Αρχική » » Το «κλειδί» για την υπέρταση

Το «κλειδί» για την υπέρταση

Εντόπισαν στους νεφρούς τον γενετικό μηχανισμό της πίεσης 

H είδηση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από υψηλή πίεση και κινδυνεύουν με έμφραγμα και εγκεφαλικό. Ένας Αυστραλός γενετιστής, ύστερα από έρευνες δεκαετιών, ανακάλυψε τον γενετικό μηχανισμό που πυροδοτεί την... αύξηση της αρτηριακής πίεσης, και πιστεύει ότι μελλοντικά. θα μπορέσει να αναπτύξει μια θεραπεία που θα εμποδίζει την υπέρταση. 
«Πρόκειται για μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση, εξαιρετικά εν­διαφέρουσα» επισημαίνει ο καθηγητής Μπράιαν Μόρις από το πανεπιστή­μιο του Σίδνεϊ, ο οποίος, σε συνεργασία με τη διδακτορική ερευνήτρια Φρανσίν Μάρκες, ανακάλυψε ότι καθοριστικό ρόλο στην αύξηση της ρενίνης, του εν­ζύμου των νεφρών που προκαλεί την υπέρταση, παίζουν δύο μη κωδικοποιητικά μόρια RΝΑ ή μικροRΝΑ, δηλαδή τα μόρια των κυττάρων που ελέγχουν τη γονιδιακή έκφραση.
«Αυτά τα δύο μικροRΝΑ», σημειώ­νει ο δρ Μόρις, «παρατηρούνται σε πο­λύ μικρότερες συγκεντρώσεις στους υπερτασικούς. Όταν μειώνονται αυτά, αυξάνεται η ρενίνη και επομένως και η πίεση του αίματος». 
Στο πλαίσιο της έρευνας, οι επιστή­μονες για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν ανθρώπινα νεφρά! Για την ακρίβεια, τα νεφρά από 42 ανθρώπους που είχαν πεθάνει από καρκίνο και είχαν δωρίσει τα όργανά τους στην ιατρική έρευνα Διαπίστωσαν ότι όσοι υπέφεραν στη ζωή τους από υψηλή πίεση είχαν έξι φορές μικρότε­ρες ποσότητες από τα συγκεκριμένα μι­κροΚΝΑ. Και, αντίθετα, έξι φορές μεγα­λύτερη ποσότητα ρενίνης. 
O ρόλος της ρενίνης, του ενζύμου που παράγουν τα νεφρά, στη ρύθμιση της πίεσης ήταν γνωστός εδώ και αρκε­τές δεκαετίες. Όμως, όπως εξηγεί η δρ Μάρκες, «κανείς έως σήμερα δεν είχε μελετήσει ανθρώπινα νεφρά από υπερ­τασικούς ασθενείς και κανείς δεν είχε χρησιμοποιήσει την τελευταία τεχνολο­γία γονιδιώματος για να εξετάσει τα νε­φρά ενός υπερτασικού ασθενούς».
Υπολογίζεται ότι περίπου το ένα τρί­το των ανθρώπων ηλικίας άνω των 65 χρόνων υποφέρει από υπέρταση. Πά­ντως, Βρετανοί ειδικοί επισημαίνουν ότι θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη αρκετά χρόνια, μέχρι να γίνουν πραγ­ματικότητα φάρμακα που θα πετύχουν να θεραπεύσουν την πίεση στοχεύο­ντας το γενετικό υλικό των ασθενών.

ΜΥΡΤΩ ΜΠΟΥΤΣΗ
(ΕΦ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-02/11/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger