Αρχική » , » Τελεσίγραφο με απειλές για νέα μέτρα 2 δις ευρώ έως και τις 16 Ιανουαρίου!

Τελεσίγραφο με απειλές για νέα μέτρα 2 δις ευρώ έως και τις 16 Ιανουαρίου!

Ο Πολ Τόμσεν από το ΔΝΤ (δεξιά), ο Κλάουζ Μαζούχ από τη ΕΚΤ (στο κέντρο) και ο εκπρόσωπος της Ε.Ε Ματίας Μόρς (αριστερά) σε  στιγμιότυπο από την τελευταία επίσκεψη τους στην Αθήνα.

• Η τρόικα ζητά εδώ και τώρα διπλασιασμό του τέλους επιτηδεύματος, κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά και του υπολοίπου των δώρων, περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, εφεδρεία στις Ε.Δ και νέες μειώσεις στις επικουρικές. 

Έκτακτο» πακέτο μέ­τρων 2 δισ. ευρώ ζητά η τρόικα από την ελ­ληνική κυβέρνηση (εν όψει της μεγάλης δόσης των 89 δισ. ευρώ) για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις για το... νέο δά­νειο των 130 δισ. ευρώ. 
Τα νέα μέτρα θα πρέπει να έχουν επιβληθεί μέχρι τη 16η Ιανουαρίου του 2012, διαφο­ρετικά απειλούν να μην ξανάρ­θουν στην Αθήνα. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο νέο αυτό πακέτο μέτρων το υπουργείο Οικονομικών θα περιλαμβάνει: 
Τον διπλασιασμό του τέλους επιτηδεύματος για 800.000 αυτοαπασχολουμένους από τα 500 ευρώ στα 1.000 ευρώ. 
Την κατάργηση του μειωμέ­νου ΦΠΑ κατά 30% σε Κυκλά­δες Δωδεκάνησα και Βόρειες Σποράδες.
( Μόνο από την αύξηση στο τέλος επιτηδευματία, που ισο­δυναμεί με νέο πλήγμα στα ει­σοδήματα του κάθε ελεύθερου επαγγελματία και επιτηδευμα­τία, αναμένονται εισπράξεις 700.000.000 - 750.000.000 ευρώ.) 
Η τρόικα ζητά επίσης νέο βα­ρύτερο σύστημα φορολόγησης για τους δικηγόρους, μεγάλες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, κατάργηση επιδο­μάτων στο Δημόσιο (σ.σ.: υπό­λοιπα Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας, θέσεων ευθύνης, οικο­γενειακό, κίνητρο απόδοσης) και μειώσεις έως 30% σε όλα τα ειδικά μισθολόγια. 

Ειδικά καθεστώτα 

Πρόκειται για τα ειδικά καθε­στώτα πληρωμής των στρατιω­τικών, των αστυνομικών, των ιατρών του ΕΣΥ, των δικαστι­κών, των καθηγητού ΑΕΙ - ΤΕΙ, των υπαλλήλων του Διπλωμα­τικού Σώματος, της Υπηρεσί­ας Πολιτικής Αεροπορίας, της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφο­ριών και μια σειρά άλλων εργα­ζομένων στο Δημόσιο. 
Στο οικονομικό επιτελείο ετοιμάζουν την πλήρη ένταξη των ειδικών αυτών καθεστώτων στον κορμό του ενιαίου μι­σθολογίου που τέθηκε από την 1η Νοεμβρίου 2011 σε εφαρμογή. Στο συγκεκριμένο μέτρο εμπίπτουν περίπου 300.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι το 2012 θα δουν τις αποδοχές τους να προσγειώνονται στα επίπεδα με τα οποία αμείβονται σήμε­ρα και οι υπόλοιποι συνάδελ­φοι τους στο Δημόσιο. Αυ­τό σημαίνει ότι εκτός από τις αποδοχές τους θα κοπούν και τα ειδικά επιδόματα που δίδο­νται με αυτά τα μισθολόγια. 
Το «καρέ» των νέων μέτρων η τρόικα επιθυμεί να συμπλη­ρωθεί με επέκταση του μέ­τρου της εφεδρείας σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς. Ως γνωστόν, για τους ένστολους η τρόικα ζήτησε μέχρι και απολύσεις, θεωρώντας εξωφρε­νικά μεγάλο τον αριθμό των 100.000 στρατιωτικών και 55.000 αστυνομικών που υπη­ρετούν σήμερα στο Δημόσιο.
Η συγκεκριμένη πρόταση των δανειστών συνάντησε την έντονη αντίδραση της ελληνι­κής πλευράς, που παρουσία­σε συγκεκριμένα επιχειρήμα­τα αναφορικά με τις Ένοπλες Δυνάμεις. 
Οι ξένοι συνεχίζουν, πάντως, να πιέζουν για τη μείωση του μισθολογικού κόστους στο Δη­μόσιο, για να πάρει «ανάσες» ο κρατικός Προϋπολογισμός. 
Άλλωστε, μεγάλο μέρος αυ­τής της μισθοδοσίας εξακο­λουθεί να καλύπτει το υπουρ­γείο Οικονομικών με εκδό­σεις εντόκων γραμματίων στην εσωτερική αγορά, που απορ­ροφούσαν κυρίως οι τράπεζες. Εφόσον η εφεδρεία ή οι απο­λύσεις στο Δημόσιο προχω­ρήσουν, τότε θα περιοριστούν και οι εκδόσεις των συγκεκρι­μένων τίτλων. Για το 2012, πά­ντως, έχουν προγραμματιστεί να εκδοθούν έντοκα γραμμά­τια αξίας 17 δισ. ευρώ. 
Η λήψη του έκτακτου «πα­κέτου» των μέτρων αναφέρε­ται στο τελεσίγραφο που απέ­στειλε στον Λουκά Παπαδήμο η τρόικα, η οποία θέτει τον όρο αυτό ως προϋπόθεση για την επικύρωση της συμφωνίας για το νέο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.
Η όλη εξέλιξη συνιστά μία νέα διαταραχή στις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών, που εγείρει σοβαρά εμπόδια στις διαπραγματεύσεις. Για τον Ευάγγελο Βενιζέλο θα είναι η δεύτερη φορά που θα συμβαί­νει κάτι αντίστοιχο. Έχει προ­ηγηθεί ήδη ένα «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις το φθινόπω­ρο του 2011, το οποίο κατέληξε στην εσπευσμένη αναχώρηση της τρόικας. 
Οι ξένοι καταλογίζουν μεγά­λες ευθύνες στην ελληνική κυ­βέρνηση και θεωρούν ότι έχει αποτύχει στις περισσότερες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. 
Όπως στα κλειστά επαγγέλ­ματα, στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας, στην αγορά εργασί­ας, στις ιδιωτικοποιήσεις, στη μεταρρύθμιση στον τομέα της Υγείας, στη δημόσια διοίκηση, στη συρρίκνωση των δημοσίων φορέων και των οργανισμών και στην εργασιακή εφεδρεία. 
Το τελεσίγραφο για νέα μέ­τρα έχει θορυβήσει την κυ­βέρνηση, καθώς αποστέλλε­ται σε μια στιγμή που τα κρα­τικά ταμεία έχουν στεγνώσει και τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου έχουν περάσει στο κόκκινο. 

Τα ομόλογα 

Στο υπουργείο Οικονομικών προβληματίζονται με το μεγά­λο ομόλογο των 13,9 δισ. ευρώ, που λήγει τον Μάρτιο του 2012 και το οποίο συνιστά έναν από τους μεγαλύτερους σκοπέλους. 
Στο πρώτο τρίμηνο λήγουν ομόλογα και έντοκα 19,1 δισ. ευρώ και στο δεύτερο 13,2 δισ. ευρώ, ενώ οι υποχρεώσεις σε ομόλογα και έντοκα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 ανέρχονται σε 40,5 δισ. ευρώ. Μέσα στο κα\οκαίρι θα πρέπει να καλυ­φθούν τίτλοι αξίας 12,6 δισ. ευ­ρώ, εκ των οποίων τα 8,1 δισ. ευ­ρώ αφορούν ομόλογα, ενώ από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δε­κέμβριο του 2012 το Δημόσιο θα πρέπει να αναχρηματοδοτή­σει τίτλους αξίας 5,5 δισ. ευρώ. 

Δέκα σφαίρες στην καρδιά της πενόμενης κοινωνίας 

Τα νέα μέτρα που ζητά η τρόικα είναι: 
1. Διπλασιασμό του τέλους επιτηδεύματος για 800.000 αυτοαπασχολούμενους. Το ετήσιο τέ­λος ανέρχεται σήμερα σε 400 ευρώ για επιτη­δευματίες που έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυ­σμό έως 200.000 κατοίκους, 500 ευρώ εάν έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και σε 300 ευρώ για κάθε υπο­κατάστημα.
2. Κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ για το νησιά των νομών Δωδεκανήσου, Σάμου, Χίου, Λέσβου, Κυκλάδων, τις Βορ. Σποράδες, τη Σκύρο, τη Θά­σο και τη Σαμοθράκη. Οι συντελεστές που εφαρ­μόζονται σήμερα είναι μειωμένοι κατά 30%, δη­λαδή είναι 5%, 9% και 16%.
3. Νέο σύστημα φορολόγησης των δικηγόρων κατά τα πρότυπα των ομόρρυθμων εταιριών. 
4. Περικοπές έως 30% σε όλα τα ειδικά μισθο­λόγια (στρατιωτικοί, γιατροί του ΕΣΥ, δικαστικοί, υπάλληλοι του Διπλωματικού Σώματος, της Υπη­ρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Εθνικής Υπη­ρεσίας Πληροφοριών). 
5. Νέα τρίτη κατά σειρά μείωση στις επικουρι­κές συντάξεις.
6. Κατάργηση επιδομάτων στο Δημόσιο, όπως υπόλοιπα δώρων Χριστουγέννων, Πάσχα, αδείας, θέσεων ευθύνης, οικογενειακό, κίνητρο από­δοσης κ.λ.π. 
7. Επέκταση του μέτρου της εφεδρείας σε αστυνομικούς και στρατιωτικούς. 
8. Εκτεταμένο κύμα απολύσεων στον δημόσιο τομέα.
9. Αυξήσεις ΕΦΚ κατανάλωσης σε τσιγάρα, ποτά. 
10. Επίσπευση του μέτρου εξίσωσης του ΕΦΚ σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

ΜΑΡΙΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ
(ΕΦ.ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-31/12/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger