Αρχική » , » ΦΛΕΒΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

ΦΛΕΒΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Αυξάνεται η κινητικότητα πολεμικών πλοίων και του «Πίρι Ρέις» στην περιοχή

Έκδηλη ικανοποίηση επικρατεί στη Λευκωσία από τις πρώτες, σχετικά ασφαλείς ενδείξεις για το μέγεθος του κοιτάσματος «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ. Είκοσι ημέρες μετά την έναρξη της γεώτρησης άρχισαν να ...αναδύονται οι πρώτες ποσότητες φυσικού αερίου και, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλ­λέξει οι υπεύθυνοι της Noble Energy στην πλατφόρμα «Όμηρος», το κοίτασμα είναι μεγαλύτερο απ' ότι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ίσως και κατά 30% - 40%, σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος». 

Η εξέλιξη του πλέον αισιόδοξου σεναρίου για το κοίτασμα αναμένεται να ενι­σχύσει το ενδιαφέρον εταιριών, αλλά και τρίτων κρατών για το ενεργειακό δυναμικό της περιοχής, ταυτόχρονα όμως μένει να διαπιστωθεί πώς θα αντιδράσει και η Τουρκία. Ήδη το «Πίρι Ρέις» επρόκειτο να ξεκινήσει από χθες νέο γύρο ερευ­νών στην κυπριακή ΑΟΖ Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «ΙΗΑ», ο αναπληρωτής καθηγητής Ντερμάν Ντοντουρούρ, στέλεχος του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών σε πανεπιστήμιο της Σμύρνης, δήλωσε ότι στην πρώτη φάση των ερευνών καλύφθηκε μία περιοχή 250 χλμ στη (αυθαίρετα ονομαζόμενη από την Τουρκία) θαλάσσια περιοχή G και τώρα θα ερευνηθεί το υπόλοιπο τμήμα. 

Η Άγκυρα, προκειμένου να καταστήσει σαφέστερη τη θέση της, σχεδιάζει συνεχή παρουσία του στόλου της στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι και τον Αύγουστο του 2012, εκπονώντας σχετικό χρονοδιάγραμμα και επιλέγοντας τις μονάδες του τουρκικού ναυτικού που θα εναλλάσσονται στην περιοχή. Έχουν ορίσει μάλιστα δέκα τομείς τους οποίους έχουν κατηγοριοποιήσει ανάλογα με τη σημασία τους σε κόκκινους κίτρινους και γαλάζιους. Στην ευρύτερη περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ παρατηρείται πύκνωση στρατιωτικής παρουσίας από διάφορες χώρες. Αμερικανοί, Ισραηλινοί Τούρκοι, Έλληνες, Βρετανοί Ρώσοι, Γάλλοι «γυρο­φέρνουν» την κυπριακή ΑΟΖ και το πεδίο των γεωτρήσεων στο «οικόπεδο 12». Ως εικόνα και μόνο, το αεροναυτικό αυτό «μποτιλιάρισμα» συμπυκνώνει το γεωπολιτικό στοίχημα που παίζεται στην Ανατολική Μεσόγειο. 

Κατάργηση της βίζας 
Την ίδια ώρα, στην Τουρκία ο Τύπος «πα­νηγυρίζει» για την απόφαση που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση να καταργηθεί η βίζα για μονοήμερες επισκέψεις Τούρκων πολιτών στη Δυτική Θράκη. Τις σχετικές εντολές για τη διευθέτηση του θέματος έχει δώσει ο πρωθυπουργός στον υφυ­πουργό Εξωτερικών Δ. Δόλλη. * 


ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΛΑΡΡΥΤΗΣ
(ΕΦ.ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ-12-10-2011)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger