Αρχική » , » Ιράν: Και νέα επεισόδια στον υπόγειο πόλεμο.

Ιράν: Και νέα επεισόδια στον υπόγειο πόλεμο.


Δολοφονίες επιστημόνων από μυστικές υπηρεσίες, ενώ η Ελλάδα συμμετέχει στο πετρελαϊκό εμπάργκο. 

Τη στιγμή που η Ελλάδα ζει έναν επιπλέον εφιάλτη, αφού υποχρεώνεται από την Ε.Ε, έπειτα από ασφυκτικές πιέσεις της Αγγλίας, να περάσει μόνη της θηλιά στο λαιμό της, με την συναίνεση της για επιβολή εμπάργκο που θα απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου από... το Ιράν, συνεχίζεται ο υπόγειος πόλεμος στην ιστορική αυτή χώρα, που φαίνεται ότι βήμα βήμα στενεύει απειλητικά ο κλοιός γύρω της. 
Ο υπόγειος πόλεμος επικεντρώνε­ται στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και επιδιώκεται η επιβράδυνση ή ακόμα και η πλήρης ακύρωση του. Την Τετάρ­τη σκοτώθηκε ύστερα από έκρηξη βόμ­βας στην Τεχεράνη ένας Ιρανός επιστή­μονας, ο οποίος κατείχε σημαντική θέ­ση στον σταθμό εμπλουτισμού ουρα­νίου της Νατάνζ, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ΜβΗτ. Πρόκειται για τον Μουστάφα Αχμάντι Ροσάν, που σκοτώθηκε έπειτα από έκρηξη μαγνητι­κής βόμβας που κόλλησε στο αυτοκίνη­το στο οποίο που επέβαινε διερχόμενος μοτοσικλετιστής. Σύμφωνα με το πρα­κτορείο ειδήσεων Ρ&τδ, ο επιστήμονας εργαζόταν σε ένα πρόγραμμα πολυμερικών μεμβρανών διαχωρισμού αερίων.
Η δολοφονία του Ιρανού επιστήμο­να είναι η τέταρτη που γίνεται τα τε­λευταία δυο χρόνια, ενώ υπάρχει και μια απόπειρα που έγινε με ανάλογο τρό­πο το 2010, από την οποία το υποψήφιο θύμα, ο Φερεϊντούν Αμπάσι, σημερινός επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενεργείας του Ιράν, διεσώθη. 
Tα άλλα τρία θύματα είναι ο διεθνούς φήμης πυρηνικός φυσικός Μασούντ Αλί Μοχαμάντι, ο συνάδελφός του Ματζίντ Σεχριάρι και ο επιστήμονας Δαρείος Ρεζαϊνετζάντ. Ο πρώτος σκο­τώθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στην Τε­χεράνη, από την έκρηξη παγιδευμένης μοτοσικλέτας που ήταν σταθμευμένη μπροστά στο σπίτι του, ο δεύτερος τον Νοέμβριο του 2010, από έκρηξη μαγνη­τικής βόμβας που είχε τοποθετηθεί και πάλι από διερχόμενο μοτοσικλετιστή στο αυτοκίνητο του, και ο τρίτος τον Ιούλιο του 2011, επίσης με ανάλογο τρόπο.
Για τον Ματζίντ Σεχριάρι, που εργα­ζόταν στον Οργανισμό Ατομικής Ενέρ­γειας του Ιράν, ο τότε πρόεδρος του ορ­γανισμού Αλί Εκμπέρ Σαλίχι είχε δη­λώσει ότι «ήταν επικεφαλής σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα του οργανισμού». Με βάση άλλες πηγές, ο Σε­χριάρι ήταν υπεύθυνος και επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που ανέπτυσ­σαν την τεχνολογία της καρδιάς ή του κέντρου του πυρηνικού αντιδραστήρα, ενώ άλλες πληροφορίες τον ήθελαν ειδι­κό επί των ψηφιακών κωδικών και του κυβερνοπολέμου. 
Την ίδια στιγμή που σκοτώθηκε ο Σε­χριάρι, δέχτηκε επίθεση ο εκ θαύματος διασωθείς Φερεϊντούν Αμπάσι και πά­λι από μοτοσικλετιστή, ο οποίος, επωφε­λούμενος από την κίνηση και το μποτι­λιάρισμα στους.δρόμους της Τεχεράνης, προσέγγισε το αυτοκίνητο του υποψήφι­ου θύματος και κόλλησε τη μαγνητική βόμβα. Να σημειωθεί ότι ο Αμπάσι είναι ένας πολύ σημαντικός επιστήμονας, κα­θηγητής στο πανεπιστήμιο Sehit Behesti και στέλεχος του υπουργείου Αμύνης του Ιράν. Με βάση δημοσιεύματα, ο Αμπάσι είναι ένας από τους ελάχιστους ειδικούς τεχνολογίας ισοτόπων και λέ­ιζερ του Ιράν, ενώ το όνομά του συμπε­ριλαμβάνεται στην απόφαση 1747 του ΟΗΕ εναντίον του Ιράν. Στον κατάλογο είναι καταγεγραμμένος ως επιστήμονας του Ινστιτούτου Εφαρμογών Φυσικής του υπουργείου Αμύνης του Ιράν. Σή­μερα, όπως προαναφέρθηκε, είναι επι­κεφαλής του Οργανισμού Πυρηνικής Ενέργειας του Ιράν. 
Ο τρόπος με τον οποίο πραγματο­ποιήθηκαν όλες οι παραπάνω επιχειρή­σεις, που είχαν στόχο επιστημονικό δυ­ναμικό του Ιράν, το οποίο εργαζόταν σε κρίσιμες θέσεις που σχετίζονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα, δείχνει ότι πί­σω από αυτές κρύβονται μυστικές υπη­ρεσίες και μάλιστα κρατών με μεγάλη βαρύτητα και εμπειρία σε τέτοια δρά­ση. Οι Ιρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν ότι πίσω από τις ενέργειες αυτές κρύβο­νται οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ.
Για να συμπληρώσουμε την εικόνα και για να μπορέσουμε να εξαγάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα, να σημειώσου­με ότι, εκτός από τους παραπάνω επιστή­μονες, στις 18 Ιανουαρίου του 2007 έχα­σε τη ζωή του και ο 44χρονος πυρηνικός φυσικός Αρδεσίρ Χασανπούρ, έπειτα από υπερβολική έκθεση σε ραδιοακτινοβολία.
Την εκδοχή αυτή δεν συμμερίστηκε το Stratfor, που έγραψε τότε ότι ο Χασαν­πούρ έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης της ισραηλινής Μοσάντ και ότι υπάρ­χουν σημαντικά στοιχεία που το απο­δεικνύουν. Τότε μάλιστα, το αμερικανι­κό ίδρυμα, που διατηρεί δεσμούς με τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αλλά και με τον εβραϊκό παράγοντα, είχε γρά­ψει ότι στον κατάλογο των στόχων βρί­σκονται και άλλοι πυρηνικοί επιστήμο­νες του Ιράν. 
Προφανώς, αν πιστέψουμε το Stratfor, που το είχε γράψει από το 2007, απλά τώρα ήλθε η σειρά τους - και ανα­φερόμαστε στα θύματα που προανα­φέραμε. Ενώ συμβαίνουν αυτά σε επίπεδο υπόγειου πολέμου, οι εξελίξεις τρέχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για να εφαρμοστεί εμπάργκο στην προμήθεια ιρανικού πετρελαίου, με καταστροφικές συνέπειες για την Ελλάδα. 
Επίσης, βρίσκονται σε εξέλιξη δια­δικασίες αποψίλωσης της επιρροής του Ιράν στη Λωρίδα της Γάζας και τη Συ­ρία, που, αν ολοκληρωθούν, θα το απο­δυναμώσουν γεωπολιτικά και θα περιο­ρίσουν τις δυνατότητες του Ιράν σε επι­χειρησιακό επίπεδο να ασκεί πίεση και να απειλεί το Ισραήλ, μέσω της δράσης της Χεζμπολάχ του Λιβάνου. 
Όπως φαίνεται, ο κλοιός γύρω από το Ιράν στενεύει και το Ισραήλ, σε όχι και τόσο αγαστή συνεργασία με τις ΗΠΑ, εξετάζει ορισμένα σενάρια. 
Το 1980 είχε βρεθεί νεκρός στο δωμάτιό του, σε ξενοδοχείο των Παρισίων, ο Γιαχγιά ελ Μεσχέντ, πυρηνικός επι­στήμονας που εργαζόταν στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράκ. Έπειτα από δυο χρόνια, στις 7/6/1982, σμήνος αεροσκα­φών F-16 και F-15 της πολεμικής αερο­πορίας του Ισραήλ πραγματοποίησε επί­θεση και κατέστρεψε τον πυρηνικό αντι­δραστήρα του Οσιράκ, που βρισκόταν έξω από τη Βαγδάτη. 
Βρισκόμαστε άραγε σε μια από τις τελευταίες φάσεις του έργου που θα δούμε προσεχώς στις οθόνες των τηλεοράσεών μας; 

ΣΑΒΒΑΣ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗΣ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-13/1/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger