Αρχική » , » Κανείς δεν είναι σίγουρος για την επανεκλογή του

Κανείς δεν είναι σίγουρος για την επανεκλογή του


Στις εκλογές του 2004 οι υποψήφιοι βουλευτές της Ν.Δ απέρριπταν τη μία μετά την άλλη τις προσκλήσεις των πολιτικών τους φίλων σε σπίτια με λιγότερους οπό εβδομήντα προσκεκλημένους. Αντιστοίχως, την ίδιο περίοδο, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ απέφευγαν τις επισκέψεις και τις μεγάλες συναθροίσεις, βλέποντας ότι το...
κόμμα τους ερχόταν αντιμέτωπο με βαριά ήττα. Είχαν, άλλωστε, κουραστεί από την ενδεκαετή συνεχή νομή της εξουσίας και δεν έβρισκαν κανένα ιδιαίτερο νόημα στην παραπάνω προσπάθεια. Τις παραμονές των εκλογών του 2007, οι Νεοδημοκράτες υποψήφιοι κατέβαλαν μεγαλύτερη προσπάθεια, καθώς το κόμμα τους είχε ήδη υποστεί αρκετή κυβερνητική φθορά, ενώ επιδρούσαν αρνητικά στο εκλογικό σώμα οι τεράστιες καταστροφές από τις πυρκαγιές εκείνου του καλοκαιριού. Το 2009 οι ρόλοι αντιστράφηκαν. Οι ΠΑΣΟΚοι πήραν τη θέση των Νεοδημοκρατών και γύριζαν από σπίτι σε σπίτι με το σύνθημα «λεφτά υπάρχουν», κινητοποιώντας ξανά τους ψηφοφόρους του 2004. Όσες ψήφους πήρε το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004, όταν έχασε από τη Ν.Δ με διαφορά 4.7 ποσοστιαίων μονάδων, έλαβε και το 2009 που κέρδισε τη Ν.Δ με 10 μονάδες. 
Δυόμισι χρόνια μετά, το σκηνι­κό έχει μεταβληθεί πρωτόγνωρα. Οι περισσότεροι από τους βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων δεν τολμούν να περπατήσουν στους δρόμους, οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κυκλοφορούν φρουρούμενοι και πάντα συνοδεία περιπολικών, οι πολιτευτές ορθώνουν αντιμνημονιακές σημαίες τάζοντας λαγούς με πετραχήλια σε 1.5 εκατομμύριο ανέργους και οι αρχηγοί διστάζουν να πε­ριοδεύσουν φοβούμενοι την κοινωνική οργή. Η απογοητευτική αυτή εικόνα αποτελεί μόνιμο σημείο συζήτησης μεταξύ των βουλευτών των δύο μεγάλων κομμάτων στο περιστύλιο της Βουλής. «Σε πόσα σπίτια πήγες;» ρωτά ο ένας., «Σε τρία και δεν είδα πάνω από τριάντα ανθρώπους» απαντά ο άλλος. «Εμένα δεν με καλούν ούτε οι συγγενείς» παρεμβαίνει ο τρίτος. Όσοι τυχεροί πιάνουν «στασίδια» σε κανάλια και ραδιόφωνα ελπίζουν ότι η αναγνωρισιμότητα αυτή αποτελεί διαβατήριο για τη συμμετοχή τους και στην επόμενη Βουλή. Οι περισσότεροι, ωστόσο, προσπαθούν να αποφύγουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις, αφού «καραδοκούν» το γιαούρτια και οι ντομάτες. Πολλοί από αυτούς, και ειδικά οι «κηπουροί» του Παπανδρέου όπως ο Μόσιαλος, ο Παπακωνσταντίνου, ο Γερουλάνος, ο Ραγκούσης κ.λ.π… έχουν αποφασίσει να μην πολιτευτούν ξανά. 
Άλλοι πάλι, όπως α Παπουτσής, Διαμαντοπούλου κ.λ.π πιστεύουν πως ο κομματικός τους στρατός επαρκεί για την επανεκλογή τους. Κάνεις, ωστόσο, δεν είναι σίγουρος, αφού τα ποσοστά του δικομματισμού μόλις και μετά βίας υπερβαίνουν τις 45 ποσοστιαίες μονάδες στα γκάλοπ. Και ίσως αυτό να αποτελεί την εκδίκηση της δημοκρατίας. 
Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση κανείς βουλευτής δεν θεωρεί δεδομένη την επανεκλογή του. Για πρώτη φορά, η δημοκρατία αμύνεται με τις δυνάμεις της καταστασιακής και όχι της καταστατικής μειοψηφίας. Αμύνεται με εκείνους που διαμορφώνουν καταστάσεις ανάλογα με τις αναγκαιότητες τους και όχι με βάση τις επιταγές του συστήματος 

(ΤΟ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ-24/3/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger