Αρχική » , , » ΡΗΤΡΑ ΘΑΝΑΤΟΥ για τις συντάξεις

ΡΗΤΡΑ ΘΑΝΑΤΟΥ για τις συντάξεις

► «Βόμβα» στα ηλικιωμένα ζευγάρια η ρήτρα θανάτου στις συντάξεις 
► Μακάβρια επινόηση του υπουργού Εργασίας για να βάλει τα ηλικιωμένα ζευγάρια να «σκοτωθούν» 

ΡΗΤΡΑ ΘΑΝΑΤΟΥ περιλαμβάνει ο πρό­σφατος εφαρμοστικός νόμος για τις επικουρικές συντάξεις, μια διάταξη που θα βάλει χιλιάδες αντρόγυνα να τσακώνο­νται μεταξύ τους. Στην ουσία το νέο μο­ντέλο που εισήχθη συναρτά τη λήψη μιας επικουρικής σύνταξης με την οικο­γενειακή ρήξη! Αν ο άντρας ή η γυναί­κα πει ότι δεν θέλει ο άλλος σύζυγος να πάρει τη σύνταξη του (μετά θάνατον), τό­τε αυτός θα παίρνει περισσότερα χρήμα­τα και το σπίτι θα με­ταβληθεί σε ρινγκ...
Όσο και αν ακού­γεται μακάβριο, εί­ναι πέρα για πέρα . αληθινό. Στο εξής, όταν ένας ασφαλισμένος πλησιάζει να πά­ρει την επικουρική σύνταξη, θα υποβάλ­λει δήλωση, στην οποία θα αναφέρει πού επιθυμεί να μεταβιβαστεί μετά τον θάνα­το του η σύνταξή του. Θα επιλέγει ανάμε­σα στη σύζυγο ή στα παιδιά του. Αυτό σημαίνει ότι στα ζευγάρια εμφιλοχωρεί ένας ακόμα σο­βαρός λόγος τριβών, με απροσμέτρητες προς το παρόν κοι­νωνικές επιπτώσεις. Πρόκειται για μια ακραία, κυνική παρέμ­βαση στα εργασιακά, που πέρα­σαν η τρόικα και το ΔΝΤ και αποδέχτηκε πλήρως ο φιλεργατικός «πρώην συνδικα­λιστής» Γιώργος Κουτρουμάνης και η κυ­βέρνηση. Όπως αναφέρεται ξεκάθαρα στο άρθρο 42 του εφαρμοστικού, για τον κα­θορισμό του ποσού της επικουρικής σύ­νταξης στο εξής, ανάμεσα σε άλλα, παί­ζει ρόλο και η «μεταβιβασιμότητα ή μη της σύνταξης». Τούτο εστί μεθερμηνευόμενο τα εξής: Αν ο δικαιούχος μιας σύνταξης υπογράψει ότι δεν θέλει μετά τον θάνατό του η επικουρική να μεταβιβα­στεί στη γυναίκα ή στα παιδιά του, τότε θα πάρει υψηλότερη σύνταξη. Σε αντίθετη περίπτω­ση, που θα θέλει να μεταβιβα­στεί, επειδή η διάρκεια της σύ­νταξης μεγαλώνει και επεκτεί­νεται και μετά τον θάνατο του δικαιούχου, τότε το χορηγούμενο ποσό θα είναι μικρότερο. 

Ο εργατολόγος Αλέξης Μητρόπουλος δηλώνει, μεταξύ άλλων, για το συγκεκρι­μένο θέμα τα ακόλου­θα: «Οι εξωσυνταξιοδοτικές αρχές σύν­θεσης της σύνταξης, με κριτήρια δηλα­δή που δεν λαμβάνουν υπόψη τα χρό­νια ασφάλισης και το ύψος των εισφορών, αλλά κριτήρια όπως είναι η βιωσιμότητα ενός Ταμείου και η θνησιμότητα του δι­καιούχου, στο βάθος κρύβουν ευθεία αμ­φισβήτηση του συνταξιοδοτικού δικαιώ­ματος». 

Το ζήτημα με την υπογραφή της συγκεκριμένης «ρήτρας» αφορά σε πρώτη φάση μόνο τις επικουρικές συντάξεις και έχει ως στόχο αρχικά να τις περιορίσει και τελικά να τις εξαφανίσει εντελώς. Ανομο­λόγητος στόχος είναι να υπάρξει επέκτα­ση της μακάβριας ρήτρας και στις κύριες συντάξεις. Η «πατρότητα» της ιδέας αυτής ανήκει στον πρόεδρο του ΟΟΣΑ, τον Με­ξικανό Ανχελ Γκουρία. Ήταν ο πρώτος που πριν από μία δεκαετία πέρασε σχετικές διατάξεις στην πατρίδα του. 

(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-14/3/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger