Αρχική » » 9 αντιστράτηγους «έφαγε» ο Μπεγλίτης για να κάνει Αρχηγό ΓΕΣ τον Ζιαζιά!

9 αντιστράτηγους «έφαγε» ο Μπεγλίτης για να κάνει Αρχηγό ΓΕΣ τον Ζιαζιά!


Το αληθινό παρασκήνιο της έκρηξης τα ξημερώματα της Τετάρτης 

Για έναν φίλο του αντιστράτηγο, που θα απο­στρατευόταν λόγω προβλημάτων, προκάλεσε την έκρηξη ο Αρχηγός του ΓΕΣ κ. Ζιαζιάς με τη μεταμεσονύχτια παραίτηση του για λόγους ...
«που άπτονται της ηθικής και της αξιοπρέπειας τόσο της δικής μου όσο και του Στρατεύματος». 

Ανεξάρτητα με το κατά πόσο αυτά που διέρρευσαν και εμμέσως κατάγγειλε ο παραιτηθεί Αρχηγός, ότι του δόθηκε από τον υφυπουργό Άμυνας αντιστράτηγο ε.α. Π. Καράμπελα λί­στα με ποιους θα «κόψει» και ποιους θα επαναφέρει, που είχαν αποστρατευθεί, -η άλλη πλευρά το διαψεύδει-, τους λό­γους της ηθικής και της αξιο­πρέπειας δεν τους επικαλέστηκε όταν για να γίνει Αρχηγός ΓΕΣ, τον Οκτώβριο του 2011, «φαγώθηκαν» ΕΝΝΕΑ αντιστράτηγοι, από τον τότε υπουργό Άμυνας του ΠΑΣΟΚ Πάνο Μπεγλίτη. 

Όπως και το γεγονός, ότι ο κ. Ζιαζιάς μόλις 6 μήνες είχε κάνει αντιστράτηγος και παρά ταύτα, επελέγη για Αρχηγός, κάτι που δεν έχει προηγούμενο, ως προς την τόσο μικρή παραμονή στον βαθμό του αντιστράτηγου. 

Λέγεται ότι ο κ. Ζιαζιάς γνώ­ριζε ότι στις κρίσεις τον Νοέμ­βρη, που θα γίνονταν, σύμφωνα με τον νόμο, με τη συμπλήρωση ενός χρόνου στη θέση του Αρ­χηγού ΓΕΣ θα αποστρατευόταν ή το αργότερο στις κρίσεις του Φεβρουαρίου, και έκανε ηρωική έξοδο. 

Επί των ημερών της ηγεσίας του, οι εργασίες για την κατα­σκευή της αντιαρματικής τά­φρου στον Έβρο στα σύνορα με την Τουρκία σταμάτησαν τον Νο­έμβριο και ξα­νάρχισαν το Πά­σχα. Η δικαιολο­γία ήταν για οι­κονομία καυσί­μων... Το γιατί δεν δούλευαν δύο βάρδιες και το Σάββατο, όπως γινόταν όταν ξεκίνησε η κατασκευή της τάφρου, εξήγηση δεν δόθηκε ποτέ. 

Ο κ. Ζιαζιάς ήταν μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης των αρ­μάτων Leopard ως αρχη­γός ΓΕΣ ήταν αρνητικός στην παραλαβή των 400 αρμάτων που μας έδινε δωρεάν η Αμερική, γιατί θα πληρώναμε τη μεταφορά τους 10 εκατ. ευρώ. Ήταν όμως υπέρ της αγοράς 170 νέ­ων αρμάτων που κόστιζαν 2 δισ. ευρώ... 

Η αμερικανική προσφορά ή­ταν και ένα μήνυμα προς την Τουρκία ότι παρά την οικονομι­κή κρίση, η Ελλάδα ενισχύει την ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων της. Και μάλιστα δια χειρός ΗΠΑ. 

Τέλος. σύμφωνα με πληροφορίες, όταν υπηρετούσε ο κ. Ζιαζιάς στον Έβρο είχε στο γραφείο του, ως γραφέα, τον Γιώργο Παπανδρέου. Έτσι ίσως να εξηγείται και η προώθησή του στην ηγεσία του ΓΕΣ από τον υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης Παπαν­δρέου τον κ. Μπεγλίτη και η αποστράτευση 9 αντιστράτηγων, για να ανοίξει ο δρόμος... 

Καμιά επαναφορά... 

Από πλευράς κυβερνητικού εκ­προσώπου, με κατηγορηματικό τρόπο διαψεύστηκε ότι υπήρχε θέμα επαναφοράς 6 αντιστράτηγων. Η θέση ήταν να μην επανα­φερθεί κανένας. 

Ως προς την αντιπαράθεση που υπήρξε στη σύσκεψη που έ­γινε στις 2 τα ξημερώματα της Τετάρτης, μεταξύ Καράμπελα – Ζιαζιά, όταν άρχισε να φωνάζει ο υφυπουργός, απευθυνόμενος στον αρχηγό ΓΕΣ, του είπε ότι «αν παρερμηνεύτηκαν οι δηλώ­σεις μου, ζητώ συγγνώμη». 

Προηγουμένως ο Αρχηγός ΓΕΣ φέρεται να είπε στον υφυ­πουργό, ότι δεν θα μου πεις εσύ τι θα κάνω. 

«Της νύχτας τα καμώματα...» 

Αυτή η λαϊκή ρήση ταιριάζει απολύτως στα όσα διαδραματί­στηκαν τα ξημερώματα της πε­ρασμένης Τετάρτης στο υπουρ­γείο Εθνικής Άμυνας. Η μεταμε­σονύκτια κλήση των Αρχηγών στο υπουργικό γραφείο για να «συζητήσουν» τα των κρίσεων, δεν είναι κάτι το σύνηθες. Τι κι αν οι Αρχηγοί είχαν πάρει το «Ο.Κ,» για την παραμονή τους, ότι οι κρίσεις δεν θα είχαν μεγάλη έκταση, δεν φωνάζεις έ­ναν αρχηγό στις 2 τα ξημερώματα για να «συζητήσεις» τέτοια θέ­ματα. Αν και επισήμως διαψεύ­δονται οι όποιες διαρροές και πληροφορίες ότι «υπαγορεύτη­καν» στον Αρχηγό του ΓΕΣ εκ των άνω κάποια ονόματα αντί­θετα μάλιστα διευκρινίζουν ότι «ίσα ίσα ικανοποιήθηκαν όλες οι απαιτήσεις του», το «κακό» έγι­νε και, το κυριότερο, δεν «μα­ζεύτηκε» εγκαίρως, με αποτέλε­σμα να μονοπωλήσει αρνητικά τους σχετικούς με την άμυνα διαδικτυακούς τόπους και όχι μόνο. Πέντε μήνες μετά τη θε­σμική τους ημερομηνία, οι κρί­σεις αυτές θα μείνουν στη μνή­μη των στελεχών όχι για το εύ­ρος τους, αλλά για την περίεργη διαχείριση τους ... 

Φάουλ 

Ίσως είναι η πρώτη φορά στα χρονικά -τουλάχιστον της μετα­πολίτευσης- που σε τελετή πα­ράδοσης- παραλαβής Αρχηγού Γενικού Επιτελείου, δεν παρευ­ρίσκεται εκπρόσωπος της πολι­τικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ. Η πράξη αυτή, που χαρακτηρίστηκε «θεσμικά απαράδεκτη», ευτελίζει στην ουσία τον θεσμό του Αρχηγού και περνάει λάθος μηνύματα. Μπορεί να μην «άρεσε» στην πολιτική ηγεσία η παραίτηση Ζιαζιά, αλλά η πα­ρουσία της πολιτικής ηγεσίας, ακόμη και σε επίπεδο υφυ­πουργού, ήταν απαραίτητη και θα δούλευε «πυροσβεστικά» στην κρίση και στην αναστάτω­ση που δημιούργησε η αιφνίδια παραίτηση του τέως Αρχηγού, θα ήταν επίσης ένδειξη «τιμής» και για τον παραλαμβάνοντα Αρχηγό. Όμως φαίνεται ότι ο φόβος μήπως ο Στρατηγός Ζια­ζιάς στην ομιλία του φέρει σε δύσκολη θέση την πολιτική η­γεσία, οδήγησε τη δεύτερη στο να προτιμήσει την αποχή... 0 Στρατηγός, πάντως, στον λόγο του ξεκαθάρισε ότι παραιτήθη­κε για λόγους «ηθικής και αξιο­πρέπειας» και απαρίθμησε τις ενέργειες που έκανε για μια σειρά από φλέγοντα θέματα, ό­πως για τα οδοιπορικά του προ­σωπικού, το ΜΤΣ, τα στρατιωτι­κά φαρμακεία, τη συνέχιση των οχυρωματικών έργων κ.λ.π. Σε κάθε περίπτωση -και αν κρί­νουμε από τα αναρίθμητα σχό­λια στο διαδίκτυο-, από την όλη αυτή κατάσταση και διαχείριση, η κυβέρνηση βγαίνει εκτεθει­μένη... 

Πολύ καλή η επιλογή του νέου Αρχηγού Στρατού 

Πολύ θετικά σχόλια απέ­σπασε η επιλογή του αντι­στράτηγου Κωνσταντίνου Γκίνη για τη θέση του Αρχη­γού ΓΕΣ. Πράγματι, πρόκει­ται περί ενός άριστου επιχειρησιακού αξιωματικού του Πυροβολικού, που υπη­ρέτησε σε σημαντικές επιτελικές και μάχιμες θέσεις και χαίρει ευρείας εκτίμη­σης στον Στρατό. 0 νέος Αρχηγός γεννήθηκε στη Νεράντζα Κορινθίας, είναι έγγαμος με ένα παιδί και εί­ναι 55 ετών. Έχει υπηρετή­σει ως επιτελής στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, καθώς και στην Ελληνική Στρατιωτική Αντι­προσωπεία στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Έχει διατελέσει επίσης διευθυντής του Επιτελικού Γραφείου του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ τα έτη 2004-2005, διευθυντής Επιχειρήσεων του ΓΕΣ, Α' κλαδάρχης του ΓΕΣ, διοικητής της 12ης Μεραρχίας στον Έβρο και, με απόφαση του ΚΥΣΕΑ, διοικητής της 1 ης Στρατιάς και γενικός επιθεωρητής Στρατού. Ευχόμαστε στον νέο Αρχηγό «σιδεροκέφα­λος» και καλή επιτυχία στο έργο του. 

(ΤΟ ΠΑΡΟΝ-29/7/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger