Αρχική » , , » Χωρίς τέλος τα καψώνια με το έντυπο Ε9

Χωρίς τέλος τα καψώνια με το έντυπο Ε9

  • Μέσω του Ιντερνετ οι φορολογούμενοι πρέπει να υποβάλουν (για τέταρτη φορά) δήλωση έως 5 Μαρτίου.

Για τέταρτη φορά καλού­νται να υποβάλουν οι περισσότεροι φορολο­γούμενοι τη δήλωση ακίνητης περιουσίας Ε9. Αυτή τη φορά η πρόσκληση είναι έμμεση και γίνεται μέσω του υποτιθέμενου ελέγ­χου και διόρθωσης των στοιχείων που εμφανίζονται στην ηλεκτρονική εφαρμογή του Ε9. Το Ε9 αποτελεί το σύγχρονο φορολογικό γεφύρι της...
Άρτας, καθώς παρά τις αλλεπάλληλες προσπάθειες δεκαετιών δεν έχει κα­ταφέρει ακόμη το υπουργείο Οικονο­μικών να χτίσει ένα σύγχρονο και αξιόπιστο περιουσιολόγιο των φορο­λογουμένων.
Η πρώτη προσπάθεια για τη δη­μιουργία περιουσιολογίου έγινε το 1997. Δημιουργήθηκε το έντυπο Ε9 και κλήθηκαν όλοι οι φορολογούμενοι να το υποβάλουν στην Εφορία δηλώνοντας λεπτομερώς όλα τα ακίνητα που κατείχαν. Πράγματι όλοι οι φορολογούμενοι το υπέβαλαν και κάθε χρόνο συνέχισαν να δηλώνουν με το Ε9 τις μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους.
Αντί όμως οι δηλώσεις να καταχωρηθούν ηλεκτρονικά, στοιβάχτηκαν στις εφορίες και ουσιαστικά έμειναν αναξιοποίητες. 
Η δεύτερη προσπάθεια έγινε το 2005. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών κάλε­σε εκ νέου όλους τους φορολογου­μένους να υποβάλουν τις δηλώσεις Ε9, ενώ δημιουργήθηκε και ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή για την υπο­βολή του.
Με βάση αυτές τις δηλώσεις η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων κατάφερε να φτιάξει μια βάση δεδομένων, η οποία όμως και πάλι παρουσιάζει πολλά προβλήματα καθώς ήταν ατελής. Το 2008 αποφα­σίστηκε να επιβληθεί το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) βάσει των δηλώ­σεων Ε9 των φορολογουμένων.
Ηλεκτρονική εφαρμογή
Για να γίνει αυτό, δημιουργήθηκε ει­δική ηλεκτρονική εφαρμογή στην οποία περάστηκαν τα στοιχεία της ακίνητης περιουσίας όλων των φο­ρολογουμένων. Μάλιστα σε εκατοντά­δες χιλιάδες φορολογουμένους εστά­λησαν ατομικές προσκλήσεις προκει­μένου να εισέλθουν στη νέα ηλεκτρο­νική υπηρεσία και να υποβάλουν τα στοιχεία των ακινήτων τους. Ήταν η τρίτη φορά που καλούνταν να υποβά­λουν ή να διορθώσουν το Ε9.
Στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η τέταρτη υποβολή. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ανεβάσει στον δι­κτυακό τόπο της (www.gsis.gr) νέα ειδική εφαρμογή για το Ε9, με την οποία καλεί και πάλι όλους τους φορολογουμένους να ελέγξουν τα ακίνητα που εμφανίζονται ότι τους ανήκουν και να προχωρήσουν σε διορθώσεις λαθών ή συμπλήρωση  των ελλείψεων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σε χιλιάδες φορολογουμένους έχουν «εξαφανιστεί» τα στοιχεία αγροτεμαχίων που έχουν δηλώσει στο παρελθόν και καλούνται πλέον να δηλώσουν ξανά. Η προθεσμία για την υποβολή των  δηλώσεων λήγει στις 5 Μαρτίου και με βάση τα στοιχεία του Ε9  πρόκειται να εκδοθούν ΕΤΑΚ για τα έτη 2009, τα οποία δεν έχουν εκδοθεί, καθώς και τα εκκαθαριστικά για το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2010 και του 2011.

ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-08/2/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger