Αρχική » » Οι καρχαρίες των αγορών που έβγαλαν 200 εκατ. στην πλάτη της Ελλάδας

Οι καρχαρίες των αγορών που έβγαλαν 200 εκατ. στην πλάτη της Ελλάδας


Με μία τους κίνηση δυο αδέλφια του fund Dart Management αγόρασαν το 90% του ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, αξίας 435 εκατ. ευρώ, που έληγε στις 15 Μαΐου σε τιμές κοντά στο 40% της αρχικής αξίας. Δηλαδή πλήρωσαν περίπου 190 εκατ. και ανάγκασαν την Ελλάδα να τους πληρώσει κοντά στα 400 εκατ. ευρώ... 

« Τα hedge funds ξέρουν να χρησιμοποιούν σκληρές τακτικές για να βγάζουν λεφτά. Είναι η δουλειά τους να τζογάρουν και κερδίζουν πολλά εκατομμύρια σε bonus», λένε στο City του Λονδίνου για τις επικίνδυνες τακτικές που ακολουθούν τα ...παιδιά-καρχαρίες των διεθνών αγορών. 

Ένα από τα μεγάλα funds που δεν τους πολυαρέσει η φασαρία είναι και το Dart Management, οι επικεφαλής του οποίου έβγαλαν πάνω από 200 εκατ. ευρώ από μία και μόνο κίνηση... στις πλάτες της Αθήνας. Τα αδέλφια Νταρτ φρόντισαν να αγοράσουν το 90% του ομό­λογου του Ελληνικού Δημο­σίου, αξίας 435 εκατ. ευρώ, που έληγε στις 15 Μαΐου σε τιμές κοντά στο 40%της αρχικής αξίας. Δηλαδή πλήρωσαν περίπου 190 εκατ. και ανάγκασαν την Ελληνική Δημοκρατία να τους πληρώ­σει κοντά στα 400 εκατ. ευρώ... «Το τσεκ κόπηκε στο όνομα των αδελφών Νταρτ. Ήταν ένα τυχερό deal. Η δουλειά κράτησε κοντά στους 6μηνες και μάλιστα χωρίς να προσφύγουν στα δικαστήρια.Piece of cake», λένε κορυφαία τραπεζικά στελέχη του Λονδίνου. 

Το Dart Management ιδρύθηκε από τα αδέλφια Κεν και Μπομπ Νταρτ. Η έδρα του είναι τα Νησιά Κέιμαν. Πρόκειται για ένα hedge fund ανάμεσα στα άλλα που έχουν τα δύο αδέλφια, το οποίο ασχο­λείται κυρίως με την αγορά πιεσμένων ομολόγων από χώρες που έχουν σχεδόν χρεοκοπήσει και σε περίπτωση που δεν πληρωθεί, μηνύει τις κυβερνήσεις. Το εν λόγω fund και ένα ακόμη fund -κοράκι, το Elliott Associates, τελειοποίησαν τη συγκεκριμένη τακτική κατά τη διάρκεια των κρίσεων στη Λατινική Αμερική τα προηγούμενα χρόνια. Αποκτώντας τα ελληνικά ομόλογα σε τιμές πολύ χαμηλό­τερες της ονομαστικής τους αξίας, το Dart Management αποκόμισε σημαντικά κέρδη από την αποπληρωμή τους στο 100% τη στιγμή που τράπεζες, Ταμεία και ομολογιούχοι υποχρεώθηκαν να δεχτούν «κούρεμα» 75%. 

Τα αδέλφια Νταρτ, όμως, δεν ασχολούνται μόνο με τις business, αλλά τους ενδιαφέρει και το φιλανθρωπικό έργο. Το 2011, μάλιστα, δαπάνησαν περίπου 3,5 εκατ. δολάρια σε φιλανθρωπίες στα Νησιά Κέιμαν... Το κερδισμένο στοίχημά τους αναμένεται να ανοίξει την όρεξη των vultures funds για πιο επιθετικές τακτικές εάν η Ελλάδα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέο «κούρεμα» των ομολόγων αλλοδαπού δικαίου. Υπενθυμίζεται ότι τα funds έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα αλλοδαπού δικαίου περίπου 6,5 δισ. ευρώ και επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στο «κούρεμα». Πάντως, το επόμενο ομόλογο θα πρέπει να πληρωθεί σε περίπου έναν χρόνο, οπότε υπάρχει αρκετός χρόνος προκειμένου η επόμενη κυβέρνη­ση να καθορίσει τη στρατηγική της. 

Έκαναν μήνυση σε Βραζιλία και Αργεντινή 

Οι εταιρείες των αδελφών Νταρτ είναι διάσημες για τις κινήσεις τους εναντίον διαφόρων κρατών. Το 2003, λίγο πριν από την αναδιάρθρωση των χρεών της Βραζιλίας, ύψους 35 δισ. δολαρίων, αγόρασαν ομόλογα αξίας 1 δισ. δολαρίων στο 1/4 της αξίας τους. Η αναδιάρθρωση προχώρησε, όμως η εταιρεία τους δεν συμμετείχε και εν συνεχεία μήνυσε τη Βραζιλία. Δικαστήριο του Μανχάταν απο­ζημίωσε τελικά το fund με το ποσό των 600 εκατ. δολαρίων. Έτσι, ο μεγαλοεπιχειρηματί­ας αποκόμισε κέρδος 350 εκατ. δολαρίων. Το 2002, σε συνεργασία με το Elliott Associates, φρόντισαν να μηνύσουν την κυβέρνηση της Αργεντινής ζητώντας ως αποζημίωση για μη αποπληρωμή ομολόγων το ποσό των 2 δις δολαρίων. 

Η περίπτωση της Ελλάδας ήταν ακόμα πιο εύκολη, καθώς δεν χρειάστηκε καν να προ­σφύγουν σε αλλοδαπά δικαστήρια. Αξίζει να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο hedge fund φέρεται να κατέχει και σημαντικό ποσοστό από τα υπόλοιπα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που δεν συμμετείχαν στη διαδικασία του PSI. Η νέα μάχη μεταξύ της Ελλάδας και των «ανταρτών» ομολογιούχων αναμένε­ται να δοθεί σε έναν χρόνο, καθώς τότε λήγει το επόμενο ομόλογο. Το μεγάλο διακύβευμα της είναι αν η ελληνική κυβέρνηση θα απο­φασίσει να πληρώσει και τους επόμενους ομολογιούχους. Ωστόσο, αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της αποφασίσουν να αποπληρώσουν στο ακέραιο αυτά τα ομόλο­γα, θα δημιουργήσουν κίνητρο για τους μελλοντικούς ομολογιούχους να μη δεχτούν «κούρεμα» στην αξία των τίτλων τους. 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΟΜΑΝΩΛΑΚΗΣ
(ΕΦ.ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ-20/5/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger