Τα «best seller»


Η ζωή ενός συγγραφέα με ακριβά γούστα

Αν ήξερα πόσα λεφτά βγά­ζει ένας μικρομεσαίος συγγραφέας στην Ελλά­δα, θα είχα ασχοληθεί με το επάγγελμα του Νίκου. Τεράστια αγορά η ελληνική, εκατομμύρια οι ανα­γνώστες, πουλάνε σαν τρελά τα βιβλία. Φαντάζομαι ότι με ένα μέσης αποδο­χής και κυκλοφορίας βιβλίο αγοράζεις ή εξασφαλίζεις με leasing μια λαμπερή Πόρσε. Με ένα κάπως καλύτερο απο­κτάς...
ένα τζιπ ΒΜW 4X4. Έτσι δε και κάνεις ένα best seller, μπορείς να νοικιά­ζεις βίλα έναντι 6.000 ευρώ τον μήνα και να στέλνεις τα παιδιά σου σε πανάκριβο ξενό­γλωσσο κολέγιο.

Βεβαίως, όταν είπα όλα αυτά σε φίλο μου, επιτυχη­μένο συγγραφέα, έσκασε στα γέλια. Μου είπε ότι στην Ελλάδα οι συγγραφείς που εξασφαλίζουν τα προς το ζην από τις πωλήσεις μετρώνται στα δάχτυλα. Και αυτοί, πριν ξεσπάσει η κρίση. Δηλαδή, ένας συγγραφέας δεν μπορεί να κυκλοφο­ρεί με Πόρσε ή ΒΜW 4Χ4,να διαμένει σε πολυτελές κατάλυμα με πισίνα και να πληρώνει 6.000 ευρώ τον μήνα; ρώ­τησα για να βεβαιωθώ. «Ασφαλώς και μπορεί, αρκεί να είναι συγγραφέας του Χάρι Πότερ, να έχει την εμβέλεια της Αγκάθα Κρίστι, του Ουμπέρτο Έκο ή του Σιμενόν. Αλλά, μεταξύ μας, δεν γνωρίζω κανέναν μεγάλο συγγραφέα που να κάνει τέτοια ζωή. Σκυμμένους πάνω από χαρτιά και βιβλία τους ξέρω, να παλεύουν με τους ήρωες τους και να μελετούν. Είδες ποτέ κανέναν νομπελίστα να τρέχει με Πόρσε και να κάνει τρελή ζωή; Ο συγγραφέας, ακόμη και ο πιο επιτυχημένος, ποτέ δεν γίνεται επαγγελματίας, ποτέ δεν υποτάσσεται στους πειρασμούς της ύλης» είπε ο φίλος και μου έκοψε τα φτερά. Προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι ο Νίκος, που επισή­μως δηλώνει συγγραφέας, απολαμβά­νει όλα όσα προανέφερα, αλλά εκεί­νος ήταν απόλυτος. «Δεν μπορεί, πρέ­πει να κάνει παράλληλα και άλλη δου­λειά. Από βιβλία στην Ελλάδα τόσα λεφτά δεν βγαίνουνε. Ούτε ο Βασίλης Βασιλικός με το "Ζ" δεν θα μπορούσε να τα βγάλει. Ξέχασέ το». Άρα, σκέφτομαι ο Νίκος κάτι μας κρύβει. Κάτι δεν μας έχει εξηγήσει, κάτι πρέ­πει να μας πει.
Όταν οι Ρωμαίοι μιλού­σαν για τη γυναίκα του Καί­σαρα, δεν εξαιρούσαν χωρίς αμφιβο­λία τα λοιπά μέλη της οικογένειας. Ιδι­αίτερα σε μια εποχή όπου ο πληθυσμός της χώρας δοκιμάζεται, την ώρα που οι οικογένειες δεν μπορούν να εξα­σφαλίσουν ούτε το καθημερινό πιάτο, αποτελεί πρόκληση ένας συγγραφέας να θέτει σε κίνδυνο τη μακρά παρά­δοση της οικογένειάς του στη λιτή δι­αβίωση, μακριά από ακριβά εστιατό­ρια και ξενοδοχεία, μακριά από γλέ­ντια, ταξίδια και κάθε άλλου είδους καλοπέραση. Τι θα άλλαζε δηλαδή αν ο Νίκος, αντί να δηλώνει «συγγραφέ­ας», δήλωνε «επιχειρηματίας»; Τίποτε, ασφαλώς. Η πρόκληση θα ήταν το ίδιο ισχυρή και ο αντίκτυπος στον δοκιμα­ζόμενο λαό το ίδιο μεγάλος.

Η ΑΚΙΣ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger