Αρχική » , » Κωμικοτραγικές συνθήκες και στο Πολεμικό Ναυτικό!

Κωμικοτραγικές συνθήκες και στο Πολεμικό Ναυτικό!

Η πυραυλάκατος «Μυκόνιος». Πέραν των τριών υποβρυχίων που κρατά «αιχμάλωτα» στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ο Ισκ. Σαφά, μέχρι να εισπράξει 108.000.000 ευρώ (βάσει του «νόμου Βενιζέλου»), ερωτήματα προκαλεί η αδράνεια για τον εκσυγχρονισμό φρεγατών και πυραυλακάτων με μικρότερο κόστος. 

Λόγω της οικονομικής κρίσης και της περίεργης λογι­κής απαξίωσης και μη χρή­σης του υφιστάμενου υλι­κού, τα πράγματα τείνουν να γίνουν τραγικά στο Πο­λεμικό Ναυτικό. Οι επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Λιβύης και της Σομαλίας ήταν επιτυ­χείς, αλλά απέδειξαν τα προβλήματα στις...
φρεγάτες, υπενθυμίζοντας την ανά­γκη αντικατάστασής τους. Σε βάθος χρόνου προβά­δισμα είχαν οι γαλλικές FREMM, ύστερα από από­φαση του ΚΥΣΕΑ, τον Ια­νουάριο του 2009, για την έναρξη σχετικών διαπραγ­ματεύσεων, οι οποίες πλέον έχουν διακοπεί. Ανταγωνι­στής τους είναι η αμερικα­νική Lockheed Martin που ενδιαφέρεται για το σύστη­μα μάχης Aegis που μπορεί να εγκατασταθεί σχεδόν σε οποιοδήποτε πλοίο και να συνδυαστεί με το ΝΑΤΟϊκό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στο οποίο θα εντα­χθεί και η Ελλάδα. 

Ερωτήματα 

Ανεξάρτητα του τι θα γί­νει στο μέλλον, τα μείζονα ερωτήματα για το Π.Ν. εί­ναι τρία: 
Πρώτον, γιατί δεν απο­φασίζεται ο εκσυγχρονι­σμός των υφιστάμενων φρεγατών ΜΕΚΟ με κό­στος 250.000.000 έως 400.000.000 ευρώ, που είναι αντιμετωπίσιμο ακόμα και σήμερα; 
Δεύτερον, τι θα απο­φασιστεί για τα Ναυπη­γεία Σκαραμαγκά, όπου ο Λιβανέζος ιδιοκτήτης τους Ισκ. Σάφα απαιτεί, χάρη στα κενά του «νόμου Βε­νιζέλου» του Σεπτεμβρίου 2010, την άμεση καταβολή 108.000.000 ευρώ, ώστε να παραδώσει (το νωρίτερο ύστερα από διετία-τριετία) τα τρία υποβρύχια που εί­ναι τώρα ημιτελή και να αρ­χίσει εργασίες για άλλα δύο που έχουν παραγγελθεί;
Τρίτον, τι θα αποφασι­στεί για συνολικά τέσσερις πυραυλακάτους; Μία από αυτές είναι έτοιμη σχεδόν κατά 90%, αλλά οι εργασί­ες στα Ναυπηγεία Ελευσί­νας έχουν διακοπεί από το καλοκαίρι του 2009. Άλλες δύο (σε μέσο στάδιο ναυπή­γησης) βρίσκονται, επίσης, στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, αναμένοντας τις αποφάσεις πτώχευσης του άρθρου 99. Η τέταρτη πυραυλάκατος δεν είναι άλλη από την πε­ρίφημη «Μυκόνιος», στην οποία ξέσπασε φωτιά τον Ιανουάριο του 2010, αλλά έκτοτε κανείς δεν αποφασί­ζει να την επισκευάσει, ίσως επειδή τα χρήματα είναι λί­γα, ενώ η μελλοντική ναυ­πήγηση μιας άλλης θα επι­τρέψει στα κυκλώματα να θησαυρίσουν. 

Επί Βενιζέλου η τελευταία «λίστα αγορών» 

ΟΙ ΞΕΝΕΣ εταιρίες όπλων προσπαθούν να διαπιστώσουν τι και πότε θα αγοράσει η Ελ­λάδα, αλλά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το ΓΕΕΘΑ δεν έχουν λάβει σχετικές απο­φάσεις. Η πιο πρόσφατη «λίστα αγορών σε εποχή κρίσης» είχε συνταχθεί τις τελευταί­ες ημέρες της θητείας του Ευ. Βενιζέλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας στα μέσα Ιου­νίου (πριν από τον ανασχηματι­σμό που τον έφερε στη θέ­ση του υπουργού Οικο­νομικών).
Η συγκεκριμένη λίστα (συνολικά 31 προγραμμάτων) προβλέπει, μεταξύ άλλων, δαπάνη 3 δισ. ευρώ για απόκτηση νέων μαχητικών και τη χρηματοδότηση των σχετικών υποδομών, ποσό 2,1 δισ. ευρώ για ναυπήγηση φρεγα­τών, κονδύλι 1,4 δισ. ευρώ για συντήρηση - υποστήριξη υφιστάμενων οπλικών συστη­μάτων της Πολεμικής Αεροπορίας και άλ­λα 166.000.000 ευρώ για την αγορά νέων βλημάτων. 
Εκτός από τα παραπάνω, μέσα στην ίδια λίστα έχει προβλεφθεί ποσό 180.000.000 ευρώ για αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας καθώς και 1,2 δισ. ευρώ για τεθωρακισμένα οχήματα του Στρατού και 850.000.000 ευ­ρώ για αντιαεροπορικά συστήματα μικρού βεληνεκούς. 

(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-16/1/2012)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger