ελαττώθη­καν δραστικά οι αποπληρωμές), το 2011 το ποσό μειώθηκε στα 359.000.000 ευρώ, ενώ για το 2012 οι εξοπλιστικές δαπάνες είναι μηδενικές. 

Σε ό,τι αφορά τα μισθολο­γικά των στρατιωτικών και την πιθανότητα νέας μείωσης κατά 12% στα ειδικά μισθολόγια, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε συζήτηση. Κάτι τέτοιο αναμένεται να γίνει μετά τις συ­ζητήσεις που θα έχει η κυβέρνη­ση με την τρόικα. 

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλος για μια ακόμη φορά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξη­σης της στρατιωτικής θητείας κατά τρεις μήνες. Σε συνέντευ­ξη του παραδέχτηκε ότι αυτή είναι η εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας και θα την εξετάσει με πολύ μεγάλη προσοχή. 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΑΣΙΤΗΣ
(ΕΦ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΊΑ-02/7/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger