Αρχική » , , » Ο «πονοκέφαλος» για τα (δωρεάν) άρματα Abrams

Ο «πονοκέφαλος» για τα (δωρεάν) άρματα Abrams


  •  Επιτροπή θα μελετήσει αν συμφέρει να αποδεχτούμε την προσφορά των ΗΠΑ με βάση τα έξοδα που απαιτούνται για συντήρηση. 

Στη σύνταξη αναλυτικής και σε βάθος τεχνοοικονομικής με­λέτης προχωρούν οι αρμόδιοι επιτελικοί φορείς του ΓΕΣ, η οποία, αφού υποβληθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα καθορίσει και την έκβαση της δωρεάν παραχώ­ρησης αρμάτων μάχης Μ1Α1 Abrams από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού. Υπενθυμίζεται ότι ο Ελληνικός Στρατός αρχικά ...αιτήθηκε και πέτυχε την αποδέσμευ­ση 400 αρμάτων μάχης του τύπου και μάλι­στα πρόσφατα επέστρεψε από τις ΗΠΑ η πο­λυμελής ελληνική στρατιωτική επιτροπή, η οποία επιθεώρησε επιτόπου τα προς διάθε­ση άρματα. Η ελληνική επιτροπή επιθεώρη­σε περί τα 1.000 άρματα του τύπου που διέ­θεσαν οι αμερικανικές αρχές για επιθεώρη­ση. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες, η γενική κατάσταση των αρμάτων κρίνεται ικα­νοποιητική. 

Η τεχνοοικονομική μελέτη θα εστιάσει στη συντήρηση και την υποστήριξη των αρμάτων σε υπηρεσία, αφού ο Ελληνικός Στρα­τός θα πρέπει να δημιουργήσει εξαρχής τις απαραίτητες υποδομές και να αποκτήσει τη σχετική τεχνογνωσία. 

Το κόστος τους, όπως είναι φυσικό, θα επηρεάσει σημαντικά το κόστος κύκλου ζω­ής του συγκεκριμένου υλικού και συνεπώς θα πρέπει να συνεκτιμηθεί στη λήψη της τε­λικής απόφασης από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. 

Αν και τα κονδύλια για τα εξοπλιστικά προγράμματα αναμένεται να είναι πολύ μικρότερα τα προσεχή χρόνια, καθώς το 2013 ποσό 400.000.000 ευρώ έχει ήδη περικοπεί, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και τα επό­μενα χρόνια, τουλάχιστον έως το 2015. 

Παράλληλα, στο αίτημα παραχώρησης περιλαμβάνεται και η προμήθεια εξομοιωτών, όπως επίσης και βυτιοφόρων μετα­φοράς καυσίμων, συλλογών εργαλείων για τη συντήρηση και λοιπών υλικών υποστή­ριξης. Εν τω μεταξύ, προς επίλυση βαίνει το πρόβλημα της εύρεσης χρηματοδότη­σης για τη μεταφορά δια θαλάσσης μεγάλης ποσότητας μεταχειρισμένου κύριου υλικού (Μ113Α2 και Μ901Α2 ITV) που αποκτήθη­κε δωρεάν από τα αποθέματα του αμερικα­νικού στρατού ως πλεονάζον από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα. 

Το κόστος μεταφοράς του ανέρχεται σε περίπου 5.000.000 ευρώ και ήδη η ηγεσία του Ελληνικού Στρατού, σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, έχει κινήσει τις διαδικασίες για την εύρεση και τη διάθεση του ποσού από τον προϋπολο­γισμό του. Υπενθυμίζεται ότι το ΓΕΣ είχε αιτηθεί μέσω σχετικής επιστολής (Letter of Request) και είχε επιτύχει την αποδέσμευ­ση και διάθεση στη χώρα μας 225 Τεθωρα­κισμένων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113Α2, περισσότερων από 100 Μ577Α2 και 106 Τεθωρακισμένων Οχημάτων - Αντι­αρματικών Καταστροφέων Μ901Α2. 

(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-11/2/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger