Αρχική » » Μυθοποιός σημαίνει φως

Μυθοποιός σημαίνει φως

Αν η παγκόσμια κοινότητα είχε έστω μία αμφιβολία ότι το θέατρο γεννήθηκε στην Ελλάδα, τη διέλυσε η πασοκάρα. 

Τα γραπτά μένουν, αλλά δεν έχουν ανάσες, χρω­ματισμούς φωνής, ανε­βάσματα και κατεβά­σματα έντασης, τραβήγματα των κα­ταλήξεων των λέξεων και παύσεις ένε­κα προσποιητού ή αυθεντικού λυγμού. Ο προφορικός λόγος έχει απ' όλα. Αναστεναγμούς, λυγμούς, σεκλέτια, πνιγμένα χάχανα, όρκους με κραυγές, μισές σιωπές και παύσεις γε­μάτες νόημα. Πάνω απ' όλα ο...
προφο­ρικός λόγος έχει σοσιαλισμό που σπαρταράει και στέλνει στο ταμείο τους κερδοσκόπους των CDS που υποτίθεται ότι πολέμησε. Μέγας διδά­σκαλος του προφορικού λόγου ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου. 

Στην Εθνική Συνδιάσκεψη του Κι­νήματος πήρε τις ταυτότητες απ' όλο τον κόσμο που πρωταγωνιστεί σε θέ­ατρο, τιβί και σινεμά κι έφυγε. Η πα­ράσταση «Πώς έσωσα την πατρίδα και συνέτριψα την αντίδραση», που ανέβηκε στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, έσπασε ταμεία. Κυρι­ολεκτικά. Ούτε ένα ταμείο δεν έμεινε όρθιο -πλην των διεθνών κερδοσκό­πων- από το πέρασμα του ΓΑΠ στο πηδάλιο του Τιτανικού της πράσινης ανάπτυξης. Μόνο ένα τέρας της υπο­κριτικής θα μπορούσε να αντεπεξέλ­θει σ' έναν τόσο δύσκολο ρόλο. Δεν εί­ναι λίγο να μιλάς για επιτυχία και προ­οπτική όταν σε απόσταση αναπνοής από την εξέδρα σου φουντάρουν οι καταχρεωμένοι Έλληνες. 

Α' ανδρικός ρόλος 

Εκεί όπου η ερμηνεία του ΓΑΠ απέ­σπασε χειροκροτήματα και εγκώμια κοινού και κριτικών ήταν το πατριω­τικό κρεσέντο στο κλείσιμο της ομιλί­ας του, όπου ο αξεπέραστος ηθοποιός άφησε έναν λυγμό όταν αναφέρθη­κε στην πατρίδα και τη σημαία μας: «Θέλω να ξέρετε, σύντροφοι και συντρόφισσες, ότι θα αγωνίζομαι πάντα για να μείνει όρθια η πατρίδα, να μη λυγίσει ποτέ. Και θα αγωνίζομαι κοντά σας, ακόμα πιο κοντά σας αυτή τη φορά. 

Και θα έχω σίγουρα την ευκαιρία να δω να αλλάζει επιτέλους η Ελλά­δα, στηριζόμενη στον δικό μας ιδρώ­τα, στα δικά μας πόδια. Όχι με δανει­κά. Όπως διψάει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα. Όπως απαιτεί κάθε Έλληνας της διασποράς, που ανατριχιά­ζει όταν ακούει τον εθνικό ύμνο και περηφανεύεται. Και ξέρει ο Έλληνας της διασποράς, που δακρύζει από πε­ρηφάνια μπροστά στην ελληνική ση­μαία, τι μπορεί να κάνουν ο Έλληνας και η Ελλάδα». 
Μπορεί οι Έλληνες να θρηνούν που χάνουν έναν κολοσ­σό του δράματος, αλλά πανηγυρίζει η παγκόσμια κοινότητα. Με την ευχέ­ρεια που τον διακρίνει στα αγγλικά, ο Γιώργος μας ανοίγει τα φτερά του για τη μητρόπολη του θεάματος: Το Χόλιγουντ. 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-12/3/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger