Αρχική » » Διαψεύδεται η πρόσθετη πενταετία

Διαψεύδεται η πρόσθετη πενταετία

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΓΕΕΘΑ ΚΑΘΗΣΥΧΑΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΤΡΑΤ1ΩΤ1ΚΟΥΣ 

Καθησυχαστικό εμφανίζεται το υπουργείο Άμυνας σχετικά με το ενδεχόμενο αύξη­σης των ετών υπηρεσίας των στρατιωτικών. Εδώ και καιρό υπήρχαν φήμες για αλλαγή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος, με επιμήκυνση των πραγματικών ετών στα 40 από τα 35 χρόνια. Φήμες, οι οποίες ενι­σχύθηκαν από τη διαρροή απόρ­ρητου εγγράφου του... ΓΕΕΘΑ, χθες. Σύμφωνα με το υπουργείο, είναι ένα αρχικό σχέδιο που εστάλη για αξιολόγηση στα γενικά επιτελεία, αποκλειστικά και μόνο, όπως επι­σημαίνεται, για τον τρόπο εξέλιξης και σταδιοδρομίας των στελεχών και τον τρόπο κρίσεων. 

Συγκεκριμένα, πηγές από το υπουργείο αναφέρουν: «Η άμεση εφαρμογή του νόμου 3883 για όλους τους αξιωματικούς αφορά μόνο τον τρόπο προαγωγών και κρίσεων κα όχι συνταξιοδοτικά θέματα τα οποία ρυθμίστηκαν με τον πρόσφατο νόμο 3865/2010. 

Συγκεκριμένα, δεν θίγει όσους έχουν κατοχυρώσει ή θα κατοχυ­ρώσουν συνταξιοδοτικά δικαιώματα σύμφωνα με τις διατάξεις του ως άνω νόμου. 

Με τις τροποποιήσεις που επέρ­χονται ειδικότερα στους βαθμούς του συνταγματάρχη και ανωτάτων παρέχεται η δυνατότητα στην ηγε­σία των Ε.Δ να επιλέγει με εξειδι­κευμένα κατά θέση κριτήρια τους καταλληλότερους για θέσεις ευ­θύνης-ανώτατους. Η υπηρεσία δεν αποστρατεύει υποχρεωτικά τα προαναφερόμενα στελέχη που δεν επιλέγονται για προαγωγή (όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα), αντιθέ­τως, εφόσον το επιθυμούν, δύνα­νται ή να αποστρατευτούν ή να συ­νεχίσουν να προσφέρουν τις υπη­ρεσίες τους σε θέσεις των Ε.Δ. αξιοποιούμενοι αντιστοίχως βάσει των προσόντων τους. 

Οι βαθμοί από ανθυπολοχαγό μέχρι και αντισυνταγματάρχη δεν επηρεάζονται, αντιθέτως προάγο­νται όπως προβλέπει ο νόμος 3883/10». 

Ωστόσο, το έγγραφο του ΓΕΕ­ΘΑ ανέφερε σαφώς ότι: 

  - Δικαίωμα συνταξιοδότησης θε­μελιώνεται στα 40 και όχι στα 35, όπως ισχύει σήμερα, πραγματικά χρόνια υπηρεσίας, μαζί με τα πλα­σματικά έτη. 

  - Δεν θα γίνονται πρόωρες απο­στρατείες. «Η υπηρεσία δεν θα αποστρατεύει τους στρατιωτικούς με δυσμενή κρίση, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, λόγω σοβαρής έλ­λειψης των προσόντων τους». 

  - Καταργούνται οι μειωμένοι χρόνοι προαγωγής των αποφοίτων ΑΣΣΥ, σε σχέση με των αποφοίτων ΑΣΕΙ. Επί της ουσίας καταργείται η δυνατότητα προαγωγής τους στον προβλεπόμενο καταληκτικό τους βαθμό. Με την καθυστέρηση των χρόνων προαγωγής κα το πά­γωμα των μισθολογικών προαγω­γών και του χρονοεπιδόματος, οι στρατιωτικοί αναμένεται να δε­χθούν νέες μειώσεις, κυρίως στους μικρότερους βαθμούς. 

Συγκεκριμένα ένας Εθελοντής Μακρός Διάρκειας (ΕΜΔ), ως αν­θυπασπιστής, με 25 χρόνια υπη­ρεσία, σήμερα λαμβάνει μισθό αντι­συνταγματάρχη. Εάν καταργηθούν οι μισθολογι­κές προαγωγές, τότε μειώνεται ο μισθός του κατά 5 κλιμάκια, που σημαίνει πως ο μισθός του «παγώ­νει» για μία δεκαετία. 

Ερωτηθείς για την πιθανή αύξη­ση του απαιτούμενου χρόνου για τη σύνταξη, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Γ. Ραγκούσης, δήλωσε ότι «κάτι τέτοιο δεν ισχύ­ει, ούτε πρόκειται να ισχύσει, δεν πρόκειται να μεταβληθεί». Συγκε­κριμένα, για το έγγραφο πρόσθε­σε: «Κατά τη γνώμη μου είναι ένα σκεπτικό το οποίο, όπως με ενη­μέρωσαν, απέχει μακράν από το ενδεχόμενο να υπάρξει αυτή η πρόσθετη πενταετία. Στην πολιτική ηγεσία δεν έχει περιέλθει και για την πολιτική ηγεσία τέτοιο θέ­μα δεν υπάρχει». 

Φάνης Καραμπατσάκης 
(ΕΦ. ΒΡΑΔΥΝΗ-15/12/2011) 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger