Αρχική » , » Το Κουρδικό και η ΑΟΖ

Το Κουρδικό και η ΑΟΖ


Πώς συνδέεται η ΑΟΖ στη Ν.Α Μεσόγειο με τα ανοιχτά τουρκικά μέτωπα 

Το 1990, ενώ ήταν σε εξέλιξη οι σχεδιασμοί για τον πρώ­το πόλεμο του Κόλπου, κουρδικοί πολιτικοί σχημα­τισμοί και κόμματα από τα τέσσερα τμήματα του Κουρδιστάν (Τουρκία, Ιράν, Ιράκ, Συρία) όρισαν εκπροσώ­πους οι οποίοι συγκρότησαν οργανω­τική επιτροπή με σκοπό τη διοργάνω­ση και σύγκληση της πρώτης κουρδι­κής Εθνοσυνέλευσης στην ιστορία του κουρδικού έθνους. Είχε προηγηθεί η συγκρότηση μετώπου από το Δημοκρα­τικό Κόμμα του Κουρδιστάν (KDP) του...
Μεσούτ Μπαρζανί και την Πατριωτική Ένωση του Κουρδιστάν (ΥΝΚ) του Τζελάλ Ταλαμπανί. Στη συνέχεια ο Ταλα­μπανί, εκπροσωπώντας το μέτωπο επι­σκέφθηκε τον ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτζαλάν στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου, όπου αποφασίστηκε να συγκροτηθεί η οργανωτική επιτροπή. 

Από τη στιγμή που αποφάσισαν οι τρεις οργανώσεις, που εκπροσωπούσαν περίπου το 80% των απανταχού Κούρ­δων, ήταν πλέον εύκολο να πεισθούν οι λοιπές ήσσονος δύναμης και σημασί­ας οργανώσεις. Με βάση την απόφαση, η οργανωτική επιτροπή θα ήταν τετρα­μελής. Δύο μέλη από το Βόρειο Κουρ­διστάν, ένα από το Νότιο κι ένα από το Ανατολικό (Τουρκία, Ιράκ, Ιράν αντί­στοιχα). Στην τετραμελή επιτροπή θα συμμετείχαν ο Μουράτ Καραγιλάν ως εκπρόσωπος του ΡΚΚ, ο Κεμάλ Μπουργκάι ως εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PSK), ο Τζελάλ Ταλαμπανί ως εκπρόσωπος του με­τώπου KDR-YNK και ο Κεκ Φετάχ ως εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμ­ματος του Κουρδιστάν στο Ιράν (IKDP). 

Τελικώς, όπως αναφέρει στο βιβλίο του «Η ανατομία του πολέμου στο Κουρδιστάν» ο, εκ των ηγετών του κουρδι­κού εθνικοαπελευθερωτικού κινήματος Μουράτ Καραγιλάν, η επιτροπή άρχισε τις εργασίες της στο Παρίσι με τρία μέ­λη, αφού ο Κεμάλ Μπουργκάι δεν προ­σήλθε, αν και είχε δώσει την υπόσχεσή του στον Ταλαμπανί. Η επιτροπή κάλε­σε εκπροσώπους όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων και των ομάδων που δραστη­ριοποιούνται σε όλα τα τμήματα του Κουρδιστάν, με σκοπό να εξασφαλιστεί η συνολική και καθολική συμμετοχή στην υπό σχεδιασμό πρώτη κουρδική Εθνοσυνέλευση. Ακριβώς τη στιγμή που είχαν καθοριστεί ο τόπος, ο χρόνος και τα άτομα που θα συμμετείχαν στην Εθνοσυνέλευση, η σύζυγος του Φραν­σουά Μιτεράν, Ντανιέλ, μεταβίβασε πρόσκληση των ΗΠΑ προς τους Κούρ­δους να επισκεφθούν την Ουάσινγκτον. Ήταν παραμονές του πρώτου πολέμου του Κόλπου. 

Μετά την πρόσκληση, η επιτροπή δι­έκοψε τις εργασίες της και μια επιτροπή Κούρδων με επικεφαλής τον Ταλαμπα­νί, μεταφέροντας επιστολή που έγραψε ο ίδιος ο Καραγιλάν με εντολές του Απo, μετέβη στην Ουάσινγκτον όπου συζητή­θηκαν οι προϋποθέσεις συνεργασίας του κουρδικού στοιχείου με τις ΗΠΑ, που είχαν ως στόχο την απελευθέρωση του Κουβέιτ και τη δημιουργία μιας προστα­τευμένης περιοχής στο Βόρειο Ιράκ, που ταυτίζεται με το Νότιο Κουρδιστάν. Ο Ταλαμπανί, επιστρέφοντας από την Ου­άσινγκτον, σε συνεννόηση με τον Απο μετέβη στην Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τουργκούτ Οζάλ, ο οποίος απο­δέχτηκε την πολιτική λύση του Κουρδι­κού. Ακολούθησε ο πόλεμος του Κόλπου, η δημιουργία της Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσεων βορείως του 36ου Παραλλή­λου, που αποτέλεσε τον θεμέλιο λίθο του αυτόνομου Κουρδιστάν, το κοινοβούλιο του οποίου συγκροτήθηκε το 1992. Τότε, οι Μπαρζανί και Ταλαμπανί για να δια­σκεδάσουν τις αντιρρήσεις της Άγκυρας, δέχτηκαν να συμμετέχουν από κοινού σε επιχείρηση των τουρκικών ενόπλων δυ­νάμεων εναντίον του ΡΚΚ στο έδαφος του Νοτίου Κουρδιστάν. Όπως γίνεται αντιληπτό, μετά από όλα αυτά και η πρώτη κουρδική Εθνο­συνέλευση δεν πραγματοποιήθηκε πο­τέ, ενώ ο Οζάλ, ο οποίος σημειωτέον ήταν κουρδικής καταγωγής, έπεφτε νεκρός κάτω από αδιευκρίνιστες συνθή­κες τις παραμονές ανάληψης πρωτο­βουλίας για την πολιτική επίλυση του Κουρδικού (17 Απριλίου 1993). Έκτοτε το βαθύ κράτος ήταν αυτό που κινούσε τα νήματα για την πολιτι­κή που θα ακολουθούσε η Τουρκία στο Κουρδικό, ανεξάρτητα με το ποιο κόμ­μα κυβερνούσε και ποιος ήταν ο επικε­φαλής της κυβέρνησης. 

Γιατί αναφερθήκαμε σε όλα αυτά; 

Πριν από λίγες ημέρες αντιπροσω­πία πολιτικών από το Βόρειο Κουρδι­στάν (Τουρκία), αποτελούμενη από τον βετεράνο Αχμέτ Τουρκ συν-πρόεδρο του Συνεδρίου Δημοκρατικής Κοινωνί­ας (DTK), τη συν-πρόεδρο του DTK Αϊσέ Τουγλούκ, τον συν-πρόεδρο του Κόμ­ματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP) Σελαχατίν Ντεμιρτάς και τον βουλευτή του BDK Σαρί Σακίκ, επισκέφθηκε την πρωτεύουσα του αυτόνομου Κουρδι­στάν Ερμπΰ, και συζήτησε με τον ίδιο τον πρόεδρο Μεσούτ Μπαρζανί αλλά και με μια σειρά άλλους πολιτικούς πα­ράγοντες το καυτό ζήτημα της πρώτης κουρδικής Εθνοσυνέλευσης. 

Μετά τριήμερη παραμονή, λίγο πριν η αντιπροσωπία αναχωρήσει για το Βό­ρειο Κουρδιστάν, ο Αχμέτ Τουρκ έκα­νε δηλώσεις που αξίζει να τις διαβάσου­με κατά λέξη: «Η εθνική ενότητα των Κούρδων είναι ένα πολύ σημαντικό ζή­τημα. Γι΄αυτό αποφασίσαμε η πρώτη κουρδική Εθνοσυνέλευση να πραγμα­τοποιηθεί τον ερχόμενο Ιούνιο. Για τις εργασίες της Εθνοσυνέλευσης θα συ­γκροτηθεί μια επιτροπή αποτελούμενη από δώδεκα άτομα, τέσσερις από κάθε τμήμα του Κουρδιστάν. Η επιτροπή αυτή, τον Απρίλιο ή τον Μάιο, θα ανακοι­νώσει σε όλη τη διεθνή κοινότητα τις λεπτομέρειες για την πραγματοποίηση της Εθνοσυνέλευσης, η οποία θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο». Επειδή η Τουρκία και οι υποστηρι­κτές της στην περιοχή προσπάθησαν να ασκήσουν πιέσεις για να μη συμμετέχει το ΡΚΚ, ο Μπαρζανί ζήτησε να καταθέ­σει τα όπλα και μετά να συμμετέχει στην Εθνοσυνέλευση, κάτι που απέρριψε με­τά βδελυγμίας το ΡΚΚ. Για το θέμα αυ­τό ο Αχμέτ Τουρκ είπε: 

Η αλήθεια είναι ότι το ΡΚΚ εκπρο­σωπεί ένα πολύ μεγάλο μέρος του κουρ­δικού λαού. Κούρδοι από όλα τα τμή­ματα του Κουρδιστάν στηρίζουν με κάθε τρόπο και με όλη την ψυχή τους το ΡΚΚ. Σε περίπτωση που δεν συμπε­ριληφθεί το ΡΚΚ στις εργασίες και τις προσπάθειες που γίνονται για την εθνι­κή ενότητα των Κούρδων, σε περίπτω­ση που δεν συμμετέχει στην Εθνοσυνέ­λευση, τότε δεν μπορούμε να μιλάμε για ενότητα. Στην περίπτωση αυτή το κουρ­δικό έθνος θα έχει υποστεί μεγάλη ζη­μιά. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι το ΡΚΚ αλ­λά και όλες οι άλλες κουρδικές πολιτι­κές και μαζικές οργανώσεις θα πρέπει να συμμετέχουν στην Εθνοσυνέλευση». 

Να σημειωθεί ότι για την επίσκεψη έδειξε έντονο ενδιαφέρον η Τουρκία, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις γύρω από το θέμα της πρώτης κουρδι­κής Εθνοσυνέλευσης με ιδιαίτερη ανη­συχία. Κι αυτό γιατί ενώ η άμμος της κλεψύδρας των εξελίξεων στη Συρία ρέ­ει με αδυσώπητο τρόπο κι ενώ η κατά­σταση στο Ιράν, ούτως ή άλλως, βάζει την Τουρκία στο επίκεντρο μιας γεωπο­λιτικής δίνης, η πρώτη κουρδική Εθνο­συνέλευση, που θα θέσει τα θεμέλια της εθνικής ενότητας των Κούρδων του Βο­ρείου, του Νοτίου, του Ανατολικού και του Δυτικού Κουρδιστάν θα αποτελεί για την Άγκυρα μια εξέλιξη που μπορεί να δημιουργήσει ανεξέλεγκτες καταστά­σεις στο δικό της Κουρδικό. 

Γι' αυτό είχαμε πει σε προηγούμενο άρθρο μας που αναφερόταν στην ανώ­τερη στρατηγική που είναι σε εξέλιξη στο ζήτημα της εκμετάλλευσης των υπο­θαλάσσιων ενεργειακών αποθεμάτων στη Ν.Α Μεσόγειο, εκείνο το «θα ήταν δε ευχής έργον η εξέλιξη τους να συμπέ­σει χρονικά με τη μακροχρόνια εμπλο­κή της Τουρκίας σε μέτωπα όπως η Συ­ρία, το Ιράν και το Κουρδικό». 

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-24/2/2012)


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger