Αρχική » , » Τουρκία εναντίον Ισραήλ: Ποιος είναι ο Γολιάθ και ποιος ο Δαυίδ;

Τουρκία εναντίον Ισραήλ: Ποιος είναι ο Γολιάθ και ποιος ο Δαυίδ;


Στη Τουρκία έχουν αρχίσει ήδη να γίνονται συγκρίσεις για τις στρατιωτικές δυνατότητες της χώρας να αντιμετωπίσει τη στρατιωτική μηχανή του Ισραήλ. Η Τουρκία με το δεύτερο μεγαλύτερο στρατό εντός του ΝΑΤΟ, θεωρητικά θα έπρεπε να αισθάνεται δυνατή για να αντιμετωπίσει τις ισραηλινές ΕΔ σε μία πιθανή σύγκρουση. Ειδικά στη θάλασσα» όπου είναι το πιθανότερο να αναμετρηθούν...
οι δύο χώρες, η Άγκυρα εμφανίζεται να υπερέχει σαφώς αριθμητικά έναντι του Ισραήλ. Όμως σ' αυτή την αναμέτρηση δεν παίζουν ρόλο, μόνο τα μεγέθη και οι αριθμοί", αλλά και η ποιότητα των οπλικών συστημάτων που διαθέτει η κάθε χώρα. Και σ' αυτό το τομέα δεν υπάρχει κανείς που να αμφισβητεί σοβαρά, ότι οι ισραηλινοί δεν υπερέχουν. Η Τουρκία έχει για το 2011 αμυντικό προϋπολογισμό 25 δις δολάρια, έναντι 16 δις που έχει το Ισραήλ. Η διαφορά αυτή δεν είναι μεγάλη αν αναλογιστούμε την αμυντική τεχνολογία που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες. Η Τουρκία είναι ακόμη στην αρχή ενώ το Ισραήλ από τη δημιουργία του ακόμη έχει κατορθώσει να αναπτύξει σημαντική αμυντική τεχνολογία στηριζόμενη... σε πατέντες που βελτιώνουν τα αμερικανικής κατασκευής οπλικά συστήματα που αγοράζει. Τα μαχητικά αεροσκάφη F-16 που διαθέτει για παράδειγμα δεν έχουν καμία σχέση με, οποιοδήποτε άλλα F-16, στο κόσμο, συμπεριλαμβανομένων και των τούρκικων. Στον αέρα λοιπόν δεν τίθεται θέμα ποιος έχει το πάνω χέρι. Το Ισραήλ. Στη θάλασσα, η Τουρκία εμφανίζεται με 19 φρεγάτες,16 υποβρύχια,20 ναρκαλιευτικά, 108 περιπολικά. Το Ισραήλ από την άλλη "δηλώνει" τρία υποβρύχια και 42 ταχέα πολεμικά σκάφη, τα οποία όμως είναι εξοπλισμένα σαν αστακοί, με οπλικά συστήματα που μπορούν να πλήξουν στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις. Κι αυτό θα παίξει σημαντικότατο ρόλο σε πιθανό "συναπάντημα", τουρκικών και ισραηλινών πολεμικών πλοίων. 
Στις χερσαίες δυνάμεις, ο όγκος των Τούρκων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αμφισβητηθεί. Οι αριθμοί όπως προκύπτει από τους πίνακες που δημοσιεύουμε είναι συντριπτικοί υπέρ των τουρκικών Ε.Δ. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν και τουρκικό μέσα ενημέρωσης, η τεχνολογία των ισραηλινών και στο στρατό ξηράς δεν μπορεί παρά να εξισορροπεί την αριθμητική ανισορροπία μεταξύ των δύο στρατών. Μόλις χθες η ΧΟΥΡΙΕΤ επεσήμαινε τις πυραυλικές δυνατότητες των ισραηλινών με τις οποίες μπορούν να πλήξουν στόχους σε απόσταση 300 χλμ. 

Ποια όπλα της Τουρκίας, καταστρέφει με μια κίνηση το Ισραήλ 

Μία πολύ ενδιαφέρουσα διάσταση για την ενδεχόμενη ένοπλη σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, προβάλει η τουρκική εφημερίδα TARAF. Σύμφωνα με δημοσίευμα της το λογισμικό κρίσιμων οπλικών συστημάτων της Τουρκίας είναι….ανοιχτό βιβλίο για τους ισραηλινούς, γιατί πολύ απλά εκείνοι το τοποθέτησαν! Άγκυρα και Τελ Αβίβ ήταν στενοί σύμμαχοι μέχρι τη στιγμή που ο Ερντογάν επέλεξε τη "μεγαλόιδεατική" στροφή επιχειρώντας να γίνει ο "προστάτης" του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου. Αυτή η συμμαχία είχε επισφραγιστεί με πολλές αγορές οπλικών συστημάτων αλλά και εκσυγχρονισμών από ισραηλινές εταιρείες. Τώρα που η πιθανότητα στρατιωτικής αντιπαράθεσης των δύο χωρών εξετάζεται ακόμη και σε θεωρητικό επίπεδο, το ερώτημα που προέκυψε και θέτει η ΤΑRAF είναι αν μπορεί το Ισραήλ να επέμβει στο λογισμικό οπλικών συστημάτων των τουρκικών ΕΔ. Η εκτίμηση που κάνει η εφημερίδα είναι πως ναι. Η επέμβαση στο λογισμικό ενός οπλικού συστήματος μπορεί πραγματικά να το αχρηστεύσει. Στο ρεπορτάζ της η εφημερίδα επισημαίνει δύο πρόσφατα παραδείγματα: 

Την βοήθεια που λέγεται ότι ζήτησαν οι ΗΠΑ από το Ισραήλ σε θέματα λογισμικού, κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης Βορείου και Νοτίου Κορέας. Μπορεί η Τουρκία να αντιμετωπίσει αυτό το κίνδυνο; Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ της εφημερίδας, σίγουρα όχι. 

Πόσα είναι τα τουρκικά οπλικά συστήματα με τα οποία έχει εμπλακεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το Ισραήλ; Πολλά. 

Οι στρατιωτικές συμφωνίες Τουρκίας-Ισραήλ που ήρθαν στο φως μετά την κρίση του πλοίου Μαβί Μαρμαρά υπολογίζονται πως είναι περίπου στα 500 εκ δολάρια. Στρατιωτικές πηγές υπολογίζουν στα 4,5 δις $ τα χρήματα που έχει πληρώσει η Τουρκία στο Ισραήλ μέσα σε 20 χρόνια για στρατιωτικούς εξοπλισμούς. Τα μεγάλα προγράμματα τελείωσαν, συνεχίζονται μόνο μικρά αλλά κρίσιμης τεχνολογίας σχέδια. Μερικά από τα σχέδια που συνεχίζονται με το Ισραήλ όπως τα δημοσίευσε πριν λίγο καιρό το περιοδικό Ακσιόν είναι τα εξής: 

Εκσυγχρονισμός στα μαχητικά αεροπλάνα F-4 και F-16 με κύριο ανάδοχο την ΑSΕLSΑΝ και εταίρο την Ισραηλινή εταιρία Elbit-IAI. 

Εκσυγχρονισμός των αρμάτων μάχης Μ-60. Έστω και αν αυτό το πρόγραμμα 687 εκ δολάρια έχει ολοκληρωθεί πρόσφατα, θα συνεχίσει να υπάρχει η ανάγκη των Ισραηλινών για ανταλλακτικά. 

Εκσυγχρονισμός 4 ελικοπτέρων Σικόρσκι της Διοίκησης Ειδικών Δυνάμεων (ΦΚΚ). Με κύριο ανάδοχο την ΤΑΙ και υπεργολάβο την ισραηλινή Elbit στα πλαίσια του διαγωνισμού θα γίνουν οι μετατροπές που επιθυμεί η ΦΚΚ! Στην κατεύθυνση αυτή μεγάλο μέρος το κόκπιτ θα γίνει από τζάμι, ώστε να διευρυνθεί το οπτικό πεδίο του ελικοπτέρου. Το Ισραήλ τελείωσε το λογισμικό, αλλά όπως και στο σχέδιο για τα Μ-60, η Τουρκία μπορεί να χρειαστεί την στήριξη της Elbit για τα ανταλλακτικά και το λογισμικό. Από τα 100 εκ δολάρια σχέδιο το μερίδιο της Ισραηλινής εταιρίας ήταν 25 εκ. δολάρια.
Ο από κοινού εκσυγχρονισμός των F-4 της Τουρκίας τελείωσε πριν από 5 χρόνια. Το κόστος έφτασε στο 1 δις δολάρια 


onalert.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις ή υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Τα σχόλια, οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΑΠΟ 15 ΣΕΠ. 2010

ΠΑΡΟΝΤΕΣ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Photobucket
 
Support : ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ | ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Copyright © 2013. ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ - All Rights Reserved
Template Created by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ Published by ΦΟΡΑ ΠΑΡΤΙΔΑ
Proudly powered by Blogger