Αρχική » , , » «Μαχαίρι» και το 2012 στα μερίσματα των αποστράτων

«Μαχαίρι» και το 2012 στα μερίσματα των αποστράτων

ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΕΡΝΕΙ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΙΚΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ
Στο στόχαστρο θα βρεθούν και τα εφάπαξ που δίδονται σε όσους στρατιωτικούς εγκαταλείπουν την ενεργό δράση

Η οικονομική κατάρρευση των τριών Μετοχικών Ταμείων των Ενόπλων Δυνάμεων θέτει εν αμφιβόλω ακόμη και την καταβολή των μερισμάτων στους δικαιούχους για το 2012. Ο κίνδυνος αυτός είναι ορατός για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ενώ η περαιτέρω μείωση του μερίσματος κατά 6% και 10% στα Ταμεία του Ναυτικού και της Αεροπορίας αντίστοιχα είναι σχεδόν δεδομένη.

Γίνεται, δε, προσπάθεια να... εξαιρεθούν τα μερίσματα των Ταμείων από την παρακράτηση της ειδικής εισφοράς συνταξιούχων επικουρικής ασφάλισης, κάτι που αν δεν ευοδωθεί θα σημάνει την επιπλέον μείωση των μερισμάτων των αποστράτων, τη στιγμή που έχουν υποστεί μεγάλες μειώσεις και στις κύριες συντάξεις τους. Τραγική είναι η κατάσταση για το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, σε σημείο να φημολογείται πως το ίδρυμα ίσως βρεθεί σε αδυναμία να καταβάλει μέρισμα στους περίπου 60.000 δικαιούχους του το 2012. Μετά την περικοπή κατά 20% του μερίσματος από αρχές του 2011 η κατάσταση δεν βελτιώθηκε καθόλου.

Στο τέλος τριμήνου

Το αντίθετο μάλιστα συνέβη. Το υπουργείο Οικονομικών έχει διαμηνύσει ότι δεν μπορεί να δώσει χρήματα για την καταβολή των μερισμάτων, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο του ΜΤΣ, σε μια ενέργεια, όπως φαίνεται, μετάθεσης του προβλήματος, εξέδωσε ανακοίνωση βάσει της οποίας το μέρισμα θα χορηγείται στο τέλος του τριμήνου, αντί στις αρχές που συνέβαινε μέχρι σήμερα.

Προχώρησε μάλιστα και σε καθορισμό ημερομηνιών που υποτίθεται ότι θα πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων. Στις 5 Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου και 21 Δεκεμβρίου. Κι αυτό με αστείο μοιάζει δεδομένης της κατάστασης και του ότι τα μερίσματα του 2011 δίδονταν με μεγάλη καθυστέρηση ελλείψει ρευστότητας. Οι ημερομηνίες αυτές χαρακτηρίζονται απλά ενδεικτικές, αφού ταμειακά διαθέσιμα δεν υπάρχουν και το μέρισμα που χορηγεί το ΜΤΣ εξαρτάται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, στον οποίο συνεχώς εντοπίζονται «μαύρες τρύπες». Η εκποίηση μέρος της περιουσίας του Ταμείου δεν ενδείκνυται λόγω της κατάρρευσης της αγοράς των ακινήτων, τα έσοδα μειώνονται συνεχώς και αν δεν τιναχθεί στον αέρα το ΜΤΣ η τουλάχιστον περαιτέρω μείωση του μερίσματος σε διψήφιο ποσοστό μοιάζει αναπόφευκτη.

Ανάλογη μείωση θα υπάρξει και για το ΕΚΟΕΜΣ. ενώ στο στόχαστρο θα βρεθούν και τα εφάπαξ που δίδονται σε όσους στρατιωτικούς αποστρατεύονται. Στα χνάρια του ΜΤΣ κινούνται και τα άλλα Μετοχικά Ταμεία, του Ναυτικού και της Αεροπορίας, με τα προβλήματα να αυξάνονται και να απειλούν ευθέως τη βιωσιμότητα τους.

Η οικονομική τους κατάσταση επιδεινώθηκε σφόδρα, παρά τις μειώσεις 8% και 6% αντίστοιχα που αποφασίστηκαν και ισχύουν από αρχές του 2011 για το μέρισμα και τα βοηθήματα ΕΚΟΕΜΝ και ΕΚΟΕΜΑ. Ενδεικτική είναι ζημιά της τάξεως των 10-13 εκατομμυρίων ευρώ με την οποία θα κλείσει το τρέχον έτος για το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού. Στο υποτιθέμενα καλύτερο Ταμείο, οι ζημιές θα είναι σε βάρος των απο-θεματικών, με αποτέλεσμα να μειώνεται η βιωσιμότητά του στα πέντε χρόνια. Το ΜΤΝ έχει ήδη αποφασίσει για το 2012 μια νέα μείωση της τάξεως του 6% στο μέρισμα και 4% στο ΕΚΟΕΜΝ.

Στην Αεροπορία

Προς την ίδια κατεύθυνση οδεύει και το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας, το οποίο έχει κάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, εισήγηση στον υπουργό Εθνικής Άμυνας για αποδοχή μείωσης στο μέρισμα κατά 10% και περαιτέρω περιορισμό του ΕΚΟΕΜΑ. Η κατάρρευση και των τριών Ταμείων οφείλεται αφενός στην εγκληματική διαχείριση των περασμένων χρόνων και αφετέρου στο γεγονός ότι έχουν περιοριστεί δραματικά τα έσοδα από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας και το ποσοστό του 4% επί των εξοπλιστικών προμηθειών που κατέληγε στα Ταμεία (αγορές οπλικών συστημάτων δεν γίνονται), από τις απώλειες τις οποίες καταγράφουν λόγω κατοχής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου και χορήγησης δανείων σε μερισματούχους, αλλά και από τη μεγάλη αύξηση των στελεχών που συνταξιοδοτούνται. Αντί αναλογίας ένας μέτοχος προς τρεις μερισματούχους που είναι αποδεκτή για τη βιωσιμότητα των Ταμείων, αυτή έχει υποχωρήσει κάτω από το 1 προς 2 και βαίνει στο 1 προς 1,5.

Με τα στοιχεία αυτά το μέλλον (ποιο μέλλον;) των Μετοχικών Ταμείων περιγράφεται δυσοίωνο και εκφράζονται φόβοι ότι τελικώς θα επιβεβαιωθούν τα σενάρια που θέλουν να χορηγείται μέρισμα σημαντικά μειωμένο ως «βοήθημα πείνας». Κι αυτό τη στιγμή που οι συντάξεις των στρατιωτικών έχουν περικοπεί σε μεγάλο βαθμό, ενώ για 30-35 χρόνια και όσο ήταν σε υπηρεσία τους παρακρατείτο το 3% των αποδοχών τους υπέρ των Μετοχικών Ταμείων.

Ο φόβος αυτός έχει κυριεύσει και τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, οι οποίοι εισφέρουν με το 4% των αποδοχών τους και δεν ξέρουν αν θα λάβουν ποτέ μέρισμα.

Συσσίτια και για το πολιτικό προσωπικό

ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΤΑΙ και στο πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας το μέτρο που παρέχει τη δυνατότητα σίτισης εντός της μονάδας και το οποίο ισχύει ήδη για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά από σχετική συζήτηση που είχαν ο κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχάλης Κωσταράκος.

Στο μεταξύ, φαίνεται να καθορίστηκε στα 2,16 ευρώ το ποσό που θα καταβάλλουν όσα στελέχη λαμβάνουν το μεσημεριανό τους φαγητό εντός της στρατιωτικής μονάδας. Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την τεράστια συμμετοχή των υπαξιωματικών και επαγγελματιών οπλιτών, καθώς επίσης και πολλών χαμηλόβαθμων αξιωματικών στα συσσίτια των μονάδων, και υπό τον κίνδυνο να εκτιναχθούν στα ύψη, σε βάρος του προϋπολογισμού, οι δαπάνες για την τροφοδοσία των σχηματισμών.

Σημειώνεται πως μόνο στο Στρατό Ξηράς από 38.000 μόνιμα στελέχη 12.000 ζήτησαν να τρώνε το μεσημέρι στη μονάδα τους, ενώ ο αριθμός αυτός αυξάνεται διαρκώς αποδεικνύοντας τα μεγάλα προβλήματα και τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

(Ε.Τ. 12/12/2011 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger