Αρχική » , , » Η πρόταση για το μισθολόγιο «καίει» τους χαμηλόβαθμους

Η πρόταση για το μισθολόγιο «καίει» τους χαμηλόβαθμους


Φωτιές άναψε την προηγούμενη εβδομάδα η αποκάλυψη από την ειδησεογραφική ιστοσελίδα Onalert της πρότασης που προτίθεται να υποβάλει το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ) στην πολιτική ηγεσία για το μι­σθολόγιο αφού από αυτή προέ­κυπτε ότι εκείνοι που «χάνουν» περισσότερα -σε αντίθεση με την κοινή λογική- είναι οι...
χαμηλόβαθμοι αξιωματικοί. Χαρακτηριστικό εξάλλου ήταν το άρθρο του προέδρου του Συνδέσμου Υποστήριξης και Συ­νεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων (ΣΥΣΜΕΔ),του απόστρατου αντισυνταγματάρχη (ΣΔΓ) Ανέστη Τσουκαράκη, στο οποίο αναφέρονταν τα εξής: «Ενώ με μια ματιά διαφαίνεται, όπως τουλάχιστον ερμηνεύτηκε από τη δημοσιογραφική πένα, ότι οι υψηλόβαθμοι θα δουν τα εισοδήματά τους να περικόπτο­νται κατά 30%, στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.Τουναντίον οι άμεσα θιγόμενοι είναι οι χαμηλόβαθμοι (ιδίως οι ΕΠ.ΟΠ. και οι ΕΜΘ) και οι αξιωματικοί μέχρι και το βαθμό του αντισυνταγματάρχη, οι οποίοι ή­δη με το νέο νόμο περί ιεραρ­χίας (Ν.3883/2010) καθηλώ­νονται στα 35 χρόνια πραγματι­κής παραμονής τους στο στράτευμα και εξέλιξη μέχρι και το βαθμό του συνταγματάρχη. Δεν χρειάζεται, δε, να αναφέ­ρουμε ότι αυτοί που ουσιαστικά "παράγουν" στις Ένοπλες Δυ­νάμεις είναι οι χαμηλόβαθμοι, οι υπαξιωματικοί- απόφοιτοι παραγωγικών σχολών (ΑΣΣΥ), οι Επαγγελματίες Οπλίτες (ΕΠ.ΟΠ.) και οι Εθελοντές Μα­κράς θητείας (ΕΜΘ), οι οποίοι μαζί με τους στρατεύσιμους καταβάλλουν κάθε δυνατή ανθρώ­πινη προσπάθεια να δουλέψει και να σταθεί όρθιος ένας ολόκληρος μηχανισμός, οι Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτούς, λοιπόν, τους ανθρώπους, αντί πράγματι να ωφελη­θούν και δίκαια να ανταμειφθούν για το παραγόμενο έργο τους, με την προτεινόμενη λύ­ση του μισθολογίου καθηλώνονται και τιμωρούνται».
Κάτι το οποίο ίσως να είχαν υπ' όψιν τους και οι εισηγητές του Επιτελείου που σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Onalert, που παραθέτει ολό­κληρη την πρόταση του ΓΕΣ για το νέο μισθολόγιο, ξεκινούν την πολυσέλιδη πρόταση τους με μία αναγκαίο επισήμανση:
«Οι αποδοχές των στρατιωτι­κών υπέστησαν τις σχετικές μειώσεις... χωρίς καμία απολύ­τως εξαίρεση, παρ΄όλη την ιδι­αιτερότητα του επαγγέλματος και τις ειδικές συνθήκες στις ο­ποίες εργάζονται...
Ανεστάλη­σαν οι μισθολογικές προαγω­γές και επίδομα χρόνου υπηρεσίας (ΕΧΥ) με αποτέλεσμα μία επιπλέον μεγάλη μείωση των α­ποδοχών των στρατιωτικών, μη αντίστοιχη με αυτή των άλλων δημόσιων υπαλλήλων, καθό­σον το ΕΧΥ και οι μισθολογικές προαγωγές αποτελούν κατ' ου­σία την καρδιά του ειδικού μισθολογίου των Στρατιωτικών...
Ουσιαστικά με την αναστολή των Μισθολογικών Προαγωγών και του ΕΧΥ παύει να υφίσταται ειδικό μισθολόγιο, καθόσον στα άλλα ειδικά μισθολόγια (δι­καστών, καθηγητών κ.τ.λ.) οι μισθολογικές προαγωγές δεν έχουν την ανάλογη βαρύτητα που έχουν στο μισθολόγιο των στρατιωτικών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ΕΠ.ΟΠ. που προσελήφθησαν το 2010 θα λάβουν αποδοχές επιλοχία, όχι σε τρία χρόνια υπηρεσίας, αλλά σε οκτώ χρόνια... » .
«Επιπρόσθετα», αναφέρει το ΓΕΣ, «με την αναστολή των Μι­σθολογικών Προαγωγών έχου­με ως αποτέλεσμα τη συνταξιο­δότηση των στρατιωτικών τουλάχιστον με δύο μισθολογικούς βαθμούς χαμηλότερους, με α­ποτέλεσμα να λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη, αλλά και εφάπαξ βοήθημα με δύο έ­ως πέντε μισθολογικούς βαθ­μούς χαμηλότερο, ενώ στελέχη με τους ίδιους βαθμούς και με λιγότερα χρόνια υπηρεσίας, τα οποία αποστρατεύτηκαν αυτεπάγγελτα ή με αίτησή τους πριν από την 1η.7.2011,να λαμβά­νουν μεγαλύτερη σύνταξη επι­κουρικά και εφάπαξ...».
Σύμφωνα λοιπόν με την πρόταση του ΓΕΣ η κατάσταση αυτή μπορεί να ξεπεραστεί με δύο τρόπους:
Με το ξεπάγωμα των Μισθολογικών Προαγωγών και του ΕΧΥ, αναδρομικά από 1-7- 2011 και τη διατήρηση του υ­πάρχοντος ειδικού μισθολογίου.
Με την εφαρμογή ενός νέου ειδικού μισθολογίου, το οποίο θα περιέχει τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου μισθολογίου. Συγκεκριμένα προτείνει:
Σύνδεση του βασικού μισθού και των ειδικών επιδομάτων με το διοικητικό βαθμό.
Απλοποίηση του μισθολογίου με την ύπαρξη λιγότερων ειδι­κών επιδομάτων. 
Σύνδεση της εργασίας με την παραγωγικότητα.
Δημιουργία κινήτρων παραμο­νής των στελεχών στις Ε.Δ.
Διατήρηση των νέων συντάξε­ων στα επίπεδα των αντίστοι­χων προηγούμενων ώστε να μην υπάρχουν αδικίες.
Μικρή μείωση έως 30 ευρώ στις αποδοχές των ΕΠ.ΟΠ. που έχουν υπηρεσία κάτω των 5 ε­τών.
Μη θεσμοθέτηση των πάγιων Ημερών Εκτός Έδρας (Η.Ε.Ε) που ουσιαστικά αποτελούν α­ποδοχές λόγω δημοσιονομικής αδυναμίας.
Μη θεσμοθέτηση αποζημίω­σης για 24ωρες υπηρεσίες λό­γω δημοσιονομικής αδυναμίας. Το ΓΕΣ προτείνει τέλος η ψήφι­ση του ενιαίου ειδικού μισθο­λογίου να είναι ενιαία για στρατιωτικούς και στελέχη των σωμάτων ασφαλείας, ώστε να υ­πάρχει «μεγαλύτερη δυσκολία σε μελλοντικές αλλαγές», ενώ επισημαίνει ότι σήμερα τα Σώματα Ασφαλείας έχουν ουσια­στικά καλύτερο μισθολόγιο από αυτό των στρατιωτικών.

Γ.ΔΕΜΕΣΤΙΧΑΣ
ΑΝΤΙΝΑΥΑΡΧΟΣ Ε.Α ΕΠΙΤΙΜΟΣ ΑΡΧΗΓΟΣ ΣΤΟΛΟΥ
(ΕΝΣΤΟΛΟΣ/ΕΦ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ+13-23/12/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger