Αρχική » , » Οι 5+1 «μαύρες τρύπες» του Προϋπολογισμού.

Οι 5+1 «μαύρες τρύπες» του Προϋπολογισμού.


ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ δίνει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος τον Προϋπολογισμό του 2012, ο οποίος αποτελεί ιστορικό μνημείο υπερφορολόγησης χώρας στον δυτικό κόσμο μεταπολεμικά. Οι επιλογές του διακρίνονται από ευπειθή υποταγή στις υποδείξεις της τρόικας, από προχειρότητα και κινούνται καθαρά με τη λογική να...
βγάλουμε την εβδομάδα ή τουλάχιστον τον μήνα. Στον νέο Προϋπολογισμό διακρίνονται έξι μαύρες τρύπες, που ο αντιπρόεδρος θα δυσκολευτεί να καλύψει. 
1. ΑΕΠ: Σύμφωνα με τον νέο Προϋπολογισμό το 2012 το ΑΕΠ θα καταγράψει μείωση2,5%, από 5,8% που εκτιμάται ότι θα είναι η συρρίκνωση το 2011. Η πιθανολογούμενη υποχώρηση της ύφεσης το 2012 δεν στηρίζεται πουθενά και, το κυριότερο, δεν λαμβάνει υπ' όψιν τη διαρκώς ελαττούμενη καταναλωτική ζήτηση. Η άγρια φορολόγηση των Ελλήνων, η μεγάλη ανεργία αλλά και τα εκατοντάδες καταστήματα που κλείνουν καθημερινά δεν προοιωνίζονται υποχώρηση της ύφεσης αλλά ενίσχυση της. Ταυτόχρονα η πάταξη της φοροδιαφυγής είναι ακόμα επικοινωνιακή, ενώ ουδείς «φοροκλέφτης» φοβάται τους λεκτικούς λεονταρισμούς του αρμόδιου υπουργού. 
2.ΕΣΟΔΑ: Στο σκέλος των εσόδων η κατάσταση είναι απελπιστική.Οι αποκλίσεις είναι τεράστιες και θα συνεχίσουν να είναι όσο η κυβέρνηση επιμένει στις φοροεπιθέσεις. Έναν χρόνο πριν ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προέβλεπε για το 2011 έσοδα της τάξης των 56,34 δις ευρώ. Σήμερα εκτιμούν ότι μπορούν να εισπράξουν μόνο 51,5 δισ. ευρώ, ένα μέγεθος το οποίο είναι επισφαλές, όταν στο δεκάμηνο του2011 τα καθαρά έσοδα ανήλθαν στα 39,2 δισ. ευρώ. 
Οι αυξημένοι έμμεσοι φόροι του 2011 είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η κατανάλωση. Έτσι, ενώ αρχικά προέβλεπαν για το τρέχον έτος εξ αυτού του λόγου να εισπράξουν από έμμεση φορολογία 34,7 δισ., τώρα οι εκτιμήσεις είναι για 29,1 δισ. ευρώ. Για το 2012 το σχετικό κονδύλι διατηρείται στα 29,08 δισ. κάτι που και πάλι δεν θα επιβεβαιωθεί, καθώς η κατανάλωση πέφτει διαρκώς εξαιτίας της ανασφάλειας που διαπερνά τα μεσαία στρώματα του πληθυσμού. 
Εντυπωσιακό είναι ότι χθες, σε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, αν και επισημαίνεται η αποτυχία της ακολουθούμενης πολιτικής, γίνεται αποδοχή των μέτρων (!) που έχουν ψηφιστεί και έχουν βυθίσει την οικονομία σε ύφεση. 
3. ΔΑΠΑΝΕΣ: Στις κρατικές δαπάνες ο χρόνος έχει σταματήσει. Για το 2011 έναν χρόνο πριν προέβλεπαν ότι θα διαμορφωθούν στα 67,65 δισ. Με βάση τα στοιχεία κλείνουν στα 68,58 δις ευρώ και η υπέρβαση είναι 1 δισ. Για το 2012 εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα 67,48 δισ. ευρώ ή στα 64 δις, αν ευοδωθεί το «κούρεμα». Οι δαπάνες κρίνονται πλέον ανελαστικές για το συγκεκριμένο μέγεθος κράτους. 
4. ΑΝΕΡΓΙΑ: Από 15,4% το2011 εκτιμάται ότι θα πάει στο 17% το 2012. Πρόσφατα ο Α. Λοβέρδος είχε αναφέρει ότι θα φτάσει το 1.000.000 άτομα. Ουδείς πιστεύει ότι η ανεργία θα υποχωρήσει. Το σκηνικό που όλοι βλέπουμε, με τα άδεια καταστήματα που προβάλλουν παντού, αποτελεί το καλύτερο πειστήριο για το τι θα ακολουθήσει. Η χώρα όλα τα προηγούμενα χρόνια ξεπάτωσε την παραγωγική της βάση τόσο στη βιομηχανία όσο και στη γεωργία. 
5. ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ: Εκτιμάται ότι φέτος θα κλείσει στο2,8% και στο 0,6% το 2012. Πιθανόν είναι ο μόνος στόχος που θα επιτευχθεί, καθώς θα είναι το αποτέλεσμα της πλήρους εξαφάνισης της καταναλωτικής ζήτησης. 
6. ΕΛΛΕΙΜΜΑ: Εφέτος εκτιμάται ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διαμορφωθεί στο 9% και του χρόνου με το «κούρεμα» θα πέσει στο 5,4%. Ειδικά στον συγκεκριμένο κωδικό τα προβαλλόμενα μεγέθη αλλάζουν συνέχεια, διαψεύδοντας την κυβέρνηση, που πιστεύει ότι θα κλείσει τις τρύπες με επιβολή νέων φορολογικών μέτρων. 


Δ.Γ. ΠΑΠΑΔOΚOΣΤOΠOΥΛOΣ 
(ΕΦ. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-18/11/2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger