Αρχική » , » Μετά τα δύο χρόνια καμιά αξίωση από το κράτος

Μετά τα δύο χρόνια καμιά αξίωση από το κράτος

Η απόφαση του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου για τις οικονομικές διεκδικήσεις των υπαλλήλων 

Στα δύο χρόνια παρα­γράφονται οι οικονο­μικές αξιώσεις των υπαλλήλων του Δη­μοσίου με σχέση δημοσίου ή ιδι­ωτικού δικαίου! Αυτό έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε κε­κλεισμένων των θυρών διάσκεψή του το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο. 
Με αυτή την απόφαση το Ελ­ληνικό Δημόσιο αναμένεται να...
γλιτώσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ, το οποίο διαφορετικά θα κα­λούνταν να καταβάλει σε εργα­ζομένους που είχαν πετύχει την καταβολή διαφορών αποδοχών και άλλων μισθολογικών απαι­τήσεων, σε βάθος πενταετίας. 

Για παράδειγμα, με πρόχει­ρους υπολογισμούς το δημοσιο­νομικό κόστος μόνο για την κα­ταβολή του επιδόματος των 176 ευρώ, το οποίο διεκδικήθηκε με δικαστικές προσφυγές, δεν απο­κλειόταν να φτάνει με τα αναδρο­μικά 5 ετών τα 4 με 5 δισ. ευρώ. Και ενώ το κράτος κατάφερε να μην καταβάλει αυτά τα χρή­ματα, την ίδια στιγμή παραμέ­νει το καταφανώς άδικο προνόμιο του Δημοσίου, σύμφωνα με το οποίο μπορεί να διεκδικήσει τις οικονομικές του αξιώσεις σε βάρος των εργαζόμενων σε αυτό, σε βάθος πενταετίας. 

Επί των διαδικαστικών, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο επι­λήφθηκε του ζητήματος κατό­πιν αντίθετων αποφάσεων που υπήρξαν μεταξύ του Συμβουλί­ου της Επικρατείας και του Αρεί­ου Πάγου. Ειδικότερα, το ΑΕΔ κλήθη­κε να αποφασίσει αν θα είναι δι­ετής ή πενταετής η παραγραφή των οικονομικών αξιώσεων των με σχέση δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου υπαλλήλων του Δημο­σίου από καθυστερούμενες απο­δοχές, διαφορές αποδοχών, επι­δομάτων, οικονομικών παροχών, αποζημιώσεων και από διαφο­ρές λόγω αδικαιολόγητου πλου­τισμού. 

Και αυτό διότι το ΣτΕ έκρι­νε ότι η παραγραφή των εν λό­γω αξιώσεων για τους υπαλλή­λους του δημόσιου τομέα πρέπει να είναι πενταετής, σε αντίθεση με τον Άρειο Πάγο, που από το 1983 θεωρεί ότι είναι συνταγμα­τική η διάταξη που καθορίζει την παραγραφή στα δύο χρόνια. Κατά την επίμαχη διάσκεψη, οι απόψεις των 13 δικαστών τριχοτομηθήκαν, ωστόσο, σύμφωνα με τις συγκλίνουσες απόψεις, κα­τέληξαν με ισχυρή πλειοψηφία (10 υπέρ έναντι 3 κατά) ότι η πα­ραγραφή των οικονομικών αξιώ­σεως των υπαλλήλων του Δημο­σίου με σχέση δημοσίου ή ιδιω­τικού δικαίου είναι διετής. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπήρ­ξαν τέσσερα μέλη του Ανώτατου Ειδικού Δικαστηρίου τα οποία έκριναν ότι και οι αξιώσεις του Δημοσίου έναντι των εργαζομέ­νων σε αυτό (Δημόσιο) πρέπει να υπόκεινται σε διετή παραγραφή και όχι σε πενταετή, όπως ισχύ­ει σήμερα. 

Η απόφαση του ΑΕΔ θα δη­μοσιευτεί τους πρώτους μήνες του 2012.


ΒΑΣΩ ΠΑΛΑΙΟΥ
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-10/12/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger