Αρχική » , , , » Ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας με Συρία και ΡΚΚ

Ανοιχτά μέτωπα της Τουρκίας με Συρία και ΡΚΚ

  • Οι πιέσεις της Ουάσινγκτον στην Άγκυρα για επέμβαση στη Δαμασκό και η εμπλοκή της ΜΙΤ στο Κουρδικό. 
Ενώ εδώ στην Ελλάδα κλυδω­νιζόμαστε από την περιδίνηση στον φαύλο κύκλο του χρέους, των ελλειμμάτων και της ύφεσης, όπου μας έριξαν οι φαύλοι πολιτικοί, η Τουρκία βρίσκεται αντιμέ­τωπη με την απειλή που ακούει στο όνο­μα... Συρία και με τον εφιάλτη που ακούει στο όνομα Κουρδικό.
Μετά το βέτο της Ρωσίας και της Κί­νας στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφα­λείας στα Η.Ε., για την έγκριση του σχεδίου του Αραβικού Συνδέσμου για την επί­λυση της κρίσης στη Συρία, η Τουρκία, που αντιμετώπιζε ήδη σοβαρά προβλή­ματα προσαρμογής στην πολιτική των ΗΠΑ στο θέμα αυτό, έρχεται αντιμέτω­πη με την πρωτοβουλία της Ρωσίας να βρεθεί μια Made in Russia λύση στο ζή­τημα της Συρίας, πρωτοβουλία που έχει ως στόχο τη διατήρηση των γεωπολιτι­κών ερεισμάτων της Μόσχας στη Δαμα­σκό και στον αραβικό κόσμο. 
Μετά τις αρνητικές εμπειρίες του Αφγανιστάν και του Ιράκ, η κυβέρνη­ση Ομπάμα φαίνεται αποφασισμένη να αποφύγει την πρωτογενή εμπλοκή σε επιχειρήσεις αναδόμησης καθεστώτων σε μουσουλμανικές και αραβικές χώρες. Γι' αυτό φροντίζει να δρομολογεί τις εξε­λίξεις μέσα από τη δράση διάφορων ελεγ­χόμενων από τις αρμόδιες υπηρεσίες της προσωπικοτήτων, μηχανισμών και οργα­νώσεων, και στη συνέχεια εμπλέκει ορ­γανισμούς, όπως ο ΟΗΕ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος, για να ακολουθήσει η εμπλοκή χωρών όπως το Πακιστάν, το Κατάρ, η Ιορδανία και η Τουρκία. 
Στην περίπτωση της Συρίας οι ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας την επιρροή που ασκούν στην κυβέρνηση Ερντογάν, προσπάθησαν να πείσουν την Τουρκία να εμπλακεί στην κρίση στη Συρία ανα­λαμβάνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο σε στρατιωτικό επίπεδο. Ως μέσο πίεσης χρη­σιμοποίησαν το Κουρδικό, που απειλεί να πάρει εφιαλτικές διαστάσεις για την Άγκυρα σε περίπτωση ανακήρυξης αυτο­νομίας των Κούρδων του Μικρού Νότι­ου Κουρδιστάν, όπως αποκαλούν οι ίδιοι οι Κούρδοι την περιοχή της Β.Α Συρίας, που κατοικείται κυρίως από Κούρδους. 
Στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική της και από στρατηγικός εταίρος της Συρί­ας και του καθεστώτος Ασαντ μετατρά­πηκε σε πρωταγωνιστικό παράγοντα αποσταθεροποίησης και ανατροπής του. Οι μυστικές της υπηρεσίες, σε συνεργα­σία με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, ανέλα­βαν οργανωτικό και συντονιστικό ρόλο για τη δράση των εξεγερμένων και των «εξεγερμένων». Παράλληλα, εκτός από την ανοιχτή στήριξη του Εθνικού Συμβουλίου της Συρίας και του αυτοαποκα­λούμενου Ελεύθερου Στρατού, και τη φιλοξενία σε καταυλισμό μερικών χιλιά­δων πολιτών της Συρίας που κατέφυγαν στην περιοχή της Αντιόχειας, το τουρκι­κό κράτος κατασκεύασε στο Κίλις, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, μια πόλη στην οποία θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν 10.000 άτομα σε εμπορευματοκιβώτια (κοντέινερς). Φυσικά το τουρκικό ΓΕΕΘΑ έκανε όλες τις δέουσες προετοιμα­σίες και σχεδιασμούς για να αντιμετω­πίσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ζώ­νης ασφαλείας στο έδαφος της Συρίας, με στόχο να εμποδίσει τη μαζική είσοδο προσφύγων στο έδαφός της, όπου ήδη αντιμετωπίζει αφόρητα προβλήματα με τη δράση του ΡΚΚ. 
Ακριβώς σε αυτή την ευαίσθητη φά­ση, η παρέμβαση και η πρωτοβουλία της Ρωσίας αλλάζει τα δεδομένα και δημι­ουργεί πρόβλημα στους σχεδιασμούς της Τουρκίας, η οποία θέλει να τελειώ­νει όσο το δυνατό γρηγορότερα η κρί­ση στη Συρία, γιατί από τη μια πλευρά θέλει να κλείσει εκείνο το μέτωπο και να αντιμετωπίσει απερίσπαστη το Κουρδικό, και από την άλλη θέλει να ανοίξει τους διαδρόμους προς Νότο, αφού νιώθει να ασφυκτιά, μετά την πλήρη φυσική αποκοπή της από τη Μέση Ανατολή και τις χώρες του Κόλπου. 
Γι' αυτό και το διάβημα που έκανε ο ίδιος ο Ερντογάν προς τον πρόεδρο Μεντβέντεφ για το βέτο και την εμπλο­κή της Ρωσίας, γι' αυτό και η ανάληψη πρωτοβουλίας από τον ίδιο, για την κα­τά το δυνατόν ταχεία επίλυση του προ­βλήματος Συρία. Ακριβώς σε αυτή τη φάση, η κυβέρνηση Ασαντ, που αναθάρ­ρησε από την πρωτοβουλία της Ρωσίας και την επίσκεψη Λαβρόφ στη Δαμασκό, σύμφωνα με την εφημερίδα «L’ Orient Le Jour» του Λιβάνου, πρότεινε στην Τουρ­κία την ανταλλαγή 49 Τούρκων πρα­κτόρων, που συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων σε διάφορες περιοχές της Συρίας, με τους αξιωματικούς του συριακού στρατού που έχουν αυτομολήσει στην Τουρκία. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η Συρία προτείνει την υπογραφή συμφωνίας για την ανταλλα­γή και τη δέσμευση της Τουρκίας να πά­ψει να φιλοξενεί στο έδαφος της και να εκπαιδεύει στελέχη και μέλη του λεγό­μενου Ελεύθερου Στρατού της Συρίας, συμφωνία που θα υπογραφεί με τριτεγ­γυητή το Ιράν.Τη στιγμή που η κυβέρνηση Ερντογάν προσπαθεί να βρει λύση στον συρια­κό πονοκέφαλο και ενώ όλα δείχνουν ότι η άνοιξη του 2012 θα είναι πολύ δύσκολη για την Άγκυρα, που φρόντισε να συλλά­βει χιλιάδες πολιτικά στελέχη του Κουρδικού Εθνικοαπελευθερωτικού Κινήμα­τος, η κίνηση του εισαγγελέα Κωνστα­ντινούπολης να καλέσει τον διοικητή της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, τον πρώην διοικητή Εμρέ Τανέρ και την πρώην υποδιοικήτρια Αφέτ Γκιουνές ως υπόπτους για πα­ράβαση καθήκοντος και συνεργασία με τρομοκρατική οργάνωση προκαλεί σο­βαρά προβλήματα στην κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρ­κικού Τύπου, η τριάδα των υπόπτων συμμετείχε το 2010 σε κύκλους διαπραγμα­τεύσεων που έγιναν μεταξύ του τουρκικού κράτους και του ΡΚΚ, στο Όσλο, με τη διαμεσολάβηση και εποπτεία «τρί­της χώρας», με στόχο την εξεύρεση μό­νιμης πολιτικής λύσης στο Κουρδικό. Η μια κατηγορία που ενδέχεται να αντι­μετωπίσουν είναι παράβαση καθήκο­ντος, αφού η ΜΙΤ, σύμφωνα με τον σχε­τικό νόμο, έχει ως αποκλειστική αποστο­λή τη συλλογή πληροφοριών, ενώ για να εκτελέσει άλλη αποστολή πρέπει να προηγηθεί σχετική απόφαση του Συμβου­λίου Εθνικής Ασφαλείας. 
Να σημειωθεί ότι σε περίπτωση που οι ύποπτοι καταθέ­σουν ότι συμμετείχαν σε αυτή τη διαδικασία κατόπιν εντολής του πρωθυπουρ­γού, τότε ενδέχεται να κληθεί να καταθέ­σει και ο ίδιος ο Ερντογάν στον εισαγγε­λέα, για τον επιπλέον λόγο ότι ο Χακάν Φιντάν συμμετείχε στις διαπραγματεύ­σεις ως εκπρόσωπος της κυβέρνησής του, ενώ οι άλλοι δύο ως διοικητής και υποδιοικητής της ΜΙΤ.
Όμως το «ψωμί» της υπόθεσης δεν είναι εδώ. Σύμφωνα με κύκλους της τουρκικής αστυνομίας, κατά τη διάρ­κεια της συνδυασμένης επιχείρησης σύλληψης στελεχών του KCK, που θεωρείται η παράλληλη κρατική δομή που προ­ετοιμάζει το ΡΚΚ, μερικά από τα στελέ­χη του ΚCΚ δήλωσαν ότι είναι συνεργάτες της ΜΙΤ, ενώ κάποια άλλα στελέχη φυγαδεύτηκαν από τη MIT στο εξωτερικό για να μη συλληφθούν. Επί­σης, οι αστυνομικές πηγές δηλώνουν ότι από στοιχεία που κατασχέθηκαν κατά τη διάρκεια των συλλήψεων προκύπτει ότι η ΜΙΤ είχε συμφωνήσει σε μια σειρά από ζητήματα με τους Κούρδους, όπως τα σύνορα του αυτόνομου Κουρδιστάν στο εσωτερικό του τουρκικού κράτους, η κουρδική αστυνομία που θα επανδρω­νόταν από μέχρι τώρα αντάρτες του ΡΚΚ, η απελευθέρωση του Οτζαλάν και μια σειρά από άλλα εξαιρετικά καυτά ζητήματα.
Είπαμε, η άνοιξη αναμένεται να εί­ναι καυτή για την Τουρκία στα μέτωπα της Συρίας και του Κουρδιστάν, και εί­ναι σε εξέλιξη άλλα, επίσης καυτά ζητή­ματα, στη γραμμή Ισραήλ - Κύπρος - Ελ­λάδα, όπως θα δούμε στο άρθρο μας της Κυριακής. 

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-10/2/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger