Αρχική » » Άννα, άβαλα, ματάβαλα

Άννα, άβαλα, ματάβαλα

«Ευελφάλεια». Μια λέξη που «σερβίρει» η κυρία Διαμαντοπούλου. Επειδή δεν υπάρχει στα βιβλία, η υπουργός-χασάπισσα τα εξαφάνισε! 

Το μόνο που έχει ξεπερά­σει η άρχουσα (και μη υπάρχουσα) ελληνική πολιτική τάξη είναι το μυθιστόρημα «1984» του Τζορτζ Όργουελ. Εκεί περιγράφεται μια στυγνή νεοταξική δικτατορία, που ελέγχει τα ανθρώπινα σώματα και μυαλά. Επικαλείται διαρκώς τη «σωτηρία» μιας πατρίδας από... έναν εχθρό που δεν υπάρχει. Βασικό εργαλείο ισοπέ­δωσης των νοών των υπηκόων είναι το γλωσσικό υβρίδιο που επιβάλλει το καθεστώς και αποκαλείται «Νέα Ομιλία». Είναι φτωχή, γεμάτη νεολο­γισμούς, που προέρχονται από συγκόλληση όρων με κακόηχο αποτέ­λεσμα. Τα ουσιαστικά χρησιμοποι­ούνται και ως ρήματα. Στο μυθιστό­ρημα αναφέρεται και η ύπαρξη «υπουργείου Αλήθειας», το οποίο στη «Νέα Ομιλία» ονομάζεται «υπαλήθειας». 
Ο κόσμος του «1984» είναι εφιαλ­τικός, απάνθρωπος, γκρίζος. Ωστόσο, παραμένει λίγο καλύτερος από εκεί­νον που απεργάζονται πολιτικές... περσόνες όπως η Άννα Διαμαντο­πούλου, η οποία κάνει εδώ και χρό­νια πολλά παιχνίδια με τη γλώσσα. 
Τελευταίο επίτευγμα της «υπαιδείας» (κατά το «υπαλήθειας») είναι η προσαρμογή του οργουελιανού όρου «flexicurity»(flexibility=ευελιξία και security=ασφάλεια που λάνσαρε πρώ­τη στα ελληνικά ΜΜΕ η κυρία Ξαφά του ΔΝΤ) σε «ευελφάλεια». Πρόκει­ται για το λεκτικό τερατούργημα που ξέβρασε η μήτρα της Νέας Τάξης και υιοθέτησε άμεσα η θαμώνας της λέσχης Μπίλντερμπεργκ. 

Τρίχες ιλουστρασιόν 

Στην ομιλία της σε μια εκδήλωση ζη­λωτών του Μνημονίου και λοιπών προθύμων, η κυρία Διαμαντοπούλου είπε: «Υπήρξα από αυτούς που την υποστήριξαν με πάθος, με πολύ προ­σωπικό κόστος και παρουσίασα την πρότασή μου για την "ευελφάλεια", δηλαδή για την ευελιξία και ασφά­λεια στον εργασιακό τομέα. [...] Η ευ­ελφάλεια είναι και τώρα η λύση». Συνδυάστε την κοσμοϊστορικής σημασί­ας αρλούμπα που ξετσούμισε από το απύλωτο στόμα της μαντάμ με φλη­ναφήματα όπως «Πασόκ Plus» (ήτοι ενισχυμένο) και την πρόταση να γίνει η αγγλική δεύτερη επίσημη γλώσσα της χώρας μας. Η «υπαιδείας», όπως μπορεί να κριθεί από τα έργα και τις ημέρες της, συνιστά αληθινό δημόσιο κίνδυνο. 
Διαχειρίζεται το μερτικό της πολι­τικής στον πιο κρίσιμο τομέα της εθνι­κής ασφάλειας: τη δημόσια εκπαίδευ­ση. Οι πολιτικές δυνάμεις την ανέχο­νται κι εκείνη προελαύνει, συνεχίζο­ντας ακάθεκτη την πραγμάτωση του εφιαλτικού «οράματος» του Γιώρ­γου Παπανδρέου για τη «σωτηρία» της Ελλάδας. Από ποιους θέλουν να τη «σώσουν»; Από τους Έλληνες και την Ιστορία της. 

* 'Αβαλα Ματάβαλα: τραγούδι από τον δίσκο του Χάρρυ Κλυνν με τίτλο «Πατάτες» (1981). Αφιερώνεται... 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΚΟΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-24/1/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger