Αρχική » , , » Στρατηγικοί εταίροι Ελλάδα και Κύπρος για το Ισραήλ

Στρατηγικοί εταίροι Ελλάδα και Κύπρος για το Ισραήλ

Τα ενεργειακά αποθέματα της Μεσογείου εξιτάρουν την ισραηλινή διπλωματία, που διαβλέπει την ευκαιρία να απεξαρτηθεί από την Αίγυπτο και να «παίξει» πιο δυνατά την κόντρα με Άγκυρα και Τεχεράνη

Οι σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ βρίσκονται στο χειρότερο σημείο που έχουν βρεθεί ποτέ από το 1949, οπότε και άρχισαν επισήμως και δυναμικά. Η διπλωματική εκπροσώπηση της Άγκυρας -ο πρεσβευτής της έχει ανακληθεί εδώ και καιρό- έχει υποβιβασθεί στο μικρότερο δυνατό επίπεδο. Όπως λένε Ισραηλινοί αναλυτές, η γεωπολιτική κατάσταση στη Μέση Ανατολή δείχνει ξεκάθαρα πλέον ότι...

ο δρόμος που έχει αποφασίσει να ακολουθήσει ο Ερντογάν δεν αφήνει κανένα παράθυρο ανοικτό, ώστε οι σχέσεις 50 και πλέον ετών να επανέλθουν μελλοντικά στη μορφή που είχαν μέχρι το 2009. Μέχρι τον πόλεμο στη Γάζα εναντίον της Χαμάς. Οι ίδιοι αναλυτές υπενθυμίζουν ότι δυο ήταν οι ισχυρότεροι σύμμαχοι που είχε το Ισραήλ στην περιοχή από την ημέρα της ίδρυσης του. Το Ιράν και η Τουρκία. Το Ιράν χάθηκε το 1979 με την ανατροπή του σάχη. Την ίδια εποχή προσετέθη όμως η Αίγυπτος, το πρώτο αραβικό κράτος που υπέγραψε ειρήνη με το Τελ Αβίβ. 

Απομόνωση 

Σήμερα η ισραηλινή διπλωματία αλλάζει πλήρως ρότα. Άλλωστε εκεί που τις τελευταίες δεκαετίες στο Τελ Αβίβ υπήρχαν αρκετοί πρέσβεις από αραβικές χώρες, σήμερα έχει μείνει μόνον αυτός της Αιγύπτου. Κάποιοι μιλούν για κινδύνους απομόνωσης της χώρας. Ο αντίλογος θέλει αναζήτηση νέων ενδιαφερόντων μακρύτερα, πέραν της Μέσης Ανατολής. Η Τουρκία θεωρείται χαμένη υπόθεση, γι' αυτό υπάρχει στροφή 180 μοιρών στην πολιτική αναζήτησης συμμάχων. Η στροφή με. συντονισμένες ενέργειες έγινε προς τα Βαλκάνια, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, και είναι παραπάνω από εμφανής. Τόσο στη Ρουμανία, όπου προσφάτως έγιναν στρατιωτικές ασκήσεις, όσο φυσικά στην Ελλάδα και στην Κύπρο. Στο στόχαστρο έχουν τοποθετηθεί η Κίνα, η Ινδία, χώρες της Αφρικής κ.ά. 
Όπως μας έλεγε ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Ούζι Λαντάου, σήμερα το 40% του φυσικού αερίου που χρειάζεται το Ισραήλ εισάγεται από την Αίγυπτο. Στο εβραϊκό κράτος ευελπιστούν ότι από τα δύο κύρια κοιτάσματα που υπάρχουν σήμερα στη θαλάσσια περιοχή ανοικτά της χώρας το παραγόμενο αέριο θα είναι αρκετό για τις ανάγκες της χώρας τα επόμενα 50 χρόνια, αλλά και για να εξάγεται στο εξωτερικό. Γι' αυτό και -όπως μάθαμε· αναμένεται με ενδιαφέρον το πρώτο τρίμηνο του 2012 το πόρισμα της ειδικής επιτροπής, ώστε να προχωρήσουν τα απαραίτητα βήματα για συνεργασίες με τις γειτονικές χώρες και, φυσικά, συμφωνίες για εξαγωγές. Εκεί εντάσσεται και η τριμερής συμφωνία που μάλλον θα υπάρξει με την Κύπρο και την Ελλάδα και που οι Ισραηλινοί ελπίζουν να προχωρήσουν. Για το ισραηλινό κράτος είναι στρατηγικής σημασίας η συνεργασία με τη χώρα μας, όπως μας έλεγαν ανώτατοι αξιωματούχοι. 
Μάλιστα, όπως τόνιζαν, τίποτα δεν εξαρτάται από αντιδράσεις γειτόνων - όποιοι κι αν είναι αυτοί. Ο Λίβανος έχει εγείρει κάποιες αντιρρήσεις και απαιτήσεις σε περιοχές που όμως το Ισραήλ θεωρεί δικές του. Επίσης, δεν βλέπουν με ποιον τρόπο θα μπορούσε η Τουρκία να αποτελέσει τροχοπέδη στη συνεργασία με την Κύπρο, η οποία καθόρισε την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της με το Ισραήλ και πλέον έχουν αρχίσει οι γεωτρήσεις στο οικόπεδο 12. 
Όσον αφορά την Ελλάδα, οι Ισραηλινοί πιστεύουν ότι οι συμφωνίες που θα γίνουν θα είναι στρατηγικής σημασίας και θα οδηγήσουν σε σημαντικές επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα. Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει ακόμη για το αν θα γίνει κατασκευή αγωγού ή αν το φυσικό αέριο θα μεταφέρεται και σε ποια μορφή σε ελληνικά λιμάνια και από εκεί στην Ευρώπη. Το βέβαιο είναι ότι στο Ισραήλ ευελπιστούν ότι μελλοντικά θα είναι αρκετές οι χώρες της περιοχής που θα εξαρτώνται λιγότερο από τις παραδοσιακές πετρελαιοπαραγωγούς χώρες. Βεβαίως, για το ενεργειακό ζήτημα το Ισραήλ παρακολουθεί όλα όσα συμβαίνουν στο Ιράν, καθώς ειδικοί στα θέματα αυτά θεωρούν ότι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους του σημερινού καθεστώτος στην Τεχεράνη είναι ο έλεγχος, αν αυτό είναι δυνατόν, της παγκόσμιας ενεργειακής πολιτικής. Γι' αυτό -και πέρα από τις όποιες συνεργασίες- το Ιράν αποτελεί την υπ' αριθμόν ένα προτεραιότητα και στον ενεργειακό τομέα. 

ΕΦ. ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger