Αρχική » , » Το παράπονο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη

Το παράπονο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη


 «Εμείς δεν κιοτέψαμε μπροστά στον εχθρό κι ας μην ξέραμε γράμματα. Εσείς που τα μάθατε, ξέρετε μόνο να υπογράφετε»

ΕΙΔΑ χθες το βράδυ στον ύπνο μου τον Κολοκο­τρώνη. Είχε βγάλει την περικεφαλαία του αγγλι­κού στρατού, καθόταν σε ένα παγκάκι στην πλα­τεία που έχει το όνομά του και μονολογούσεΚάθισα δίπλα του και πρόσφερα τσιγάρο. Το άναψε, τράβηξε μια βαθιά ρουφηξιά, κοίταξε προς τον έναστρο ουρανό και είπε:...
«Είναι αλήθεια ότι οι Έλληνες πήγαν στην Τουρκία και παζαρεύουνε με τους Τουρκαλάδες ελληνικά νησιά και επιχειρήσεις;» Του απάντησα κα­ταφατικά κι άρχισε να ξύνει το λευ­κό του κεφάλι. «Για στάσου, βρε παι­δί μου. Εμείς κάναμε τέτοιον αγώνα, εσείς αύριο γιορτάζετε την επέτειο της δικής μας Επανάστασης και ταυ­τόχρονα κάποιοι Έλληνες πουλάνε στους Τούρκους τη γη που εμείς απε­λευθερώσαμε;» Προσπάθησα να του εξηγήσω την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και ταυτόχρονα να αποδώσω με απλά λόγια τον όρο πα­γκοσμιοποίηση. 

Του είπα ότι και η δική μάς Εθνική Τράπεζα αγό­ρασε μια τουρκική κι έβγαλε λεφτά πολλά, του εί­πα ότι υπάρχουν σήμερα Έλληνες που -ψάχνουν δουλειά στην Κωνσταντινούπολη, του είπα ότι η Τουρκία είναι πολύ μεγάλη αγορά την οποία οι Ευ­ρωπαίοι υπολογίζουν περισσότερο απ' ό,τι τη δική μας. Ο Γέρος του Μοριά με εξέπληξε, καθώς ήταν ενημερωμένος για όλα. Φαίνεται ότι εκεί που βρί­σκεται, έξω από την Παλαιά Βουλή, ακούει, βλέπει και μαθαίνει πολλά. 

«Για στάσου, βρε παιδί μου. Η Τουρκία δεν εί­ναι αυτή που κατέχει με τα όπλα τη μισή Κύπρο; Η Τουρκία δεν είναι αυτή που αμφισβητεί τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο; 

Η Τουρκία δεν είναι αυτή που προκαλεί συνεχώς με τις πτήσεις των αεροσκαφών της πάνω από τα ελληνικά νησιά;» Τι να του απαντήσεις; «Ναι, έτσι είναι αλλά τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια προ­σπάθεια προσέγγισης των δύο πλευ­ρών» είπα. 

«Εννοείς τα ζεϊμπέκικα του Γιώρ­γου με τον μακαρίτη Τούρκο υπουρ­γό και τις βλακείες που έλεγαν για μένα κάποιοι που προσπάθησαν να "ξαναγράψουν" την Ιστορία της Επανάστασής μας;» Αποφάσισα να μην απαντήσω και ρώτησα: «Εσείς αν ζούσατε σήμερα στην Ελλάδα τι θα κάνατε; Τι θα είχατε να προτείνε­τε;» Με κοίταξε και αναστέναξε. 

«Αχ, πατριώτη. Αν ζούσαμε εμείς η Ελλάδα δεν θα ήταν ποτέ σε αυτό το χάλι. Εμείς πήραμε οθωμανική επαρχία και φτιά­ξαμε ελληνικό κράτος. Οι σημερινοί κάνετε το αντί­θετο. Εμείς δεν κιοτέψαμε μπροστά στον εχθρό κι ας μην ξέραμε γράμματα. Εσείς που τα μάθατε, ξέρετε μόνο να υπογράφετε. Ξυπνήστε και αντι­σταθείτε. Γιατί όπως έλεγα τότε, μόνον ο Θεός δεν παίρνει πίσω την υπογραφή του. Μόνον ο Θεός!» είπε και γύρισε στο άλογό του.

Η Ακίς

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger