Αρχική » » Στα χαρακώματα για το εφάπαξ

Στα χαρακώματα για το εφάπαξ

Τέσσε­ρις με πέντε μήνες η καθυ­στέρη­ση κα­ταβολής. 

Σε θέση «μάχης» για το εφάπαξ είναι οι στρατιωτικοί και οι απασχολούμενοι στα Σώματα Ασφαλείας, με τον χρόνο αναμονής για την έκδοση του βοηθήματος να φτάνει ακόμα και τους έξι μήνες. Την ίδια στιγμή στο «κόκκινο» βρίσκεται το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, με τους ασφαλισμένους να εκφράζουν φόβους και για νέο...ψαλίδι στις παροχές (η αρχή έχει ήδη γίνει στα μερίσματα). 
Όσον αφορά στο εφάπαξ στο στρατό, είναι σε άμεση συνάρτηση με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας. Ειδικότερα κυμαίνεται από 45.000 - 140.000 ευρώ και κατά μέσο όρο προσεγγίζει τα 65.000 ευρώ. Ο μέσος χρόνος αναμονής για την έκδοση του βοηθήματος είναι τέσσερις με πέντε μήνες, με το εφάπαξ να καταβάλλεται ταχύτερα στο Ναυτικό και με μεγαλύτερη καθυστέρηση στον Στρατό (όπου υπάρχουν και πιο πολλά στελέχη). 
Για την καταβολή του εφάπαξ έχουν συσταθεί Ειδικοί Λογαριασμοί Αλληλοβοήθειας για τον Στρατό, το Ναυτικό και την Αεροπορία. Σε γενικές γραμμές οι όροι είναι κοινοί, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι πως υπό προϋποθέσεις χορηγείται προκαταβολή του εφάπαξ για την αγορά ή την επισκευή κατοικίας. 
Οι απασχολούμενοι στα Σώματα Ασφαλείας παίρνουν εφάπαξ από το ΤΕΑΠΑΣΑ, με τον χρόνο αναμονής για την έκδοση της πολυπόθητης απόφασης να φτάνει ακόμα και τους έξι μήνες. Το καταβαλλόμενο βοήθημα κατά μέσο όρο είναι 35.000 ευρώ για όσους προέρχονται από το σώμα της πρώην Αστυνομίας Πόλεων και τους πυροσβέστες και διαμορφώνεται στα 52.000 ευρώ για τους αστυφύλακες που προέρχονται από το σώμα της πρώην Χωροφυλακής. 

Παρακάτω παρουσιάζονται σήμερα οι προϋποθέσεις για το εφάπαξ στον Στρατό και στα Σώματα Ασφαλείας. 

Πώς δίνεται το βοήθημα 

Τρεις «ειδικοί λογαριασμοί» χορηγούν το εφάπαξ στον Στρατό, στην Αεροπορία και στο Ναυτικό. Αναλυτικά προβλέπονται τα εξής: 

1. Ειδικός Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Στρατού (Μετοχικό Ταμείο Στρατού). 

Το εφάπαξ βοήθημα δίνεται στους εξερχόμενους από το στράτευμα ή σε όσους συμπληρώνουν35ετή μετοχική σχέση. Αναγκαία προϋπόθεση είναι η συμπλήρωση 10ετούς συμμετοχής στο ταμείο, ενώ σε περίπτωση θανάτου το βοήθημα δίνεται στις οικογένειές τους. 
Σημειώνεται πως το εφάπαξ βοήθημα ισούται με το άθροισμα του βασικού μισθού, του επιδόματος χρόνου υπηρεσίας, του επιδόματος εξομάλυνσης μισθολογικών διαφορών (το μέγιστο ποσό που έλαβε ως εν ενεργεία ο μέτοχος), του επι­δόματος ειδικής απασχόλησης, και ποσού 176 ευρώ για στρα­τιωτικούς μέχρι και τον διοικη­τικό βαθμό του Συνταγματάρχη και του επιδόματος θέσης υ­ψηλής ευθύνης για στρατιωτι­κούς από τον διοικητικό βαθμό του Ταξίαρχου και άνω που έ­λαβε ο μέτοχος την ημέρα εξό­δου του πολλαπλασιαζόμενου επί τον αριθμό των ετών συμ­μετοχής του στο ταμείο.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται πως: 

Για χρόνο μικρότερο του έτους υπολογίζεται ανάλογο ποσοστό.
 
Χρόνος μεγαλύτερος ή ί­σος του δεκαπενθημέρου λο­γίζεται ως πλήρης μήνας, μι­κρότερος δε του δεκαπενθημέ­ρου δεν υπολογίζεται. 

Ως χρόνος έναρξης μετο­χικής σχέσης λογίζεται η πρώ­τη μέρα εισόδου στο στράτευμα.

Ως χρόνος λήξης μετοχι­κής σχέσης λογίζεται η τελευ­ταία ημέρα του μήνα που δη­μοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η διοικητική πρά­ξη της αποστρατείας. 

Πρέπει να επισημανθεί πως οι μέτοχοι που δεν έχουν συ­μπληρώσει 10 χρόνια συμμε­τοχής στο ταμείο δεν δικαιούνται εφάπαξ βοήθημα. Στην περίπτωση αυτή όμως δικαιούνται να πάρουν πίσω άτοκα τις κρατήσεις που κατέβαλαν, ως πάγια δικαιώματα. 
Ωστόσο οι παραιτούμενοι, οι τιθέμενοι σε απόταξη και οι οριστικώς εξερχόμενοι του στρατεύματος συνεπεία καταδίκης –μετά ή άνευ εκπτώσεως του βαθμού τους- δικαιούνται εφάπαξ μόνο εφόσον δικαιωθούν σύνταξη από το Δημόσιο. Όσοι δεν δικαιούνται σύνταξη λαμβάνουν ατόκως τις πράγματι καταβληθείσες εισφορές. 

2. Ειδικός Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας (Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας).

Δικαιούχοι του εφάπαξ βοηθήματος είναι οι μέτοχοι του ταμείου που απο-μακρύνονται από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας ύστερα από συμπλήρωση 10ετούς του­λάχιστον συμμετοχής στο ταμείο και εφόσον θεμελιώνουν δικαί­ωμα για λήψη στρατιωτικής σύ­νταξης από το Δημόσιο (σε πε­ρίπτωση θανάτου, οι οικογένει­ες). 
Εάν ο μέτοχος δεν έχει συ­μπληρώσει 10 χρόνια μετοχι­κής σχέσης, τότε παίρνει πίσω τις κρατήσεις που έχει καταβάλει. Το ποσό του βοηθήματος εί­ναι ανάλογο με τα χρόνια της μετοχικής σχέσης του δικαιού­χου και τις αποδοχές, δηλαδή τον βασικό μισθό, το χρονοεπίδομα, το επίδομα ειδικής απα­σχόλησης, το επίδομα εξομά­λυνσης διαφορών μισθολογίου, το ποσό των 176 ευρώ έως τον βαθμό του Σμηνάρχου ή το επίδομα υψηλής ευθύνης από τον βαθμό του Ταξιάρχου και άνω,
που λαμβάνουν την ημέρα εξόδου τους από τις τάξεις της Πολεμικής Αεροπορίας. 

3. Ειδικός Λογαριασμός Αλληλοβοήθειας Ναυτικού (Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού). 

Εφάπαξ βοήθημα δικαιούνται όσοι έχουν δεκαετή τουλάχιστον συμμετοχή στον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που η διακοπή της μετοχικής σχέσης οφείλεται σε σωματική ανικανότητα ή θάνατο, για τις οποίες παρέχεται βοήθημα και χωρίς την προϋπόθεση δεκαετούς συμμετοχής. 

Σημειώνεται πως: 

Όσοι έχουν μικρότερο χρόνο συμμετοχής δικαιούνται να λάβουν πίσω άτοκα τις πάγιες εισφορές που πράγματι κατέβαλαν. 

Όσοι μέτοχοι παραιτούνται, τίθενται σε απόταξη και όσοι εξέρχονται οριστικώς από το Στράτευμα συνεπεία καταδίκης, με ή χωρίς έκπτωση από τον βαθμό,
δικαιούνται βοήθημα, εφόσον αποκτήσουν δικαίωμα για σύνταξη από το Δημόσιο. 

Όσοι δεν δικαιούνται σύνταξη, λαμβάνουν πίσω άτοκα από τον Ειδικό Λογαριασμό Αλληλοβοήθειας τις πάγιες εισφορές που κατέβαλαν πράγματι. 

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ 

Τη δυνατότητα να πάρουν Προκαταβολή του εφάπαξ έχουν όσοι στρατιωτικοί θέλουν να αποκτήσουν σπίτι ή να βελτιώσουν την κατοικία που ήδη έχουν. Σημειώνεται πως οι χορηγούμενες προκαταβολές έναντι εφάπαξ βοηθήματος ανέρχονται, σύμφωνα με την παρ.5 του άρθρου 2 του Ν.2913/2001, σε ποσοστό 60% επί του δικαιουμένου βοηθήματος κατά την ημέρα υποβολής της αίτησης από τους ενδιαφερομένους. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουν συμπληρώσει 20 τουλάχιστον έτη συμμετοχής στον Ειδικό Λογαριασμό.


(Κ.ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗΣ-Γ.ΦΩΣΚΟΛΟΣ-ΕΦ. ΕΘΝΟΣ/17/11/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger