Αρχική » , , » Κρουαζιέρα... στον Έβρο!

Κρουαζιέρα... στον Έβρο!


400 ΛΑΘΡΟ­ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΠΕΡΝΟΥΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΜΕ ΒΑΡΚΕΣ ΚΑΙ ΣΧΕΔΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ 

Mόνο ποταμόπλοια δεν έχουν ναυλώσει στον Έβρο οι δουλέμποροι! Τοπικοί παράγοντες καταγγέλλουν ότι πλέον διασχίζουν τον ποταμό δεκάδες βάρκες μεταφέροντας 400 λαθρομετανάστες σε καθημερινή βάση από την Τουρκία στην Ελλάδα. Όσο καλυτερεύει ο και­ρός και ξεφουσκώνουν τα νερά, τόσο αυξά­νεται η κίνηση στα 220 χιλιόμετρα των... α­κτών του ποταμού. Το καλοκαίρι μάλιστα, όταν η στάθμη υποχωρεί σε πολλά σημεία κοντά στο ένα μέτρο, η μετάβαση από την τουρκική πλευρά προς την ελληνική γίνεται περπατώντας! Το «Καρφί» συνεχίζει την έρευνα για το «εύφλεκτο» θέμα των λαθρομεταναστών. Μετά τις αποκαλύψεις για τα αυτοσχέδια τζαμιά και τα παράνομα καζίνο στο κέντρο της Αθήνας, φέραμε στο φως το ανθρώπινο δράμα που βιώνουν αμέτρητοι λαθρομετανάστες, οι οποίοι φωτογραφίζονται ως τουρίστες στο Σύνταγμα για να πεί­σουν με αυτές τις φυτογραφίες τους γονείς τους άτι ζουν καλά, ενώ στην πραγματικό­τητα παλεύουν να επιβιώσουν στο δρόμο. 

Οδύσσεια για ένα πιάτο φαγητό... 

Οι μετανάστες στοιβάζονται σε βάρκες, σχεδίες, ακόμη και σε αυτοσχέδια πλοιάρια. Ο κ. Βαγγέλης Πουλιλιός, δήμαρχος Σουφλίου, περιγράφει την κατάσταση στον Έβρο: «Οι λαθρομετανάστες βγαί­νουν ταλαιπωρημένοι από το ποτάμι στην εθνική και υπάρχει κίνδυνος να γίνουν ατυχήματα. Οι παράνομοι μετανάστες βρί­σκονται στον ειδικό χώρο που υπάρχει στον Πόρο Αλεξανδρούπολης, στο Φυλά­κιο, στις Φέρες, στο Σουφλί και στο Τυ­χερό. Γίνεται ταυτοποίηση των στοιχείων τους και από εκεί με τρένα και ταξί παίρ­νουν το δρόμο για Αθήνα. Στη συνέχεια κάποιοι καταλήγουν σε Ηγουμενίτσα και Πάτρα. Υπάρχουν τώρα και αυτοί που έρ­χονται από εμπόλεμη περιοχή και, έτσι, παίρνουν άδεια παραμονής λόγω πολιτικού ασύλου. Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι ισχυρίζονται ότι χρειάζονται πολιτι­κό άσυλο και αναγκαστικά κρατούνται στα φυλάκια παραμονής». 
«Η ευρωπαϊκή δύναμη Frontex καθημε­ρινά πετά με ελικόπτερα πάνω από τον Έβρο και γνωρίζει πόσοι μπαίνουν στον Έβρο, ακόμα και το βράδυ. Αλλά και η Frontex να μην υπήρχε, οι μετανάστες έρ­χονται από μόνοι τους στα αστυνομικά τμήματα της περιοχής για να ζητήσουν βοήθεια κι ένα πιάτο φαγητό», συνεχίζει ο δήμαρχος. «Το πρόβλημα που αντιμετωπί­ζουμε στην περιοχή με αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι κατακλύζουν τα νοσο­κομεία και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι κάτοικοι. 
Όσο για τα στρατόπεδα μεταναστών που λένε ότι θα κάνουν στην περιφέρεια, στον Έβρο είχαμε τη διαβε­βαίωση άτι δεν θα γίνουν. Υπάρχει περί­πτωση να γίνει στην Κομοτηνή. Γενικώς θεωρώ ότι όλο αυτά είναι μεσοβέζικες λύ­σεις και ούτε ο φράκτης που θέλουν να φτιάξουν εδώ θα λύσει το πρόβλημα. Ε­κτός αν βάλουν φράκτη σε όλο το ποτάμι. 
Στα νησιά του Βορείου Αιγαίου κάνουν το σταυρό τους, διότι οι μετανάστες άλλαξαν προτιμήσεις στο πέρασμα! Και ποιος δεν θυμάται τις απίστευ­τες εικόνες στην Παγανή της Λέσβου, όπου εκατο­ντάδες λαθρομετανάστες στοιβάζονταν μέσα σε αποθήκες, σαν ζώα, χωρίς καμία υποδομή.
«Φοβόμαστε πως, αν γίνει ο φράχτης στον Έβρο, θα γεμίσουν τα νησιά μας λαθρομετανάστες», λέει στο «Κ» ο κ. Νάσος Γιακαλής, πε­ριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου. «Αυτή την περίοδο και τα πέντε νησιά, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Άγιος Ευστράτιος και Λή­μνος, δεν αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με λαθρομετανάστες. Μπορώ μάλιστα να σας πω ότι έχουν σταματήσει πια να έρχονται από τα παράλια της Τουρκίας, γιατί γι΄ αυτούς είναι πιο εύκολος ο δρόμος από τον Έβρο. 
Παλιότε­ρα όποιος ταξίδευε στο Αϊβαλί έβλε­πε μα ταμπέλα που έγραφε " Αϊβαλί-Μυτιλήνη, Μυτιλήνη-Αθήνα, Αθηνά Πάτρα, Πάτρα-Ιταλία" και ουσιαστικά έδειχνε το δρόμο που έπρεπε να ακολουθήσουν. Στον περιορισμό των μεταναστών στα νησιά έχει παίξει μεγάλο ρόλο η Frontex με τις συνεχείς περιπολίες». 
Πάντως, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς λίγο πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθή­νας ως δια μαγείας σε κανένα νησί του Βορείου Αιγαίου δεν έμπαινε λαθρομετανάστης. 
Μήπως τότε υ­πήρχε η πολιτική βούληση με­ταξύ των δυο χωρών, που τώ­ρα δεν υπάρχει; «Παλιά όταν πήγαινες στο πάρκο της Μυτιλήνης γινό­ταν χαμός», συνεχίζει ο περιφερειάρχης, κ. Νάσος Γιακαλής. «Δεν μπορούσες να πε­ράσεις, ούτε και να καθαρίσου­με μπορούσαμε. Ελπίζουμε να μην ξαναγυρίσουμε σε εποχές που θέλουμε να ξεχάσουμε». 

Πριν τις κάλπες

Στην Αμυγδαλέζα της Αττικής, πάντως, θα είναι έτοιμο πριν τις εκλογές το πρώτο κέντρο κράτησης μεταναστών, όπως είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.Το κέντρο αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, θα πληροί όλες τις προδιαγραφές υγιεινής και είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη τους και οι μεταναστευτικές οργανώσεις.  

ΜΑΡΙΑ ΔΟΥΡΟΥΔΗ
(ΕΦ.ΚΑΡΦΙ-13/4/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger