Αρχική » , , » Γυμνοί στο Αιγαίο: Στο... περίμενε για τα τρία υποβρύχια

Γυμνοί στο Αιγαίο: Στο... περίμενε για τα τρία υποβρύχια

Ανησυχία στο Πολεμικό Ναυτικό, εξαιτίας της έντασης στη Μεσόγειο για τις έρευνες υδρογονανθράκων
Σε κατάσταση νευρικής κρί­σης έχουν πε­ριέλθει τα επι­χειρησιακά στελέχη του Πο­λεμικού Ναυτικού από το γεγονός ότι υποβρύχια πε­ριμένουν και υποβρύχια δεν βλέπουν. Ο προβλημα­τισμός της ηγεσίας του Π.Ν. μεγαλώνει, καθώς πάνω σε αυτά τα νέα υποβρύχια «214» έχει στηριχτεί ένα με­γάλο μέρος της αμυντικής στρατηγικής της χώρας και του επιχειρησιακού σχεδια­σμού του κλάδου.
Στις σημερινές συνθή­κες τα υποβρύχια αυτά εί­ναι ζωτικής σημασίας, ιδί­ως όσο πλησιάζει η...
ώρα της έναρξης αξιοποίησης των αποθεμάτων υδρογο­νανθράκων και εφόσον η Τουρκία συνεχίζει απτόητη να θέτει θέματα, αμφισβη­τώντας με λόγια και με έρ­γα την ελληνική κυριαρχία, τα δικαιώματα και τα ζωτικά συμφέροντα όχι μόνο στο Αιγαίο αλλά και στην Ανα­τολική Μεσόγειο.
Για το Πολεμικό Ναυτικό τα προβλήματα που εξακο­λουθούν να υφίστανται στις σχέσεις ανάμεσα στο Ελλη­νικό Δημόσιο και στα Ναυ­πηγεία Σκαραμαγκά είναι ήσσονος σημασίας μπρο­στά στη ζημιά που θα συ­νεπάγεται ενδεχόμενη μη παραλαβή των υποβρυχί­ων ή παράταση της εκκρε­μότητας. Δεν είναι και λί­γοι εκείνοι που αναφέρουν πλέον ότι το ζήτημα είναι πλέον και ελαφρώς κωμικό, αφού αυτό που θα έπρεπε να ακολουθείται ως πυξίδα είναι η τήρηση της ελλη­νικής νομοθεσίας, η οποία συμπεριλαμβάνει και τον Νόμο 3885/2010 ο οποί­ος διέπει τη σύμβαση των υποβρυχίων και -υποτίθε­ται- ότι θα έθετε τέρμα στην αβεβαιότητα τόσων χρόνων, που στέρησε από το Πολεμι­κό Ναυτικό τέσσερα από τα πλέον σύγχρονα συμβατικά υποβρύχια στον κόσμο. Το υποβρύχιο «Παπανικολής», όπως όλοι ξέρουμε, παρα­λήφθηκε, αλλά τα υπόλοι­πα τρία υποβρύχια κλάσης «214» περιμένουν τη διευ­θέτηση των εκκρεμοτήτων.
0 χρόνος όμως αρχίζει και τρέχει αντίστροφα για τον ελληνικό υποβρυχιακό στόλο. Τα εναπομείνα­ντα τρία υποβρύχια κλάσης «209/1100», τύπου «Γλαύ­κος», διανύουν τα τελευταία έτη του επιχειρησιακού τους βίου και η αντικατάστασή τους είναι πλέον επιτακτική.
Σε λίγα χρόνια το ίδιο θα ισχύει και για τα τρία μη εκσυγχρονισμένα υποβρύ­χια κλάσης «209/1200», τύ­που «Ποσειδών». Ο ελληνι­κός υποβρυχιακός στόλος, που τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες αποδείχτηκε στην πράξη (και μόνο η αναφο­ρά στις εντυπωσιακές επι­δόσεις των ελληνικών υπο­βρυχίων σε ασκήσεις του ΝΑΤΟ θα αρκούσε) κυρίαρ­χος στο Αιγαίο (μια εξαιρε­τικά επικίνδυνη θάλασσα με μεγάλα βάθη, όπου το πα­ραμικρό ατύχημα μπορεί να εξελιχθεί σε τραγωδία) και στην Ανατολική Μεσόγειο, με μοναδικό στον κόσμο επίπεδο ασφάλειας, σήμε­ρα κινδυνεύει να βγει ολι­κά εκτός προγραμματισμού στην ανανέωσή του. Αυτό συμβαίνει σε μια χρονική περίοδο όπου το «παιχνίδι» στην ανατολική Μεσόγειο «χοντραίνει» επι­κίνδυνα λόγω των υποθα­λάσσιων πλουτοπαραγωγι­κών πηγών, κάτι που γνω­ρίζει πολύ καλά και η πολι­τική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η οποία αναζητά λύση στο πρόβλη­μα, κινούμενη πάντα μέσα σε κανόνες διαφάνειας.

Οι Γερμανοί, το παρασκήνιο και το παζάρι με την Ταϊβάν

ΤΗΝ ΙΔΙΑ στιγμή που το πρόβλημα δείχνει «παγωμένο» εμφανίζονται δημοσιεύματα στον κινεζικό Τύπο, σύμφω­να με τα οποία η γερμανική HDW, πάροχος της τεχνολο­γίας και κύριος υποκατασκευαστής των τεσσάρων ελ­ληνικών υποβρυχίων, συζητά παρασκηνιακά την πώλη­ση τους στην Ταϊβάν!
Το σενάριο ήθελε την Ελλάδα λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει να μην μπορεί να πλη­ρώσει για να παραλάβει τα υποβρύχια, οπότε και η HDW προχώρησε σε παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Ταϊβάν.
Αξιωματούχοι της φέρεται ότι μετέβησαν μυστικά στην πρωτεύουσα Ταϊπέι τον περασμένο Οκτώβριο για να συζητήσουν τις προϋποθέσεις και τη μεθοδολογία της πώλησης, ενώ υποτίθεται ότι η κυβέρνηση της νή­σου εμφανίστηκε θετική εάν εξασφαλιστεί «πακέτο» υπο­στήριξης για μια εικοσαετία και ταυτόχρονα η τιμή ενός εκάστου υποβρυχίου δεν θα ξεπερνούσε τα 800.000.000 ευρώ.
Λόγω της «πολιτικής μίας Κίνας» που ακολουθεί το Πεκίνο, ακόμα και οι απλές σχέσεις με την Ταϊβάν οδη­γούν σε αυτόματο τερματισμό των σχέσεων με την Κί­να. Δεδομένου μάλιστα ότι η Κίνα και η Γερμανία απο­τελούν δύο ισχυρότατες χώρες, οι επιπτώσεις θα ήταν σοβαρότατες, οπότε η γερμανική κυβέρνηση θα θεω­ρούνταν εντελώς απίθανο να συμφωνούσε σε μια τέ­τοια συναλλαγή, τη στιγμή που προσπαθεί να πείσει το Πεκίνο να επενδύσει τα συναλλαγματικά του διαθέσιμα στην ευρωζώνη.
Σε μια πρώτη ανάγνωση το δημοσίευμα του κινεζι­κού περιοδικού «Asian Week» με έδρα το Χονγκ Κονγκ σκοπό είχε «να ανακατέψει την τράπουλα» στις σχέσεις της Κίνας με τη Γερμανία ή απλά να «κάψει» ένα δυνη­τικό σενάριο, το οποίο έφτασε ως πληροφορία στ' αυ­τιά των Κινέζων.

ΟΥΡΑΝΙΑ ΓΑΛΑΝΟΥ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-5/3/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger