Αρχική » » Πώς θα βάλουν χέρι τώρα και στις καταθέσεις

Πώς θα βάλουν χέρι τώρα και στις καταθέσεις

Φωτογραφία από ταμείο Εφορίας. Ένθετη φωτό: Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος

Η φορολόγηση των τόκων μπορεί να φτάνει από 15% έως και 45% (για όσους έχουν υψηλά εισοδήματα). 

Μετά τους μισθούς, τις συντά­ξεις, τα ακίνητα και οτιδήποτε κινείται, η κυβέρνηση ετοιμά­ζεται τώρα να βάλει χέρι και στις καταθέσεις που αποτελούν το τελευταίο αποκούμπι των χειμαζόμενων από την οικο­νομική κρίση φορολογουμένων. Στο υπουρ­γείο Οικονομικών επεξεργάζονται... σενάρια που προβλέπουν την αύξηση της φορολόγη­σης των καταθέσεων, είτε με αύξηση του σχε­τικού συντελεστή αυτοτελούς φορολόγησης είτε με προσθήκη του εισοδήματος από τό­κους στη φορολογική κλίμακα. 

Η αύξηση της φορολόγησης του εισοδή­ματος από «κεφάλαιο» (ακίνητα, καταθέσεις, κινητές επενδύσεις κλπ.) αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της εισπρακτικής πολιτι­κής για τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα, στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο, που συνοδεύει την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το υπουργείο Οικονομικών αναφέ­ρει ως πηγή πρόσθετων εσόδων για τη διετία 2013-2014την εξίσωση της φορολόγησης του εισοδήματος από «κεφάλαιο». 

Πάνω οι συντελεστές 

Πληροφορίες από το υπουργείο αναφέρουν ότι εξετάζονται δύο σενάρια αναφορικά με τη φορολόγηση των καταθέσεων. 
Το πρώτο σενάριο προβλέπει την αύξηση του υφιστά­μενου συντελεστή φορολόγησης των τόκων από τις καταθέσεις. 0 συντελεστής σήμερα είναι 10% και εξετάζεται η αύξησή του στο 15%. Μάλιστα, η αύξηση αυτή εξετάζεται να συνοδευτεί και από θέσπιση αυτοτελούς φορολόγησης με τον ίδιο συντελεστή και στα εισοδήματα από την άλλη μεγάλη μορφή «κε­φαλαίου», τα ακίνητα. 

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη φο­ρολόγηση των τόκων από τις καταθέσεις με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος. Εφόσον επιλεγεί τελικά αυτός ο τρόπος φο­ρολόγησης, οι τόκοι των καταθέσεων θα φο­ρολογούνται με συντελεστή που θα φτάνει ακόμη και το 45% (για όσους έχουν εισόδη­μα ύψους άνω των 100.000 ευρώ). 

Εφόσον επιλεγεί αυτή η λύση, όπως είναι και το πιθανότερο, τότε θα συνεχίσει να γίνε­ται η παρακράτηση του φόρου των τόκων από τις τράπεζες και στη συνέχεια ο φορολογούμε­νος θα λαμβάνει μια βεβαίωση από την τράπε­ζα την οποία θα υποβάλει στην Εφορία μαζί με τη φορολογική του δήλωση. Επίσης, θα δηλώ­νει κανονικά το ποσό των τόκων που εισπράτ­τει και αυτό θα προστίθεται στο συνολικό του εισόδημα. Εφόσον έχει εισόδημα χαμηλότε­ρο των 5.000 ευρώ ετησίως (όσο είναι δηλα­δή το αφορολόγητο όριο), ο φόρος των τόκων που του έχει παρακρατηθεί θα επιστρέφεται. 

Αν έχει εισόδημα έως 12.000 ευρώ, τό­τε δεν θα έχει καμία διαφορά, αφού ο συντε­λεστής φορολόγησης στο τμήμα του εισοδή­ματος από τα 5.000 έως τα 12.000 ευρώ εί­ναι 10%. Αν έχει υψηλότερο εισόδημα, τότε θα πληρώνει επιπλέον φόρο για τους τόκους των καταθέσεων του. 


ΣΠΥΡΟΣ ΔΗΜΗΤΡΕΛΗΣ 
(ΕΦ.ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-15/12/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger